EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont

Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Vezi și: COVID, impact asupra speranței de viață. A dus la creșterea mortalității din cauze cardiovasculare
În fața unei mese cu pește, este important să știm nu doar ce tip de pește alegem, ci și cum îl pregătim corect, mai ales când este congelat. Deși peștele proaspăt este întotdeauna recomandat, nu toți avem acces constant la acesta, iar peștele congelat devine o alternativă valoroasă. Cu toate acestea, pentru a beneficia de toate avantajele sale nutriționale și pentru a preveni eventualele riscuri, este esențial să respectăm câteva reguli clare.
Importanța alegerii peștelui proaspăt
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical cum trebuie, de fapt, să gătim peștele congelat.
"De preferat a se consuma este peștele proaspăt, fără a fi congelat. Cea mai sigură variantă rămâne peștele proaspăt. Pentru că este un aliment care se alterează foarte repede, peștele trebuie consumat în 24 de ore după ce a fost cumpărat.
Dacă a fost congelat, se gătește fără a se decongela. Nu se recongelează!", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Aceasta subliniază că peștele proaspăt trebuie manipulat cu mare atenție, deoarece are o durată de viață scurtă, iar orice întârziere în consumul acestuia poate duce la riscuri legate de siguranța alimentară. În acest sens, este recomandat să îl gătim cât mai repede posibil, pentru a ne asigura că nu își pierde proprietățile nutriționale.
Vezi și: Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%
Gătirea peștelui congelat: Reguli de bază
În cazul în care optezi pentru pește congelat, există un detaliu esențial pe care trebuie să-l ai în vedere: nu trebuie să-l decongelezi înainte de gătire. Această recomandare este esențială pentru a preveni o alterare a texturii și a gustului peștelui, dar și pentru a menține cât mai multe dintre proprietățile sale nutriționale.
Peștele congelat se gătește direct, fără a fi trecut prin procesul de decongelare. Acest lucru ajută la păstrarea suculenței și gustului, evitându-se totodată uscarea sau o gătire inegală.
Vezi și: HKU5-CoV-2, un nou coronavirus cu potențial pandemic, descoperit în China
Cum se gătește peștele congelat - FOTO: Freepik
De ce nu trebuie recongelat peștele
Un alt punct esențial în manipularea peștelui congelat este faptul că nu trebuie recongelat. După ce peștele a fost decongelat, nu este recomandat să-l pui din nou în congelator, deoarece procesul de recongelare poate duce la o pierdere semnificativă a valorilor sale nutriționale și poate favoriza dezvoltarea unor bacterii dăunătoare.
De asemenea, recongelarea peștelui poate afecta textura acestuia, făcându-l mai uscat și mai puțin plăcut la gust. Din acest motiv, este recomandat să prepari peștele congelat într-o singură sesiune de gătit.
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Transplantul hepatic, etape. Dr. Dragoș Romanescu: Operație foarte dificilă
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Cum a reușit Andreea Mantea să scape de kilogramele nedorite
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Transplantul hepatic: riscuri și recuperare. Dr. Dragoș Romanescu: Multă minuțiozitate. Pacientul transplantat e un pacient fragil
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.