Cum să-ți crești sentimentul de apartenență. 8 piloni ai apartenenței

Foto: Freepik @vecstock
Foto: Freepik @vecstock

Apartenența este nevoia emoțională umană de a fi acceptat și integrat într-un grup precum familia, prieteni, colegi de serviciu, într-o echipa sau într-o comunitate.

Apartenența este un sentiment puternic și inevitabil, care exista în natura umană. Sentimentul de apartenență ne ghidează în dezvoltarea relațiilor sănătoase și armonioase în mod direct, cu cei din jurul nostru, și în mod direct, cu noi înșine.

Alegerea de a aparține sau nu, a unui grup ține de fiecare persoană în parte sau de constrângerile celorlalte persoane de lângă el. Nu toată lumea are aceeași viață și interese, prin urmare, nu toată lumea aparține aceluiași lucru sau aceleași persoane. 

Fără apartenență, un om nu se poate identifica în mod clar, având astfel dificultăți în comunicare și relaționarea cu cei ce îi înconjoară.

Sentimentul de apartenență se formează odată cu obținerea atenției, înțelegerii, acceptării, respectului și sprijinului din partea membrilor grupului, precum și prin acordarea aceleiași nivel de implicare ca cel primit. 

Nevoia de a aparține unui grup poate duce, de asemenea, la schimbări în comportamente, convingeri și atitudini, pe măsură ce oamenii se conformează normelor și așteptărilor grupului.

Efectele pozitive ale apartenenței 

Efectele pozitive ale apartenenței justifică nevoia oamenilor de a adera la diferite grupuri și comunități. Apartenența poate avea numeroase efecte pozitive asupra sănătății și bunăstării individuale.

Sprijin emoțional

Reducerea stresului

Îmbunătățirea stării de spirit

Creșterea rezilienței

Creșterea încrederii și stimei de sine

Îmbunătățirea sănătății mentale

Stimularea motivației proprii

Apariția entuziasmului și a bucuriei

Relaxarea și acceptarea 

Efectul sentimentului de apartenență

Nevoia noastră de apartenență este ceea ce ne determină să căutăm relații stabile și de lungă durată cu alți oameni.  De asemenea, ne motivează să participăm la activități sociale, cum ar fi cluburi, echipe sportive, grupuri religioase și organizații comunitare.

În ierarhia nevoilor lui Abraham Maslow, sentimentul de apartenență face parte dintr-una dintre nevoile sale majore care motivează comportamentul uman. Ierarhia este de obicei descrisă ca o piramidă, cu mai multe nevoi de bază la bază și nevoi mai complexe aproape de vârf. Nevoia de iubire și apartenență se află în centrul piramidei, ca parte a nevoilor sociale.

Apartenența la un grup, ne simțim ca și cum am face parte din ceva mai mare și mai important decât noi înșine.

În timp ce Maslow a sugerat că aceste nevoi erau mai puțin importante decât nevoile fiziologice și de siguranță, el credea că nevoia de apartenență îi ajuta pe oameni să experimenteze compania și acceptarea prin familie, prieteni și alte relații.

Cei 8 piloni ai apartenenței

Siguranță

Sentimentul de siguranță într-un grup este crucial pentru a permite oamenilor să se deschidă, să împărtășească și să creeze conexiuni autentice. Siguranța poate veni din încrederea că membrii grupului sprijină și respectă unul pe celălalt.

Empatie

Capacitatea de a simți și înțelege emoțiile altora este fundamentală în crearea unui mediu în care oamenii se simt conectați. Empatia ajută la stabilirea legăturilor emoționale și la dezvoltarea relațiilor profunde.

Compasiune

Compasiunea implică dorința de a ajuta și de a sprijini cei din jur. Atunci când membrii unui grup manifestă compasiune, se creează un mediu care promovează îngrijirea reciprocă și dezvoltarea unei comunități puternice.

Solidaritate

Solidaritatea este legată de colaborare și susținere reciprocă în cadrul grupului. Când membrii unui grup se unesc în fața provocărilor sau obiectivelor comune, se consolidează sentimentul de apartenență.

Reciprocitate

Ideea că sprijinul și contribuția sunt reciproce într-un grup contribuie la echilibrul și stabilitatea relațiilor. Reciprocitatea întărește legăturile și creează un cadru în care oamenii se simt valorizați.

Respect

Respectul reciproc este esențial pentru a menține un mediu în care oamenii se simt înțeleși și apreciați. Respectul contribuie la construirea unei culturi în care diversitatea și individualitatea sunt valorizate.

Valori comune

Partajarea unor valori și obiective comune întărește coeziunea în cadrul unui grup. Atunci când membrii împărtășesc principii similare, se formează legături mai puternice și se reduce riscul de conflicte.

Validare

Validarea emoțiilor și experiențelor celorlalți membri ai grupului este importantă pentru a crea un mediu în care oamenii se simt acceptați și înțeleși. Validarea contribuie la consolidarea legăturilor emoționale.

Acești piloni reflectă aspecte cheie ale relațiilor umane și ale construirii unei comunități sănătoase. Când acești piloni sunt întăriți și încorporați în interacțiunile grupului, se poate dezvolta un sentiment profund de apartenență și conexiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel