EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont

Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
În fața unei mese cu pește, este important să știm nu doar ce tip de pește alegem, ci și cum îl pregătim corect, mai ales când este congelat. Deși peștele proaspăt este întotdeauna recomandat, nu toți avem acces constant la acesta, iar peștele congelat devine o alternativă valoroasă. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate avantajele sale nutriționale și pentru a preveni eventualele riscuri, este esențial să respectăm câteva reguli clare.
Importanța alegerii peștelui proaspăt
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum trebuie, de fapt, să gătim peștele congelat.
"De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat.
Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează!", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Aceasta subliniază că peștele proaspăt trebuie manipulat cu mare atenție, deoarece are o durată de viață scurtă, iar orice întârziere în consumul acestuia poate duce la riscuri legate de siguranța alimentară. În acest sens, este recomandat să îl gătim cât mai repede posibil, pentru a ne asigura că nu își pierde proprietățile nutriționale.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Gătirea peștelui congelat: Reguli de bază
În cazul în care optezi pentru pește congelat, există un detaliu esențial pe care trebuie să-l ai în vedere: nu trebuie să-l decongelezi înainte de gătire. Această recomandare este esențială pentru a preveni o alterare a texturii și a gustului peștelui, dar și pentru a menține cât mai multe dintre proprietățile sale nutriționale.
Peștele congelat se gătește direct, fără a fi trecut prin procesul de decongelare. Acest lucru ajută la păstrarea suculenței și gustului, evitându-se totodată uscarea sau o gătire inegală.
Vezi și: HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Cum se gătește peștele congelat - FOTO: Freepik
De ce nu trebuie recongelat peștele
Un alt punct esențial în manipularea peștelui congelat este faptul că nu trebuie recongelat. După ce peștele a fost decongelat, nu este recomandat să-l pui din nou în congelator, deoarece procesul de recongelare poate duce la o pierdere semnificativă a valorilor sale nutriționale și poate favoriza dezvoltarea unor bacterii dăunătoare.
De asemenea, recongelarea peștelui poate afecta textura acestuia, făcându-l mai uscat și mai puțin plăcut la gust. Din acest motiv, este recomandat să prepari peștele congelat într-o singură sesiune de gătit.
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
-
Infecția urinară comună poate semnala riscul de cancer urogenital17.09.2025, 13:50
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
HPV, vaccinul care salvează vieți. Asociația Mame pentru Mame cere drepturi sporite pentru adolescenți. Ana Măiță: Previi 6 tipuri de cancere
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Apneea obstructivă în somn, factorul ascuns care îți compromite sănătatea respiratorie. Dr. Ela Bănică: Află prea târziu
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cât costă medicamentele în România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Nivel minim
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.