Cum se va modifica taxa clawback. Dr Corneliu Florin Buicu explică

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Bani, medicamente
Bani, medicamente

Dr Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a explicat ce modificări va suferi taxa clawback pe medicamente în România.

Florin Buicu, taxa clawback. Dr Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a detaliat la Interviurile DC News și DC Medical proiectul care modifică taxa clawback pe medicamente în România, dar și argumentele din spatele acestuia.

Acesta a început prin a explica faptul că în fiecare trimestru se stabilește un plafon din care se decontează medicamentele compensate și gratuite de care beneficiază pacienții. ”Guvernul a stabilit pentru trimestrul IV al 2019 o valoare de decontare astfel încât producătorii de medicamente să pregătească un clawback de 27-28%. Pentru că Guvernul a stabilit această valoare doar pentru trimestrul IV al anului2019, pentru anul 2020, trimestrul I s-ar fi revenit la valoarea dinainte a acestei modificări și asta ar fi dus valoarea clawbackului la peste 30%. Asta înseamnă că din 10 tablete de paracetamol pe care un producător la vinde, 3-4 le suportă din banii lor. Iar asta a făcut de-a lungul timpului ca multe medicamente să fie retrase de pe piața românească și pacienții să nu mai aibă acces la ele”, a detaliat dr Corneliu Florin Buicu.

În opinia acestuia, o astfel de măsură a reprezentat ”o piedică în accesul pacienților români la medicamente și tratamente noi”. El a reamintit de dezinteresul existent al producătorilor să intre pe piața din România. Și de la aceste premise s-a plecat la o serie de modificări. Dr Buicu le enumeră:

”În cadrul Comisiei pentru Sănătate și Familie, mergând pe această modificare legislativă, am venit și am spus așa: această valoare, care este decontată din Fondul Național de Asigurări pentru Sănătate, începând cu trimestrul IV al anului 2019 este stabilită la valoarea de 1,6 miliarde de lei - aceasta este suma care se decontează din fondul național de asigurări de sănătate trimestrial - și am mai introdus  o clasificare a medicamentelor în 3 categorii și pentru fiecare din aceste categorii am stabilit o valoare fixă a clawback-ului.

Vă prezinte aceste categorii. Pentru produsele care sunt făcute în România - ne referim la oricare din categoriile de medicamente indiferent că vorbim de inovative, medicamente noi, sau medicamente generice, cele au ieșit de sub patent, am stabilit un procent de 15% de clawback.

Pentru medicamentele generice, care au o vechime pe piață mai mare de 7 ani, valoarea clawback va fi stabilită la 20%, iar pentru medicamentele inovative, noi, valoarea clawback-ului va fi fi stabilită la 25%”.

Medicul Buicu justifică stabilirea acestor plafoane fixe și procente fixe de plată prin dorința de a oferi ”o predictibilitate producătorilor de medicamente astfel încât ei să știe foarte clar care sunt sumele care le vor plăti statului român și aici - până acum existau fluctuații foarte mari ale acestui procent plătit de către producători în sensul în care când ei bugetau cantitățile de medicamente pentru România sau prețul ofertat știau că valoarea clawback-ului era 25%, iar la momentul în care începeau să vândă medicamentele în România valoarea clawbackului creștea și ajungea la valori mult mai mari”.

Președintele Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaților consideră că ”această politică a descurajat, de fapt, accesul medicamentelor în România și implicit faptul că pacienții români nu au avut acces la medicamente”. Un alt argument, potrivit medicului Buicu: ”e un semn pe care noi îl dorim pentru producători tocmai în a asigura accesul la medicamente al românilor”.

Această modificare legislativă va trece în cursul zilei de azi prin Comisia de buget, iar probabil mâine va trece și de plenul Parlamentului urmând să ajungă la Președinție pentru a fi promulgată.

”E o încurajare a producției autohtone, o măsură care încurajează producția în România”, mai amintește dr Corneliu Florin Buicu pentru DC Media Group. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel