Cum ți-e afectat somnul de utilizarea ecranelor digitale înainte de culcare: lumina albastra, factorul cheie

DCMedical Team |
Data publicării:
Lumina albastră afectează somnul
Lumina albastră afectează somnul

Toți specialiștii recomană să nu utilizăm ecranele digitale (laptop, tabletă, smartphone) înainte de culcare. Lumina albastră emanate de acestea afectează nu doar ochii, ci și somnul. Un medic explică cum.

Medicul Vasi Rădulescu a explicat pe blogul său cum este afectat somnul din cauza luminii albastre emanate de ectanele digitale precum tablete, smartphone sau laptop, dacă sunt utilizate înainte de culcare.

Practic, potrivit medicului, lumina albatră inhibă producția de melatonină, hormonul care transmite corpului că e vremea pentru somn.

Iată cum explică el această asociere:

„Corpul tău are un ceas intern care reglează ritmul circadian – ciclul biologic de 24 de ore care influențează multe funcții interne. Cel mai important, determină momentul când corpul tău trebuie să fie treaz sau să intre în starea de somn. Cu toate acestea, ritmul tău circadian are nevoie de semnale din mediul extern – cel mai important lumina zilei și întunericul – pentru a regla această funcție. Lumina cu lungime de undă albastră stimulează senzorii din ochi pentru a trimite semnale către ceasul intern al creierului.

Practic, atât lumina soarelui cât și lumina albă conțin un amestec de diferite lungimi de undă, fiecare dintre acestea având o cantitate semnificativă de lumină albastră. Obținerea de lumină albastră, în special de la soare, în timpul zilei te ajută să rămâi atent, îmbunătățind în același timp performanța și starea de spirit.

Dispozitivele de terapie cu lumină albastră pot ajuta la tratarea depresiei și s-a demonstrat că becurile albastre reduc oboseala și îmbunătățesc starea de spirit, performanța și somnul lucrătorilor în birouri. Cu toate acestea, becurile și dispozitivele electronice moderne, în special monitoarele de computer, produc, de asemenea, cantități mari de lumină albastră și îți pot perturba ceasul intern dacă ești expus la ele în timpul serii.

Când se întunecă, glanda pineală secretă hormonul melatonină, care îi spune corpului că e timpul să se culce. Lumina albastră, fie de la soare, fie de la laptop, este foarte eficientă pentru a inhiba producția de melatonină – reducând astfel atât cantitatea, cât și calitatea somnului . Studiile leagă suprimarea melatoninei seara de diferite probleme de sănătate, inclusiv sindromul metabolic, obezitatea, cancerul și depresia.

De ce contează lumina albastră? Lumina albastră este un tip de lumină vizibilă din spectrul luminii. Are o lungime de undă relativ scurtă de 415 până la 455 nanometri. Din această cauză, razele de lumină albastră conțin mai multă energie decât multe alte tipuri de lumină.

Lumina albastră nu este produsă doar de surse artificiale. Vedem lumină albastră în mod natural de fiecare dată când ne uităm la un cer albastru. Timp de mii de ani, oamenii au fost expuși la lumina albastră doar în timpul zilei, prin lumina naturală, de la soare. Deci, creierul nostru este antrenat să interpreteze lumina albastră ca un indiciu pentru a fi atenți, energici și pentru a ne menține corpul pregătit pentru acțiune. De aceea, expunerea la lumină albastră de pe un dispozitiv vă poate deruta corpul.

Ciclul somn-veghe poate fi perturbat de niveluri ridicate de expunere la lumină albastră – de exemplu, dintr-o sursă artificială (cum ar fi smartphone-ul ) într-un mediu, altfel, întunecat. Și dacă sunteți expus la prea multă lumină albastră în timpul zilei, ochii pot fi obosiți.

Ochii uscați sunt, de asemenea, un efect secundar al unei expuneri prea mari la lumina albastră. Poate să stai pe dispozitive mai mult de 10 ore în fiecare zi, atât acasă, cât și la locul de muncă – deci este posibil să fii familiarizat cu aceste simptome.

Ei bine, există ochelari de lumină albastră (cunoscuți ca protecție pentru ecran). Aceste tipuri de ochelari sunt menite să filtreze lumina albastră. Acest lucru îți permite să utilizezi surse de lumină albastră, cum ar fi smartphone-uri și laptopuri, cu efecte secundare minime.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel