Cum să scapi de pofta de dulce, în 5 pași

Angela Sabău |
Data publicării:
Buze
Buze

Iată o serie de sfaturi susținute de știință, care vor fi de ajutor pentru a opri definitiv pofta de dulce.

Cu toții suntem „vinovați” la un moment dat că am să mâncat o prăjitură în plus din cutie sau o altă lingură de înghețată după ce am spus că ne-am săturat. Deși zahărul joacă un rol în a oferi corpului energia de care are nevoie pentru a trăi, atunci când mănânci prea mult, poate duce la unele efecte secundare grave și la pofta constantă de zahăr.

„Zahărul este asociat cu oboseala, creșterea în greutate, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, Alzheimer și alte demențe, inflamații și stare generală de rău”, explică Susan Peirce Thompson, un om de știință care studiază creierul și problemele cognitive, specializat în psihologia alimentației, fondator al Bright Line Eating și autorul cărții Rezoom: The Powerful Reframe to End the Crash-and-Burn Cycle of Food Addiction. „Și cea mai mare problemă cu zahărul este că dă dependență la fel de ca și cocaina”, spune dr. Thompson.

Dacă v-ați propus să trăiți mai sănătos, ar trebui să luați în considerare să renunțați la zahăr și să scăpați de pofta de dulce, pentru a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Pentru a face acest lucru, puteți fie să eliminați definitiv tot zahărul adăugat din dieta dumneavoastră, sau să luați în considerare o perioadă scurtă de detoxifiere.

„Dacă ai o istorie lungă de pofte de dulce, gândește-te să renunți cu totul la zahăr. Este adevărat că, pentru unii oameni, cu unele substanțe, niciuna nu este mai ușoară decât altele. Dar dacă ținești o perioadă de detoxifiere urmată de o reintroducere, acordă-ți opt săptămâni pentru a-ți recalibra sistemul. Papilele tale gustative se vor ajusta după două săptămâni, iar centrii de dependență ai creierului vor urma exemplul cu o vindecare semnificativă după opt săptămâni", spune dr. Thompson.

1 RENUNȚAȚI, nu moderați consumul de zahăr.

„Îmi pare rău, dar trebuie să renunți de tot dacă vrei să scapi definitiv de pofta de zahăr. La fel cum un nou nefumător redevine dependent odată cu primul fum de țigară tras, atunci când vine vorba de zahăr, nu este mai ușor”, spune dr. Thompson.

Ea recomandă crearea unei limite clară pe care pur și simplu nu o depășiți. Dacă sunteți ferm cu limita aceasta, nu va dura mult până când poftele vor dispărea”, explică ea.

Nu vă faceți griji, nu va trebui să renunțați la toate alimentele dulci pentru a reduce pofta de zahăr. Dr. Thompson vorbește aici despre zaharuri adăugate, nu despre zahăr natural: „Zahărul natural în întregime, fructele proaspete sunt bune—fibrele încetinesc digestia și protejează de creșteri ale glicemiei și de impactul pe care îl obțineți de la sucul de fructe, smoothie-urile sau fructele uscate. ."

2 Evitați și toți îndulcitorii artificiali.

Atenuarea poftei de zahăr implică mai mult decât eliminarea zaharurilor adăugate. Dr. Thompson spune că trebuie să eliminați și înlocuitorii de zahăr, cum ar fi îndulcitorii artificiali.

„Papilele noastre gustative au conexiuni directe cu centrii de dependență din creier, așa că declanșarea lor cu îndulcitori artificiali (dintre care unii sunt de 600 de ori mai dulci decât zahărul) pur și simplu menține pofta vie. În plus, îndulcitorii artificiali dereglează microbiomul nostru intestinal, ducând la o slăbire a reglării glucozei și a insulinei”, spune dr. Thompson.

3 Acordați-vă un timp de două săptămâni.

Da, este posibil să-ți atingi obiectivul în doar 14 zile! „Vestea bună este că fiecare celulă din papilele gustative din limba noastră va fi moartă și dispărută și înlocuită cu o celulă nou-nouță în doar două săptămâni. Deci, după ce renunți la zahăr și încetezi să-ți ataci papilele gustative cu un gust fals dulce, în doar două săptămâni, tot ce mănânci va avea un gust mai dulce!” spune dr. Thompson.

4 Asigurați-vă că mâncați suficient din alimentele de care corpul dumneavoastră are nevoie.

…În special proteine ​​adecvate și cantități mari de legume. „Nevoia de combustibil se poate răsturna în pofte; când rezervorul este plin, este mai puțin probabil să cazi pradă combinației de foame, stres și un indiciu pentru o gustare încărcată cu zahăr”, spune dr. Thompson.

5 Păstrați mâncarea simplă.

Dacă elimini zahărul timp de două săptămâni, nu exagera cu rețete lungi și complexe. Încercați să vă păstrați mesele cât mai simple și ușoare posibil. „S-a dovedit că mâncarea simplă determină creierul să scadă punctul de referință al adipozității, astfel încât să nu te lupte cu un baraj hormonal pe măsură ce excesul de greutate îți scade. De fapt, atunci când cercetătorii au simplificat dieta oamenilor până la extrem, hrănindu-le cuun tip de mâncare fără gust pentru toate nevoile lor calorice, greutatea s-a topit și atât foamea, cât și pofta au scăzut la zero”, explică dr. Thompson.

„Urmând aceste sugestii, cercetările arată că pofta va scădea în mod constant timp de opt săptămâni, până când nu vor mai pofte deloc, niciodată!” spune dr. Thompson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel