Cum scapi de coronavirus acasă și la muncă

Coronavirus     Foto: pixabay.com
Coronavirus Foto: pixabay.com

O nouă cercetare din Singapore a arătat că pacienții infectați cu noul coronavirus își contaminează dormitoarele și băile, subliniind nevoia de a dezinfecta suprafețele, bazinele și vasele de toaletă.

Cu toate acestea, virusul a fost ucis prin curățarea de două ori pe zi a suprafețelor și curățarea zilnică a pardoselilor cu un dezinfectant obișnuit - ceea ce sugerează că măsurile actuale de decontaminare sunt suficiente atâta timp cât oamenii le respectă.

Scrisoarea de cercetare a fost publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) și vine după mai multe cazuri din China în care agentul patogen s-a răspândit foarte mult prin spitale, infectând zeci de cadre medicale și alți pacienți.


Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să creadă că, dincolo de infectarea prin tuse, contaminarea mediului a fost un factor important în transmiterea bolii, dar întinderea acesteia nu a fost neclară.

Cercetătorii de la Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore și Laboratoarele Naționale DSO au analizat cazurile a trei pacienți care au fost ținuți în camere de izolare între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie.

Au colectat probe din camerele lor pe cinci zile într-o perioadă de două săptămâni.

Probele din camera unui pacient au fost prelevate înainte de curățarea de rutină, în timp ce probele din camerele celorlalți doi pacienți au fost prelevate după măsuri de dezinfectare.

Pacientul a cărui cameră a fost eșantionată înainte de curățare a avut cele mai ușoare simptome dintre cele trei, prezentând doar o tuse. Celelalte două au avut simptome moderate: ambele au avut tuse și febră, unul a prezentat lipsa de respirație, iar celălalt a tuse cu mucus.

 

În ciuda acestei diferențe, pacientul a cărui cameră a fost eșantionată înainte de curățare a contaminat 13 din 15 obiecte de camera testate, inclusiv un scaun, șina de pat, o fereastră de sticlă, podeaua și întrerupătoare de lumină.

Trei dintre cele cinci locuri de toaletă au fost, de asemenea, contaminate, inclusiv chiuveta, mânerul ușii și vasul de toaletă - mai multe dovezi că WC-ul poate fi o cale de transmitere.

Probele de aer au fost negative, dar tampoanele prelevate de la evacuările de aer au fost pozitive, ceea ce sugerează că picăturile încărcate de virus pot fi transportate de fluxuri de aer și depuse pe guri de aerisire.

Cele două camere testate după curățare nu au avut rezultate pozitive.

"Contaminarea semnificativă a mediului de către pacienții cu SARS-CoV-2 prin picături respiratorii și vărsarea fecală sugerează mediul ca mediu potențial de transmisie și susține necesitatea respectării stricte a mediului și igienei mâinilor", au scris autorii.

 

SARS-CoV-R este numele oficial al agentului patogen.


Virusul, care a fost identificat pentru prima dată în provincia Hubei din China în decembrie, a infectat acum peste 95.000 de oameni în 81 de țări și teritorii, ucigând peste 3.200.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat, miercuri, că rata mortalității în cazurile raportate a fost de 3,4%, revizuind estimările anterioare ascendente.

Însă există probabil o subreportare semnificativă în întreaga lume, iar adevărata letalitate a bolii va fi înțeleasă mai bine în timp.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel