Cum să scapi de durerile de spate din timpul sarcinii. Kinetoterapeut: Se pot face până în ultima zi

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa scapi de durerile de spate. FOTO Captura video Neatza cu Razvan si Dani
cum sa scapi de durerile de spate. FOTO Captura video Neatza cu Razvan si Dani

Perioada sarcinii vine cu o serie de provocări, fizice, pentru viitoarea mamă, iar exercițiile fizice pot veni în sprijinul acesteia.

Perioada de graviditate nu trebuie neglijată din punct de vedere al activității fizice, și chiar dacă femeia nu este una dintre cele mai sportive persoane există o serie de exerciții foarte ușor de făcut, chiar și până în ultima zi de sarcină.

Kinetoterapeutul Alexandru Ilie a exemplificat câteva dintre aceste exerciții, în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, unde a și precizat care sunt beneficiile pe care le are activitatea fizică asupra sănătății gravidei, dar și cum se poate scăpa de prea-cunoscutele dureri de spate din timpul sarcinii.

”Starea de gravidă, de gestație, nu este o patologie. Și în niciun caz nu este o contraindicație de a face mișcare, ci dincontra au o indicație foarte mare de a începe să facă un program blând și adaptat evoluției din sarcină și care are diverse obiective. Sunt niște modificări care se întâmplă odată cu instaurarea stării de gestație. În primul rând, cele hormonale.

Durerile de spate sunt resimțite în trimestrul doi spre trimestrul al treilea pentru că este o modificare de statică vertebrală. iar din punct de vedere al schimbărilor hormonale, sunt doi hormoni care ei vin cu multe intenții  pozitive, dar au și efecte secundare: progesteronul și relaxina. Relaxina, așa cum îi spune și numele, este un hormon care are ca obiectiv ca tot țesutul moale să fie lax, sp fie superintins, asta înseamnă că tendoane, mușchi, ligamente trebuie să fie foarte, foarte laxe, iar atunci, practic multe articulații, în speță, articulația sacro-iliacă, articulația bazinului începe să se inflameze, ea pregătindu-se pentru procesul de naștere natural, pentru că sistemul biologic așa este conceput.

Și atunci apar foarte multe dureri de spate care nu sunt produse de către o patologie discară, ci din cauza acestei inflamații a articulației sacro-iliace”, a explicat kinetoterapeutul Alexandru Ilie, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Cum se poate scăpa de picioarele umflate, dar și de durerile de spate

”Fenomenul de picioare umflate, mai ales acum, când și vara conduce la vaso-dilatație, este și mai prezent. Iar exercițiul pe care îl pot face gravidele este să stea cu picioarele ridicate, pe o pernă sau pilotă, astfel încât acestea să fie mai sus decât nivelul inimii, iar capul să fie și el ridicat”, a mai spus terapeutul.

Iar exercițiile pe care le-a prezentat kinetoterapeutul sunt foarte uțor de realizat, neavând niciun fel de contrainticadații. Astfel, cu picioarele aflate în poziția ridicat pe pernă, gravida nu trebuie decât să întindă și să tragă de vârful picioarelor, iar rezultatul este acela de a ”activa pompa musculată a trenului inferior, împingând sângele venos către inimă. Reduce fenomenul de varice, dar și pe cel de picioare umflate”, susține Ilie.

La al doilea exercițiu indicat, gravida, aflată în aceeași postură, își va roti tălpile, din articulațiile gleznei.  ”Facem 5 repetări, nu trebuie să fim campioni olimpici. Pe lângă faptul că încălzește ligamentele, obiectivul acestei mișcări este acela de a împinge sângele venos spre inimă. Aceasta este problema principală pentru care se umflă picioarele.

Al treilea exercițiu, și ultimul pentru acest obiectiv, este să facem extensie de genunchi. Această postură reduce inclusiv durerile de spate. Ajută și are dublu beneficiu pe de o parte pentru îmbunătățirea circulației periferice, pe de altă parte, pentru a reduce diversele sciatalgii care se pot produce”, a mai explicat Alexandru Ilie.

Cât privește perioada în care se pot realiza exercițiile de kinetoterapie, Alexandru Ilie a subliniat că se pot face până în ultima zi de sarcină. ”Medicul obstretician trebuie să recomande gravidei să facă astfel de exerciții, după un program dedicat acestei situații, care să îi întrețină atât aparatul circulator cât și aparatul muscular. Tot ce înseamnă aparat articular este pregătit pentru procesul de evacuare și expulzare al fătului”, a precizat Alexandru Ilie.

Naștere naturală sau cezariană, avantaje și dezavantaje. Herghelegiu, despre epidurală: Nașterea fără durere, doar o poveste

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre exercițiile fizice din timpul sarcinii, avantajele pe care le au acestea în momentul nașterii, dar și de ce solicitarea pentru nașterea prin cezariană este doar o reacție de teamă a viitoarelor mame.

”Multe femei sunt sportive prin natura lor și simt nevoia de a face sport și mișcare. Nu sunt contraindicate în sarcină (n.r. exercițiile), sunt exerciții speciale pentru gravide, ele pot face cu încredere, nu fac niciun fel de rău, le asigură un tonus, le optimizează, este foarte bine să nu își piardă antrenamentul fizic”, a explicat dr. Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical, parte din beneficiile activităților fizice ale femeii însărcinate.

Chiar dacă acest aspect nu le scutește pe femei de durerea nașterii, medicul susține că ”o femeie mai antrenată, cu o musculatură abdominală foarte bună are șanse să împingă mult mai bine fătul în expulzie, pe lângă contracția uterului care ajută la ieșirea fătului, în ultima jumătate de oră, presa dominală este foarte importantă. O femeie cu o musculatură normal dezvoltată și tonică are șanse mult mai mari să nască pe cale naturală, dacă își dorește, decât o femeie firavă, plăpândă sau foarte obeză”, a mai spus medicul. Citește mai departe AICI.

 Vezi și: Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel