Cum se tratează o entorsă, fără operație. Dr. Huszar: Nu cred că este cineva care să nu fi suferit vreo entorsă de gleznă

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Entorsa - Foto: Freepik @primagefactory
Entorsa - Foto: Freepik @primagefactory

Entorsele, o problemă comună, dar ignorată adesea. Care ar fi tratamentul nechirurgical al unei entoarse?

Entorsele reprezintă o problemă des întâlnită în viața de zi cu zi, afectând atât sportivii de performanță, cât și persoanele obișnuite în activitățile lor zilnice. Cu toate acestea, gravitatea lor este adesea subestimată și ignorată, lăsând consecințe nedorite asupra sănătății.

Entorsa este o leziune a ligamentelor, cele care leagă oasele între ele și asigură stabilitatea articulațiilor. Aceasta apare atunci când ligamentele sunt supuse unei întinderi sau ruperi în urma unui traumatism. Cu toate că simptomele pot varia în funcție de severitatea leziunii, durerea, umflarea și dificultatea în mișcare sunt adesea semne evidente.

Foto: Freepik

În ciuda prevalenței entorselor, mulți oameni tind să subestimeze importanța tratamentului corespunzător și recuperării. Ignorarea acestor leziuni poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi instabilitatea articulațiilor, durere cronică și chiar probleme de mobilitate.

Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat care ar fi tratamentul nechirurgical al unei entoarse? 

"O entorsă de gleznă este cel mai frecvent traumatism osteoarticular pe care poate să-l sufere cineva de-a lungul vieții.

Nu cred că este cineva care să nu fi suferit vreo entorsă de gleznă.

Vezi și: De ce să congelezi carnea de porc înainte să o gătești. Boala gravă pe care o poți face. Dorobăț: E greu de tratat

O entorsă înseamnă că ligamentele se întind și se rup într-o proporție variabilă. Un ligament este făcut dintr-o mulțime de filamente împletite, se pot rupe câteva filamente, se poate rupe jumătate de ligament sau se poate rupe complet. 

În funcție de cât de gravă este ruptura și tratamentul variază.

Foto: Freepik @rawpixel.com

În entorsele simple în care se rup câteva filamente și avem de tratat doar partea aceasta simptomatică: dureri, tumefacție, incapacitate funcțională, imobilizarea este minimă, urmată de începerea unei serii de ședințe de recuperare.

Dacă este rupt într-atât de mult un ligament, jumătate din el sau complet încât glezna sau articulația afectată capătă o mobilitate anormală, atunci într-adevăr trebuie să faci ceva ca să corectezi lucrul ăsta și poți să imobilizez glezna, dacă despre ea vorbim într-o orteză sau într-un gips pentru o perioadă variabilă, până când se vindecă acest ligament sau poți să recurgi la tratamentul chirurgical, adică să suturezi ligamentul sau să-l reinseri în funcție de locul unde s-a rupt", a declarat Dr. Codrin Huszar, pentru DC MEDICAL.

Bine de știut: Cum știi dacă ai ciocuri osoase. Testul care îți arată osteofitele în corp. Dr. Codrin Huszar: De cele mai multe ori stând în picioare

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel