Cazurile COVID-19, în creștere în Europa: Doar jumătate dintre țări au raportat decesele cauzate de COVID
Actualizare epidemiologică: cazurile COVID-19 în creștere în Europa.
Este important să păstrăm un echilibru alimentar și un stil de viață sănătos de sărbătorile pascale.
Mâncare, alimente. Asistentul universitar dr. Roxana Adriana Stoica de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București vine cu o serie de recomandări pentru sărbătorile pascale cu gândul la adoptarea sau menținerea unui echilibru alimentar și a unui stil de viață sănătos.
"Tot ceea ce introducem prin alimentație în intestinul subțire și gros va interacționa cu microbiomul local, ajutând procesul de digestie și îmbunătățirea imunității. Acele persoane care au o dietă echilibrată, cu un aport normal de macronutrienți (glucide, lipide, proteine) și micronutrienți - vitamine și minerale, se vor apăra mai bine de eventuale infecții. Dacă alimentele sunt bine spălate și preparate corect termic, riscul de îmbolnăvire dat de virusuri și bacterii dăunătoare scade. Nu există date confirmate prin care să se suțină ipoteza conform căreia noul coronavirus se poate transmite direct de pe ambalaje. Totuși, sunt informații că virusul poate rezista până la 3 zile pe suprafețe din materiale plastice sau oțel. Recomandarea este să nu introduceți în casă imediat toate cumpărăturile, ci să le lăsați câteva ore în afara casei dacă este posibil, sau puteți dezinfecta ambalajele", susține asistentul univ. dr Roxana Adriana Stoica.
Recomandări:
1. Mâncați zilnic alimente neprocesate: fructe (4 porții), legume prospete (5 porții), nuci (15-20 g), 180 g cereale integrale (grâu, ovăz, porumb, orez), 160 g carne de calitate bună sau leguminoase (fasole, mazăre, năut) și cât mai variat.
2. Carnea roșie va fi preferată de 1-2 ori pe săptămână, iar carnea albă de 2-3 ori pe săptămână; pentru prepararea alimentelor tradiționale de tip sarmale folosiți o carne mai slabă și adăugați doar o lingură de ulei la 1 kg de compoziție.
3. Gătiți alimentele prin fierbere/coacere/grătar, dar nu un timp îndelungat pentru că își pierd vitaminele, evitați prepararea prin prăjire; introduceți varza la cuptor, nu o căliți în ulei.
4. Alegeți grăsimi nesaturate (pește, avocado, ulei de măsline, floarea-soarelui) în favoarea celor saturate (unt, ulei de cocos sau palmier, brânzeturi).
5. Limitați gustările dulci și consumul de alimente crocante (chipsuri, alune, semințe) care dau o falsă senzație de calmare, mai cu seamă când sunteți la televizor.
6. Evitați să cumpărați gustări dulci sau sărate; încercați să serviți produsele de tip cozonac sau pască în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată.
7. Limitați consumul de sare; atenție la murături și la brânzeturi.
8. Hidratați-vă cu 8-10 pahare de apă pe zi; evitați băuturile carbogazoase îndulcite; consumați alcool cu moderație (200 ml vin demi-sec la masă).
9. Evitați să comandați mâncare gătită, reducând astfel contactul cu persoane necunoscute și preparați mâncarea acasă; astfel puteți controla calitatea alimentelor.
Alte recomandări legate de stilul de viață
Gestionați corect timpul: treziți-vă la aproximativ aceeași oră a dimineții și schimbați hainele ca și cum ați ieși din casă. Păstrați aceeași oră de somn seara. Dacă lucrați de acasă, așezați-vă la birou având o poziție corectă. Ridicați-vă la fiecare oră pentru a face câțiva pași prin casă.
Investiți în ceea ce merită: nu irosiți timpul mai mult de 5-10 minute pe canalele de știri. Alegeți surse credibile din rețelele de socializare, iar dacă ceea ce citiți sau auziți vă provoacă teamă, disconfort sau foame, opriți sursa.
Activitate fizică: faceți câteva exerciții fizice dimineața la trezire sau seara, la distanță de 2 ore de ultima masă. Sunt recomandate exerciții de relaxare tip Yoga, Pilates, Tai-chi.
Rămâneți în relație cu familia și prietenii, comunicați telefonic despre problemele sau îngrijorările pe care le aveți. Nu ezitați să apelați medicul de familie, specialistul sau un psiholog deoarece mulți dintre ei acordă consulații telefonice și sunt dispuși să vă consilieze. Ne-am asumat cu toții jurământul și învățămintele lui Hipocrate fie că sunt împrejurăriri mai bune sau mai rele : "medicul îngrijește, natura vindecă".
Actualizare epidemiologică: cazurile COVID-19 în creștere în Europa.
Ce trebuie să știi dacă faci COVID-19 în această vară.
COVID-19 este cea mai recentă epidemie care demonstrează că descoperirile biomedicale nu sunt suficiente pentru a elimina o boală.
Agenţia americană pentru alimente şi medicamente amână o decizie cheie privind un vaccin anti-COVID-19.
O greșeală pe care o facem când suntem răciți ne poate agrava situația. Mai mult, poate duce și la alte complicații, unele cu potențial mortal.
Medicii lansează un avertisment, deoarece noi variante ale COVID-19, FLiRT, FLuQE și LB.1, se răspândesc în lume.
Acest tratament reduce semnificativ inflamația din organism. Poate fi folosit în tratarea cancerului și a COVID.
Vaccinul COVID al Moderna intră într-un adevărat studiu cu placebo, sub presiunea lui Robert F. Kennedy Jr.
Ce se întâmplă în cazul persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID. Care este rolul critic pe care vaccinul l-a avut.
Uniunea Europeană achiziționează vaccinuri pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie.
EG.5, noua variantă de COVID, face deja victime și în România. S-au înregistrat cazuri de infecții cu noua tulpină de coronavirus.
Originea pandemiei de COVID-19 rămâne un mister, deși au trecut deja cinci ani de la carantina care a marcat oraşul Wuhan.
Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp de 613 zile a fost prezentat de cercetători.
Aceasta este complicația gravă pe care o provoacă infecția cu COVID-19.
Medicul Carmen Dorobăț ne-a vorbit despre noua variantă COVID-19, EG. 5, care a început să îngrijoreze oamenii în această perioadă.