Ce se întâmplă când mănânci pere. Efecte surprinzătoare asupra metabolismului

Perele au o multitudine de beneficii pentru sănătate.
Perele sunt unul dintre cele mai versatile fructe, putând fi folosite atât în rețete dulci, cât și în cele sărate, la gustare, dar și ca parte din salată ori sandviș, chiar și într-un smoothie.
Însă pentru a putea să te bucuri cu adevărat de efectele pe care le au perele asupra sănătății, consumați cu încredere și coaja, căci în aceasta sunt concentrați mulți dintre antioxidanții fructului.
Perele sunt o sursă importantă de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine, cu un aport caloric destul de mic, fapt ce le face potrivite pentru diete, în același timp contribuie semnificativ la reducerea greutății corporale, precum și a nivelului de colesterol LDL din sânge.
4 motive pentru a consuma pere
Vedete nutriționale. Pe lângă gustul deosebit pe care îl au perele, acestea sunt pline de nutrienți. O pară medie este o sursă bună de vitamina C, precum și o sursă excelentă de fibre, cu 6 grame la 100 de calorii. De asemenea, perele mai conțin potasiu, vitamina K, cupru, magneziu și vitaminele B, care scad tensiunea arterială.
Perele sunt bogate în compuși bioactivi, cum ar fi antocianii, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice.
Reduc drastic riscul de diabet de tip 2. Perele sunt considerate un aliment cu indice glicemic scăzut, datorită, în parte, conținutului lor ridicat de fibre.
Mai mult, un studiu raportat în Food and Function a analizat asocierea dintre consumul de mere și pere cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au raportat o reducere cu 18% a riscului de diabet de tip 2 în rândul celor care au declarat că s-au bucurat de cele mai multe mere și pere față de persoanele care au mâncat cel mai puțin.
Astfel, pentru fiecare pară pe care o consumați în timpul săptămânii, poate reduce riscul de diabet cu aproximativ trei procente.
Sursă de fitonutrienți. Perele, în special cele cu coaja mai colorată, furnizează fitonutrienții benefici - flavonoidele - care ajută la temperarea inflamației prin neutralizarea radicalilor liberi.
De asemenea, flavonoidele pot contribui la îmbunătățirea sănătații vasculare, precum și la reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de carcer și de diabet de tip 2.
Alte studii sugerează că flavonoidele ajută la reducerea simptomelor și a riscului asociat cu astmul, precum și multe afecțiuni legate de îmbătrânirea prematură.
Ajută la slăbit. Cu un conținut de fibre de 6 grame la suta de calorii, ceea ce înseamnă un sfert din necesarul zilnic recomandat, perele oferă sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.
Într-un studiu de 12 săptămâni raportat în revista Nutrition, femeile au fost împărțite în trei grupuri. Un grup a adăugat trei mere în dieta lor, unul a adăugat trei pere zilnic, iar al treilea a adăugat trei prăjituri de ovăz cu conținut scăzut de grăsimi.
Studiul a constatat că femeile care s-au bucurat de mere sau de pere au pierdut aproape două kilograme în 12 săptămâni, fără a face alte schimbări în dietă, notează EatThis.
Mai mult, perele au fost sugerate în diverse medicamente tradiționale în tratamentul colitei, al afecțiunilor cronice ale vezicii biliare, al artritei și al gutei.
Câte calorii sunt în suta de grame de pere
Datele nutriționale pentru 100 grame de pere:
- Calorii 58
- Carbohidrați 13,81 g (11% din Doza Zilnică Recomandată DZR)
- Proteine 0,38 g (<1 % DZR)
- Grăsimi totale 0,12 g (0,5% DZR)
- Colesterol 0 g
- Fibre 3,1 g (8% din DZR)
Vitamine
- Folați 7 µg
- Niacină 0,157 mg
- Acid pantotetic 0,048 mg
- Piridoxină 0,028 mg
- Riboflavină 0,025 mg
- Tiamină 0,012 mg
- Vitamina A 23 UI
- Vitamina C 23 UI
- Vitamina E 0,12 mg
- Vitamina K 4.5 µg.
Electroliți
- Sodiu 1 mg
- Potasiu 119 mg
Minerale
- Calciu 9 mg
- Cupru 0,082 mg
- Fier 0,17 mg
- Magneziu 7 mg
- Mangan 2% din DZR.
Kiwi, aspirina naturală, cu impact asupra bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are fructul exotic
Fructul de kiwi poate fi pus cu ușurință într-un topul alimentelor cu multiple beneficii pentru sănătate, căci pe lângă numărul redus de calorii pe care îl are, vine la ”pachet” cu o doză importantă de vitamine, nutrienți și minerale, cu efecte asupra sănătății inimii, asupra digestiei, dar și a calității somnului. Iar un aspect foarte important este cel privind beneficiile asupra sistemului neuronal, precum și în prevenirea apariției ADHD, a autismului și a altor tulburări de dezvoltare la copii.
Care sunt beneficiile fructului de kiwi
Kiwi este un fruct cu un conținut caloric moderat, cu 62 de calorii la suta de grame, dar cu o doză mare de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre benefice. Citește mai departe AICI.
Vezi și: 7 motive pentru a consuma mai mult ananas. Poate fi mâncat la orice masă, de dimineață până seara
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.