Cum să scapi de picioarele grele sau reci. Ilie: 10 minute înainte de culcare. Reduci cu mult și riscul de varice

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa scapi de picioarele grele. FOTO: Freepik @Racool_studio
cum sa scapi de picioarele grele. FOTO: Freepik @Racool_studio

Senzația de picioare grele și reci este mai frecventă în rândul femeilor. Există câteva exerciții simple care pot să ne ajute să scăpăm de această senzație, dar care și reduc riscul de apariție al varicelor.

Senzația de picioare umflate, grele, și reci este una frecventă la finalul unei zile, fie că este vorba de persoane care lucrează la birou sau de cele care stau mult în picioare. Iar acestă situație este cauzată, în principal, de insuficiența venoasă, dar poate avea și alte cauze, la fel de important de ținut în atenție.

Senzația de picioare grele, factori care favorizează apariția sa

Printre cei mai comuni factori care favorizează apariția senzației de picioare grele se numără:

- obezitatea, mai exact excesul de grăsime de la nivelul picioarelor care poate duce a mărirea compresiei venelor, dar și cu o circulație deficitară a limfei și a sângelui

- activitatea fizică sau lipsa ei. Atât persoanele sedentare, cât și cele care lucrează mult în poziția stând în picioare sau care merg mult pe jos se pot confrunta cu această senzație

- factorii genetici

- sexul, femeile sunt mai predispuse la senzația de picioare grele,care poate să apară atât în perioada sarcinii, cât și la menopauză, schimbările hormonale fiind una dintre cauze

- alți factori, precum alimentația bogată în sare, fumatul dar și purtarea unei încălțăminte neadecvate.

”În interiorul venelor avem o valvă, ca o poartă, care blochează realmente căderea sângelui. Peretele venos are în componență trei straturi: stratul muscular și două straturi conjunctive. Stratul central, care este muscular, trebuie stimulat.

Deci venele noastre au mușchi. În momentul în care mergem pe jos, fiecare mișcare generează contracție a musculaturii gambei, respectiv a coapsei și împinge sângele, ca o pompă, înspre inimă.

Ceea ce avem de făcut în situație de varice, care presupune că aceste valve nu mai sunt închise, pentru că peretele a început să se lărgească, iar valva nu mai cuplează una cu cealaltă, să folosim șosetele de compresie.

Dar noi putem să țintim cauza, foarte simplu, prin niște exerciții prin care să împingem sângele înapoi către inimă și să ne și asigurăm înainte de culcare și să facem un drenaj postural nocturn”, a declarat kinetoterapeutul Alexandru Ilie la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

De asemenea, senzația de picioare grele, umflate sau reci poate să fie simptom și pentru alte afecțiuni, precum:

- insuficiența venoasă, care în timp poate duce la varice

- circulația deficitară

- parestezia

- crampele și spasmele musculare

- varicele

- ulcerele cu vindecare lentă

- oboseala, notează Healthline.

Vezi și: Adevărul despre cânepa din mâncare. Ce se întâmplă dacă mănânci turte moldovenești cu cânepă sau ciocolată cu cannabis. Sigur n-ai știut asta până acum

Mișcarea, soluția salvatoare pentru ușurarea picioarelor

În acest sens, kinetoterapeutul a exemplificat câteva exerciții simple, dar mai ales eficiente pentru reducerea senzației de picioare grele, picioare reci și varice.

Un prim exercițiu este cel de a sta întins pe spate, cu picioarele pe o pernă mai înaltă, poziția fiind una de relaxare totală.

”Toți chirurgii de chirurgie cardiacă ne învață următorul lucru. Faptul că atunci când picioarele sunt situate deasupra inimii avem un drenaj postural. Asta înseamnă că, de data aceasta, folosim gravitația în favoarea noastră și descărcăm sistemul nostru venos. Această poziție ar trebui să o adoptăm în fiecare seară, 10 minute înainte de culcare, și reduci cu mult riscul de apariție al varicelor.

Mai mult decât atât, poți să încerci să activezi pompa musculară, care înseamnă să tragi talpa către tine, de 10 ori.

Și astfel, practic, împingem sângele venos către inimă să descărcăm acele vene care erau extrem de umflate cu sânge venos și care, de obicei, se transformă în stază venoasă, pentru că stăm la birou prea multe ore și acea musculatură începe să nu-și mai facă funcția.

Această poziție are o dublă utilitate, pe lângă faptul că descarcă foarte bine sistemul nostru venos prin acest drenaj postural, dar și relaxează tot angrenajul lombar, relaxează în durerile lombare prin faptul că avem această coapsă, în raport cu trunchiul, la un unghi de 45 de grade”, a mai spus kinetoteraputul.

2. -imagine fara descriere- (peaceful-brunette-listening-music-couch_25411200.jpg)

Cu picioarele ridicate. FOTO: Freepik @wavebreakmedia

Un alt exercițiu de descărcare al sistemului venos este din aceeași poziție de întins cu o pernă sub genunchi prin realizarea unor extensii simple, câte 10 pe fiecare picior.

”Important este să îți dezvolți acest obicei simplu, cu ajutorul căruia să stai departe de sindromul de picioare umflate, reci și varice”, a precizat kinetoterapeutul.

Pe lângă aceste exerciții simple și utile, este important să aducem și câteva schimbări în privința stilului de viață, prin introducere în alimentație a cerealelor integrale și limitarea făinurilor integrale, dar și renunțarea la alimentele bogate în sare și grăsimi.

În ceea ce privește remediile naturiste, o baie la picioare poate face minuni. Sunt recomandate băile cu plante, cu sare de mare, dar și simple băi fierbinți care pot stimula circulația și pot reduce inflamațiile. În cazul în care doriți o ameliorare instantă a durerilor de picioare puteți opta pentru comprese cu gheață.

Vezi și: Estrogenul, protecție împotriva AVC. Ce să știi dacă ești la menopauză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel