Cum te porți cu o persoană aflată în DEPRESIE. Ce să spui și ce să NU spui niciodată

Foto Unsplash/  autor Kenny Eliason
Foto Unsplash/ autor Kenny Eliason

Un expert în sănătate mintală dezvăluie care sunt cele mai bune modalități de a sprijini un prieten sau un membru al familiei care se confruntă cu depresia.

Sunt șanse mari să cunoașteți pe cineva care suferă sau a suferit de depresie, chiar dacă nu știți acest lucru. Numai în 2020, aproximativ 21 de milioane de adulți din America au experimentat cel puțin un episod depresiv major, potrivit National Alliance of Mental Illness (NAMI) - adică 8,4% din populația țării. În 2019, 18,5% dintre adulți au avut simptome de depresie care au variat de la ușoară la severă, potrivit CDC.

Atunci când afli că cineva din viața ta suferă de depresie, s-ar putea să nu știi ce să spui sau cum să răspunzi și să te îngrijorezi că spui ceva greșit, mai ales dacă nu înțelegi prea multe despre această boală sau nu înțelegi cât de  gravă este.

Un expert în sănătatea mentală explică ce îi putem spune unei persoane care se confruntă cu depresia, care să îi fie cu adevărat de ajutor, și nu să o rănească.


Ce este depresia

După cum explică NAMI (Alianța Națională pentru Boli Mentale), atunci când o persoană suferă de tulburare depresivă (care este denumită în general "depresie"), aceasta nu înseamnă că se simte pur și simplu tristă sau că trece printr-o perioadă dificilă în viața sa. 

Depresia este o afecțiune gravă a sănătății mintale care afectează oameni de toate vârstele, rasele și mediile socio-economice. 

"Este important să se facă diferența între o dispoziție depresivă și un episod depresiv major", spune Christine Crawford, MD, MPH, director medical asociat la NAMI (Alianța Națională pentru Boli Mentale). "Cu cât putem face mai mult acest lucru, cu atât mai bine vor putea oamenii să o recunoască și să obțină ajutor."

 În cazul tulburării depresive, continuă Dr. Crawford, "simptomele stau în calea funcționării - la locul de muncă, acasă, în relațiile tale. Iar atunci când simptomele persistă timp de două săptămâni, este o problemă medicală serioasă pentru care cineva trebuie să primească ajutor. În cazul unei stări depresive, tristețea revine de obicei la nivelul de bază într-o zi sau două", potrivit goodhousekeeping.


Care sunt simptomele depresiei?

Potrivit NAMI (Alianța Națională pentru Boli Mentale), iată care sunt cele mai frecvente simptome ale depresiei:

Pierderea interesului sau a plăcerii în toate activitățile
Modificări ale poftei de mâncare sau ale greutății 
Tulburări ale somnului
Senzația de agitație sau de încetinire
Oboseală
Sentimente de stimă de sine scăzută, vinovăție sau lipsuri
Dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor
Gânduri sau intenții sinucigașe


Ce să spui (și ce să NU spui) cuiva care este deprimat:

Nu veți putea face ca depresia cuiva să dispară - dar, fiind de sprijin, puteți ajuta.

Oferiți sprijinul dumneavoastră cu grijă!

"Unul dintre modurile în care puteți ajuta este să întrebați: "Cum pot să vă sprijin cel mai bine în acest moment?". Dați-le puterea de a vă împărtăși ajutorul de care au nevoie", spune Dr. Crawford. "De exemplu, cea mai mare îngrijorare a lor ar putea fi modul în care nu pot fi un părinte bun în acel moment, și poate că vă vor cere să aveți grijă de copii pentru o după-amiază."

Dr. Crawford adaugă: "Dacă refuză, nu luați asta ca pe un "Nu au nevoie de ajutorul meu" și să dați înapoi. Continuați să vă oferiți și să cereți să fiți lăsat să-i ajutați. Dacă refuză de primele ori, s-ar putea să accepte data viitoare - s-ar putea să fie pregătiți în acel moment să accepte ajutor. Iar între timp, le transmiteți mesajul că vă pasă. Oferindu-i ajutor, îi dați de înțeles persoanei că sunteți acolo pentru ea. Transmiteți mesajul că ei contează, că viața lor contează."

De asemenea, puteți oferi sugestii de favoruri pe care să le faceți pentru ei- de exemplu, "Mă duc la supermarket - pot să iau niște lucruri pentru tine?". Sau "Am făcut două lasagna-cum ar fi să las una pentru tine și copiii tăi?". Sau ați putea să îi întrebați ce moment al zilei este cel mai greu pentru ei și să le oferiți un ajutor care să țină cont de acest lucru. Din nou, nu insistați dacă refuză, dar reveniți în continuare.

 

Evitați frazele de genul "Gândește pozitiv!" sau "Asta va trece!"

"Când vedem un prieten sau un membru al familiei suferind, vrem să îndepărtăm durerea de la el", spune Dr. Crawford. "Putem încerca să înlocuim acea durere cu speranță și optimism și să încercăm să infuzăm persoana cu pozitivitate. Dar când faci asta, ceea ce faci este să minimalizezi și să invalidezi experiența lor. Și le diminuează spațiul pentru a exprima deschis ceea ce simt. Ei nu au nevoie de cineva care să le rezolve problemele sau să le spună să privească partea bună a lucrurilor."

Fraze precum "Concentrează-te pe lucrurile bune!" sau "De ce trebuie să te simți deprimat?" sunt disprețuitoare și, așa cum a subliniat Dr. Crawford, invalidează ceea ce trece persoana respectivă. Iar aceste afirmații pot implica faptul că ei aleg să se simtă deprimați și că, dacă își pun mintea la contribuție, pot să se gândească la asta. Este important să ne amintim că depresia este o boală, nu o stare de spirit de care se poate scăpa prin convingere.

Nu oferiți soluții

Ați citit ceva online pe care credeți că ar putea să-l ajute pe prietenul vostru deprimat? Înainte de a oferi o sugestie de genul "Poate ar trebui să renunți la cofeină și zahăr" sau "Trebuie să te uiți la această meditație pe care am văzut-o pe Instagram - cu siguranță te va face să te simți mai bine", amintește-ți: nu ești medicul lor, iar depresia este o boală gravă care necesită îngrijire medicală.

"Aveți grijă să nu cădeți în modul și capcana de a fi un rezolvator de probleme și de a oferi o mulțime de soluții", spune Dr. Crawford. "Când facem asta, este adesea o reflectare a propriei noastre anxietăți și a disconfortului față de situație. Ne poate părea intolerabil să stăm cu disconfortul, iar faptul că venim cu un plan pentru persoana respectivă ne face să ne simțim ca și cum am face ceva. Dar este mai bine să încercăm să ne așezăm cu disconfortul și durerea lor și să le transmitem empatie."

 

Semnele de avertizare ale sinuciderii


Persoanele care suferă de tulburare depresivă majoră prezintă un risc mai mare de sinucidere, potrivit NAMI. Aici, organizația enumeră semnele de avertizare pe care trebuie să le căutați:

Amenințările sau comentariile despre sinucidere, cunoscute și sub numele de ideație suicidară, pot începe cu gânduri aparent inofensive precum "Aș vrea să nu fiu aici", dar pot deveni mai evidente și mai periculoase.
Creșterea consumului de alcool și de droguri
Comportament agresiv. O persoană care are gânduri de suicid poate experimenta niveluri mai mari de agresivitate și furie decât de obicei.
Retragere socială de la prieteni, familie și comunitate.
Schimbări dramatice de dispoziție, care pot indica un sentiment de instabilitate.
Preocuparea de a vorbi, de a scrie sau de a se gândi la moarte.
Comportament impulsiv sau nesăbuit.


Semnele de pericol iminent includ vorbitul despre punerea în ordine a afacerilor lor, despărțirea de cei dragi, renunțarea la bunurile lor, o trecere bruscă de la angoasă la calm și punerea în aplicare a unui plan de sinucidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel