Infertilitatea la femei și la bărbați, cauzele pe care nu ți le-a spus nimeni. Când trebuie să te îngrijorezi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Infertilitatea - Foto: Freepick
Infertilitatea - Foto: Freepick

Iată care sunt cauzele infertilității. Care sunt factorii care cresc riscul de infertilitate și când să te îngrijorezi că nu faci un copil.

Infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea de a rămâne însărcinată în ciuda unor relații intime frecvente și neprotejate timp de cel puțin un an pentru majoritatea cuplurilor.

Infertilitatea poate rezulta fie dintr-o problemă a femeii, fie dintr-o problemă a bărbatului sau chiar dintr-o combinație de factori care împiedică sarcina. Din fericire, în prezent, există multe terapii sigure și eficiente care vă îmbunătățesc semnificativ șansele de a rămâne însărcinată.

Potrivit unui raport din 2019, 1 din 4 cupluri din România se confruntă cu infertilitatea. În SUA, 1 din 8 cupluri se confruntă cu infertilitatea.

Cei mai mulți oameni știu că factorii de risc, cum ar fi vârsta, fumatul și alcoolul pot îngreuna nașterea unui copil, dar cu toate acestea, există familii tinere, cu un stil de viață sănătos, care se luptă să aibă un copil.

În ceea ce privește manifestările infertilității, principalul simptom este faptul că nu rămâneți însărcinată. Este posibil să nu existe alte simptome evidente, dar, uneori, femeile cu infertilitate pot avea perioade menstruale neregulate sau absente.

În unele cazuri, bărbații cu infertilitate pot avea unele semne de probleme hormonale, cum ar fi modificări ale creșterii părului sau ale funcției sexuale.

Stresul, o cauză a infertilității

 

Din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu probleme de infertilitate. Stresul a ajuns să fie principala problemă din cauza căreia nu facem copii. Doctorul Andreas Vythoulkas a explicat la "Sfat de Sănătate" cum combatem această problemă medicală extrem de sensibilă și când este cazul să ajungem la un specialist.

Întrebat ce facem ca să nu ajungem la infertilitate, "putem să facem două lucruri. Să facem analizele regulate anuale, adică un test Papanicolau, secreții sau ecografie transvaginală, pentru că așa putem să depistăm anumite lucruri care pot duce la infertilitate. Infecțiile pot duce la înfundarea trompelor sau alte lucruri care pot duce la infertilitate.

Și este important să ne gândim la copil cât mai devreme. Vârsta este foarte importantă pentru a obține o sarcină. Cu cât creștem vârsta, probabilitatea de a avea probleme de infertilitate este mult mai mare și rezolvarea problemei este mult mai dificilă.

La bărbați, s-a demonstrat că stresul, alimentația, fumatul influențează foarte mult calitatea și cantitatea spermogramei. Adică și cu o viață continuă în felul acesta, se poate ajunge la infertilitate. La femei, ne uităm la carieră și uităm să facem copii. Ovarele au vârsta lor biologică", a explicat medicul Andreas Vythoulkas.

Femeile ar trebui să vorbească mai devreme cu un furnizor de servicii medicale dacă:

- au vârsta de 35 de ani sau mai mult și au încercat să conceapă timp de șase luni sau mai mult

- au peste 40 de ani

- au menstruații neregulate sau absente

- au perioade foarte dureroase

- au probleme cunoscute de fertilitate

- au fost diagnosticate cu endometrioză sau boală inflamatorie pelvină

- ați avut multiple avorturi spontane

- ați urmat un tratament pentru cancer

Bărbații ar trebui să vorbească cu un furnizor de servicii medicale dacă au:

- un număr scăzut de spermatozoizi sau alte probleme cu sperma

- un istoric de probleme testiculare, de prostată sau sexuale

- au urmat un tratament pentru cancer

- testicule mici sau umflături la nivelul scrotului

Alte persoane din familie au avut probleme de infertilitatea.

Care sunt factorii generali care cresc riscul de infertilitate

 

Există o multitudine de factori care pot duce la infertilitate, ce privesc atât femeia, cât și bărbatul. Mulți dintre factorii de risc pentru infertilitatea masculină și feminină sunt aceiași și aici vorbim despre:

- Vârstă

Fertilitatea femeilor scade treptat odată cu vârsta, în special la mijlocul anilor 30, și scade rapid după vârsta de 37 de ani. Infertilitatea la femeile mai în vârstă se datorează probabil numărului și calității mai scăzute a ovulelor și se poate datora, de asemenea, unor probleme de sănătate care afectează fertilitatea.

Bărbații de peste 40 de ani pot fi mai puțin fertili decât bărbații mai tineri.

- Consumul de tutun

Fumatul tutunului sau al marijuanei de către oricare dintre parteneri poate reduce probabilitatea unei sarcini. De asemenea, fumatul reduce posibila eficacitate a tratamentului pentru fertilitate. Pierderile de sarcină sunt mai frecvente la femeile care fumează. Fumatul poate crește riscul de disfuncție erectilă și un număr scăzut de spermatozoizi la bărbați.

- Consumul de alcool

Pentru femei, nu există un nivel sigur de consum de alcool în timpul concepției sau al sarcinii. Consumul de alcool poate contribui la infertilitate. Pentru bărbați, consumul excesiv de alcool poate scădea numărul și motilitatea spermatozoizilor.

- Obezitate, suprapondere și lipsa exercițiilor fizice

În rândul femeilor americane, un stil de viață inactiv și excesul de greutate pot crește riscul de infertilitate. În cazul bărbaților, numărul de spermatozoizi poate fi, de asemenea, afectat de excesul de greutate.
Printre femeile cu risc de probleme de fertilitate se numără cele cu tulburări de alimentație, cum ar fi anorexia sau bulimia, și cele care urmează o dietă foarte săracă în calorii sau restrictivă.

Lipsa de exerciții fizice contribuie la obezitate, ceea ce crește riscul de infertilitate. Mai rar, problemele de ovulație pot fi asociate cu exerciții fizice frecvente, intense și obositoare la femeile care nu sunt supraponderale.

- Cafeaua

Femeile care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să limiteze consumul de cofeină.

Infertilitatea - cauze la bărbați

 

Toți pașii din timpul ovulației și fertilizării trebuie să se desfășoare corect pentru a rămâne însărcinată însă, uneori, problemele care cauzează infertilitatea în cuplu sunt prezente la naștere, iar alteori se dezvoltă mai târziu în viață, potrivit Mayo Clinic.

Cauzele infertilității pot afecta unul sau ambii parteneri în timp ce în unele cazuri nu poate fi găsită nicio cauză.

Ei bine, cauze infertilității la bărbați includ:

1. Producția sau funcția anormală a spermei din cauza testiculelor, provocate de:

- Defecte genetice

- Diabetul

- Infecții precum chlamydia, gonoreea, oreionul sau HIV

- Venele mărite în testicule sau varicocel

2. Probleme cu livrarea de spermatozoizi din cauza unor probleme sexuale, cum ar fi ejacularea prematură;

3. Anumite boli genetice, cum ar fi fibroza chistică

4. Un blocaj la nivelul testiculului sau deteriorarea sau rănirea organelor de reproducere.

5. Supraexpunerea la anumiți factori de mediu, cum ar fi pesticidele și alte substanțe chimice, precum și radiațiile.

6. Fumatul, alcoolul, marijuana, steroizii anabolizanți și administrarea de medicamente pentru tratarea infecțiilor bacteriene, a hipertensiunii arteriale și a depresiei pot afecta, de asemenea, fertilitatea.

7. Expunerea frecventă la căldură, cum ar fi în saune sau în căzi cu hidromasaj, poate crește temperatura corpului și poate afecta producția de spermatozoizi.

8. Afecțiuni legate de cancer și de tratamentul acestuia, inclusiv radiații sau chimioterapie. Tratamentul pentru cancer poate afecta producția de spermatozoizi, uneori în mod grav.

Infertilitatea - cauze la femei

 

Cauzele infertilității la femei pot include:

1. Tulburări de ovulație, care afectează eliberarea de ovule din ovare. Acestea includ tulburări hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice.

2. Hiperprolactinemia, o afecțiune în care aveți prea multă prolactină, adică hormonul care stimulează producția de lapte matern, și care poate interfereze cu ovulația.

3. Hipertiroidism, adică prea mulți hormoni tiroidieni, care poate afecta ciclul menstrual și poate cauza infertilitate.

4. Hipotiroidism, adică prea puțini hormoni tiroidieni, care poate afecta ciclul menstrual și poate cauza infertilitate.

5. Prea multă mișcare

6. Tulburări alimentare

7. Tumori

8. Anomalii ale uterului sau ale colului uterin, inclusiv anomalii ale colului uterin, polipi în uter sau forma uterului.

9. Tumorile necanceroase (benigne) din peretele uterin (fibroame uterine) pot cauza infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin împiedicarea implantării unui ovul fertilizat în uter.

10. Deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, adesea cauzată de o inflamație a trompelor uterine (salpingită). Aceasta poate rezulta din boala inflamatorie pelvină, care este de obicei cauzată de o infecție cu transmitere sexuală, endometrioză sau aderențe.

11. Endometrioza, care apare atunci când țesutul endometrial crește în afara uterului, poate afecta funcția ovarelor, a uterului și a trompelor uterine.

12. Insuficiență ovariană primară (menopauză precoce), atunci când ovarele încetează să mai funcționeze și menstruația se termină înainte de 40 de ani. Deși cauza este adesea necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza precoce, inclusiv boli ale sistemului imunitar, anumite afecțiuni genetice, cum ar fi sindromul Turner sau purtătorii sindromului X Fragil, precum și tratamentul cu radiații sau chimioterapie.

12. Adeziunile pelvine, benzi de țesut cicatricial care leagă organele și care se pot forma după o infecție pelvină, apendicită, endometrioză sau o intervenție chirurgicală abdominală sau pelvină.

13. Cancerul și tratamentul acestuia.

Anumite cancere, în special cancerele de reproducere, afectează adesea fertilitatea feminină. În plus, atât radiațiile, cât și chimioterapia, pot afecta fertilitatea.

Cinci cauze ale infertilității de care poate nu ai auzit niciodată

 

1. Proceduri LEEP

Dacă ați avut vreodată un test Papanicolau anormal, este posibil să fi auzit de LEEP (Loop Electrosurgical Excision Procedure). Cu acest tratament, medicii folosesc o buclă de sârmă încălzită electric pentru a tăia celulele anormale de pe colul uterin. Acest lucru funcționează foarte bine pentru a proteja o femeie de cancerul de col uterin. Totuși, dacă rămâne însărcinată după aceea, îi crește și riscul unui avort spontan devastator în al doilea trimestru sau al unei nașteri premature.

Există și alte metode de tratare a celulelor suspecte, cum ar fi crioterapia, care pot avea mai puține riscuri pentru fertilitate. 

2. Avortul

Este un mit comun faptul că întreruperea unei sarcini nu poate cauza infertilitate.

Asociația Națională pentru Infertilitate, RESOLVE, încurajează femeile preocupate de a rămâne însărcinate să se asigure că îi spun medicului lor dacă au avut două sau mai multe avorturi. Întreruperile de sarcină sunt asociate cu boala trompelor lui Falloppie, care la rândul ei este un factor în 20% din cazurile de infertilitate.

Mai mult, orice intervenție chirurgicală unică asupra uterului (inclusiv procedurile de întrerupere a unei sarcini) poate duce la o afecțiune numită Sindromul Asherman. În cazul sindromului Asherman, în interiorul uterului se formează benzi de țesut cicatricial care pot face uneori dificilă - sau imposibilă - concepția. Cel mai rău este că intervențiile chirurgicale pentru a încerca să corecteze problema pot provoca și mai multe daune, trimițând femeile și corpurile lor într-un ciclu frustrant și sfâșietor de tratamente și cicatrici.

3. Aspirina și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Cercetătorii au descoperit în repetate rânduri că aceste medicamente, luate în mod regulat, pot fi uimitor de eficiente în reducerea ratei de ovulație.

Într-un mic studiu din 2015, naproxenul a redus ratele de ovulație cu 75%.

S-a demonstrat că ibuprofenul are un efect similar de reducere a fertilității la bărbați.

La ambele sexe, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene în doze mari par să perturbe hormoni reproducători importanți.

Vestea bună pentru cuplurile care încearcă atât să gestioneze durerea, cât și să conceapă un copil este că aceste efecte secundare sunt temporare și reversibile, odată ce pacienții încetează să mai ia medicamentele.

4. Hiperprolactinemia

După cum sugerează "lact" din nume, prolactina este un hormon care joacă un rol în producția de lapte și în dezvoltarea sânilor. Femeile nu ar putea alăpta fără el.

În cazul hiperprolactinemiei, glanda pituitară secretă prea multă prolactină, provocând adesea scurgeri de lapte, probleme de vedere, menstruații neregulate și infertilitate. Unii pacienți nu prezintă niciun simptom și se estimează că aproximativ 10% din populație, atât bărbați, cât și femei, ar avea niveluri ridicate de prolactină dacă ar fi testate în laborator.

Această afecțiune poate avea o serie de cauze, de la pastilele antidepresive la dezechilibrele tiroidiene și până la o tumoare mică, benignă, în glanda pituitară, numită prolactinom.

5. Progesteron scăzut

Progesteronul este un hormon cheie în procesul de obținere și menținere a sarcinii. O scădere a progesteronului este ceea ce declanșează o menstruație în ciclul unei femei, așa că este de la sine înțeles că o femeie are nevoie de niveluri suficient de ridicate pentru a-și menține uterul un mediu stabil și sigur pentru un mic embrion.

Dar, pentru unele femei, corpul lor nu produce suficient progesteron în a doua jumătate, sau faza luteală, a ciclului lor după ovulație. De zeci de ani, această deficiență a fazei luteale a fost asociată cu avorturi spontane și infertilitate. Deficitul de progesteron este, de asemenea, un efect secundar comun al anticoncepționalelor și poate fi nevoie de mai multe cicluri pentru ca hormonii unei femei să se reechilibreze după ce a renunțat la anticoncepționalele hormonale.

Din fericire, progesteronul scăzut poate fi tratat cu suplimente hormonale, care s-au dovedit sigure și eficiente în sarcină, notează Natural Woman Hood.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel