Cum să nu te îngrași de Crăciun. Sfaturile unui specialist de la Harvard

Adisa Codruț |
Data publicării:
Dulciuri FOTO: Pixabay
Dulciuri FOTO: Pixabay

Mesele copioase de sărbătorile de iarnă sunt o adevărată provocare în menținerea unei greutăți sănătoase. Medicul Katherine McManus, specialist în Nutriție, oferă câteva sfaturi.

Crăciun, sfaturi. Un studiu pretinde că se poate controla creșterea în greutate în timpul sărbătorilor. Cercetătorii au examinat eficiența unei scurte intervenții comportamentale timp de 4 până la 8 săptămâni ca să prevină dobândirea de kilograme în plus perioada sărbătorilor. 272 de adulți au participant la studiu. Au fost împărțiți în două grupuri. Grupului de intervenție i s-au dat sfaturi privind comportamentul legat de creșterea reținerii consumului de alimente și băuturi – încurajându-i pe cei implicați în studiu să se cântărească în mod regulat și să-și noteze greutatea; oferirea de strategii specifice pentru gestionarea greutății; furnizarea de informații despre câtă activitate fizică ar fi necesară pentru a arde caloriile consumate în alimentele și băuturile de sărbători. Celălalt grup, grupul de control, a primit informații despre viața sănătoasă.

Concluziile cercetării arată că grupul de intervenție a pierdut în medie 0,3 kilograme, în timp ce grupul de control a câștigat 0,8 kilograme. "Acest lucru nu poate părea prea mult, dar cercetările arată că creșterea în greutate nu se pierde pe deplin în lunile următoare sărbătorilor. Deși câștigul anual (n. r. se referă la kilograme) este mic, se poate adăuga până la o creștere de 10 kilograme peste 10 ani", notează Katherine McManus pe blogurile Harvard Medical School.

Specialistă în Nutriție, aceasta este directorul Dietetic Internship la Brigham and Women's Hospital, o filială didactică a Harvard Medical School din Boston; director de Nutriție la Institutul de Cancer Dana Farber, director de Nutriție și Comportamente de Modificare a programelor pentru programul de gestionare a greutății de la Spitalul Brigham. Katherine McManus a luat parte într-o serie de studii de cercetare cardiovasculare și obezitate legate de-a lungul anilor ei la Spitalul Brigham.

Ținând cont de studiul citat și experiența ca nutriționist, Katherine McManus oferă câteva ponturi pentru controlul greutății și câteva strategii de nutriție de sărbători, potrivit sursei citate.

Crăciun, sfaturi. Ponturile sunt:

Păstrați-vă rutina de masă: încercați să mâncați aproximativ la aceleași ore zilnic.

Alegeți mâncăruri cu conținut scăzut în grăsimi.

Faceți 10.000 de pași în fiecare zi.

Împachetați o gustare sănătoasă.

Alegeți fructe proaspete sau iaurt scăzut de calorii în loc de ciocolată sau chipsuri.

Citiți etichetele și verificați conținutul de grăsimi și zahăr.

Atenție la porții! Nu puneți prea multă mâncare pe farfurie.

Stați în picioare timp de 10 minute în fiecare oră.

Aveți grijă ce beți: alegeți apă sau băuturi fără calorii și limitați alcoolul.

Concentrați-vă pe mâncare! Nu mâncați în fața televizorului sau din mers și să aveți grijă să mâncați cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic.

Crăciun, sfaturi. Strategii:

*Marcați toate evenimentele din vacanță la care urmează să participați. Notați-le în agendă/calendar astfel încât să vă amintiți și să știți cum să mâncați în acele zile. Dacă masa nu este acasă, mâncați mai ușor ziua evenimentului pentru a echilibra caloriile suplimentare pe care le puteți consuma la petrecere. Dacă evenimentul este seara, luați un mic dejun sănătos și un prânz satisfăcător, cu o gustare ușoară înainte de eveniment, pentru a evita suprasolicitarea ulterioară.

*Dacă sunteți gazdă și ”luptați” cu degustarea în timp ce gătiți, încercați să mestecați gumă fără zahăr în timpul pregătirii mesei sau luați o mică gustare înainte de a începe să gătiți. Serviți o mulțime de legume crude și mâncări pe bază de iaurt la debutul evenimentului și fructe proaspete spre final. După masă, resturile de mâncare faceți-le pachete și oferiți-le musafirilor.

*Prânzurile de vacanță și petrecerile de birou pot da kilograme în plus chiar și angajatului care face alegeri inteligente. Dacă echipa merge la un prânz special de vacanță, alegeți produse cu conținut scăzut de calorii și mâncați ceva ușor la cină în seara aceea. Stați departe de prăjituri și bomboane sau mutați-le într-o zonă unde ajungeți mai greu.

*Începeți noi tradiții care nu se învârt în jurul mâncării: participați la un concert sau spectacol de vacanță, sau luați o mașină sau faceți o plimbare și admirați luminile de sărbătoare.

Studiul citat de specialista în Nutriție, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel