Ce se întâmplă când mănânci pere. Efecte surprinzătoare asupra metabolismului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ce se intampla cand mananci pere. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke
ce se intampla cand mananci pere. FOTO: Freepik @azerbaijan_stocke

Perele au o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Perele sunt unul dintre cele mai versatile fructe, putând fi folosite atât în rețete dulci, cât și în cele sărate, la gustare, dar și ca parte din salată ori sandviș, chiar și într-un smoothie.

Însă pentru a putea să te bucuri cu adevărat de efectele pe care le au perele asupra sănătății, consumați cu încredere și coaja, căci în aceasta sunt concentrați mulți dintre antioxidanții fructului.

Perele sunt o sursă importantă de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine, cu un aport caloric destul de mic, fapt ce le face potrivite pentru diete, în același timp contribuie semnificativ la reducerea greutății corporale, precum și a nivelului de colesterol LDL din sânge.

4 motive pentru a consuma pere

Vedete nutriționale. Pe lângă gustul deosebit pe care îl au perele, acestea sunt pline de nutrienți. O pară medie este o sursă bună de vitamina C, precum și o sursă excelentă de fibre, cu 6 grame la 100 de calorii. De asemenea, perele mai conțin potasiu, vitamina K, cupru, magneziu și vitaminele B, care scad tensiunea arterială.

Perele sunt bogate în compuși bioactivi, cum ar fi antocianii, care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice.

Reduc drastic riscul de diabet de tip 2. Perele sunt considerate un aliment cu indice glicemic scăzut, datorită, în parte, conținutului lor ridicat de fibre.

Mai mult, un studiu raportat în Food and Function a analizat asocierea dintre consumul de mere și pere cu riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Cercetătorii au raportat o reducere cu 18% a riscului de diabet de tip 2 în rândul celor care au declarat că s-au bucurat de cele mai multe mere și pere față de persoanele care au mâncat cel mai puțin.

Astfel, pentru fiecare pară pe care o consumați în timpul săptămânii, poate reduce riscul de diabet cu aproximativ trei procente.

Sursă de fitonutrienți. Perele, în special cele cu coaja mai colorată, furnizează fitonutrienții benefici - flavonoidele - care ajută la temperarea inflamației prin neutralizarea radicalilor liberi.

De asemenea, flavonoidele pot contribui la îmbunătățirea sănătații vasculare, precum și la reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de carcer și de diabet de tip 2. 

Alte studii sugerează că flavonoidele ajută la reducerea simptomelor și a riscului asociat cu astmul, precum și multe afecțiuni legate de îmbătrânirea prematură.

Ajută la slăbit. Cu un conținut de fibre de 6 grame la suta de calorii, ceea ce înseamnă un sfert din necesarul zilnic recomandat, perele oferă sațietate pe o perioadă mai lungă de timp.

Într-un studiu de 12 săptămâni raportat în revista Nutrition, femeile au fost împărțite în trei grupuri. Un grup a adăugat trei mere în dieta lor, unul a adăugat trei pere zilnic, iar al treilea a adăugat trei prăjituri de ovăz cu conținut scăzut de grăsimi.

Studiul a constatat că femeile care s-au bucurat de mere sau de pere au pierdut aproape două kilograme în 12 săptămâni, fără a face alte schimbări în dietă, notează EatThis.

Mai mult, perele au fost sugerate în diverse medicamente tradiționale în tratamentul colitei, al afecțiunilor cronice ale vezicii biliare, al artritei și al gutei.

Câte calorii sunt în suta de grame de pere

Datele nutriționale pentru 100 grame de pere:

- Calorii 58

- Carbohidrați 13,81 g (11% din Doza Zilnică Recomandată DZR)

- Proteine 0,38 g (<1 % DZR)

- Grăsimi totale 0,12 g (0,5% DZR)

- Colesterol 0 g

- Fibre 3,1 g (8% din DZR)

Vitamine

- Folați 7 µg 

- Niacină 0,157 mg

- Acid pantotetic 0,048 mg 

- Piridoxină 0,028 mg

- Riboflavină 0,025 mg

- Tiamină 0,012 mg

- Vitamina A 23 UI

- Vitamina C 23 UI

- Vitamina E 0,12 mg

- Vitamina K 4.5 µg.

Electroliți

- Sodiu 1 mg

- Potasiu 119 mg

Minerale

- Calciu  9 mg

- Cupru 0,082 mg

- Fier 0,17 mg

- Magneziu 7 mg

- Mangan 2% din DZR.

Kiwi, aspirina naturală, cu impact asupra bolii Alzheimer. Ce alte beneficii mai are fructul exotic

Fructul de kiwi poate fi pus cu ușurință într-un topul alimentelor cu multiple beneficii pentru sănătate, căci pe lângă numărul redus de calorii pe care îl are, vine la ”pachet” cu o doză importantă de vitamine, nutrienți și minerale, cu efecte asupra sănătății inimii, asupra digestiei, dar și a calității somnului. Iar un aspect foarte important este cel privind beneficiile asupra sistemului neuronal, precum și în prevenirea apariției ADHD, a autismului și a altor tulburări de dezvoltare la copii.

Care sunt beneficiile fructului de kiwi

Kiwi este un fruct cu un conținut caloric moderat, cu 62 de calorii la suta de grame, dar cu o doză mare de antioxidanți, minerale, vitamine și fibre benefice. Citește mai departe AICI.

Vezi și: 7 motive pentru a consuma mai mult ananas. Poate fi mâncat la orice masă, de dimineață până seara

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel