DE CE apar vânătăile și cum putem scăpa ușor de ele. Pot fi SEMNUL unor afecțiuni

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
De ce apar vanataile. FOTO Freepik
De ce apar vanataile. FOTO Freepik

Vânătăile, pe lângă efectul unor lovituri mai puternice sau mai ușoare, pot fi semnul unor afecțiuni.

Vânătăile apar atunci când sângele rămâne blocat sub piele, de obicei din cauza unui impact care deteriorează un mic vad de sânge. Aceasta poate fi din cauza unei căzături, a unei lovituri sau orice altceva care exercită o presiune mare, bruscă, asupra pielii. Dacă loviturile mai puternice pot afecta oasele, provocând sângerări profunde și vânătăi care au nevoie de câteva săptămâni pentru vindecare, în cazul vânătăilor minore, de suprafață, acestea se pot vindeca în câteva zile.

De altfel, unii oameni se învinețesc atât de ușor încât nu-și mai amintesc cauza inițială, în timp ce alții dezvoltă vânătăi mai mari după răni ușoare.

Faptul că o persoană face vânătăi cu ușurință nu înseamnă neapărat că are o afecțiune medicală, dar o schimbare bruscă a numărului de vânătăi pe care o persoană le dezvoltă poate justifica o discuție cu un medic.

Orice afecțiune sau medicament care crește sângerarea poate, de asemenea, face ca o persoană să se învinețească mai ușor.

Oamenii tind să se învinețească mai ușor pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece vasele de sânge devin mai slabe și pielea se subțiază.

Vânătăile ușoare pot fi, de asemenea, de familie, astfel încât persoanele ale căror rude fac vânătăi cu ușurință pot observa că și ele o fac.

Poate fi dificil pentru o persoană să evalueze dacă are mai multe vânătăi decât de obicei sau dacă se învinețește mai ușor decât majoritatea celorlalți oameni.

Semnele care indică faptul că o persoană se învinețește repede

- vânătăi foarte mari și dureroase ca răspuns la răni minore; 

- multe vânătăi fără să își amintească cauza lor;

- apariția frecventă a unor vânătăi care necesită multe săptămâni pentru a se vindeca; 

- sângerare timp de mai mult de 10 minute după o rană.

Cele mai frecvente afecțiuni și probleme legate de stilul de viață care provoacă vânătăile 

Medicamentele care subțiază sângele pot face ca o persoană să sângereze și să aibă mai multe vânătăi.

Abuzul de alcool este un factor de risc cheie pentru bolile hepatice, cum ar fi ciroza. Ciroza și alte boli hepatice subminează încet funcția hepatică. Pe măsură ce boala hepatică progresează, ficatul poate înceta să mai producă proteinele care ajută sângele să se coaguleze. Ca urmare, o persoană poate avea sângerări excesive și vânătăi ușoare.

Tulburări de sângerare. Multe afecțiuni genetice pot face ca sângele unei persoane să se coaguleze încet sau deloc. Boala Von Willebrand, cea mai răspândită tulburare de sângerare, afectează aproximativ 1% din populație, potrivit WebMD.

Deficiențe de vitamine. Anumite vitamine permit organismului să se vindece și sângelui să se coaguleze. Deficiențele de vitamina C pot provoca o afecțiune numită scorbut. Scorbutul provoacă sângerări ale gingiilor, răni care nu se vindecă și vânătăi ușoare. Vitamina K ajută organismul să formeze cheaguri pentru a opri sângerarea. Nou-născuții au adesea niveluri foarte scăzute de vitamina K, care sunt insuficiente pentru a opri sângerarea. Fără o injecție cu vitamina K la naștere, bebelușii pot avea vânătăi ușor sau sângera excesiv. Adulții care sunt foarte deficitari în vitamina K pot observa, de asemenea, o creștere bruscă a vânătăilor.

Vasculita se referă la un grup de afecțiuni care provoacă inflamarea vaselor de sânge. Pe lângă creșterea sângerărilor și a vânătăilor, o persoană poate prezenta dificultăți de respirație, amorțeală la nivelul membrelor și ulcere, noduli pe piele sau pete purpurii pe piele.

Purpura senilă afectează de obicei persoanele în vârstă, inclusiv aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceasta provoacă leziuni de culoare roșu-violet asemănătoare unor vânătăi pe piele și este cel mai probabil să afecteze brațele și mâinile.

Cancer. Rareori, o creștere bruscă a sângerărilor, inclusiv a vânătăilor, poate fi un semn de cancer. Cancerele care afectează sângele și măduva osoasă, cum ar fi leucemia, pot provoca vânătăi.

Cum putem scăpa ușor de vânătăi

Gheaţa are rolul de a atenua durerile şi de a reduce inflamaţia din locul în care se formează vânătăile. Prin intermediul remediilor naturiste, vânătăile se pot vindeca cu ajutorul pătrunjelului, care bogat în vitamina C, calmează durerea şi inflamaţia vânătăilor, atenuând totodată şi culoarea acestora. Compresele cu oțet de mere sunt indicate dacă nu este rană deschisă.

Vezi și: Adevărul despre asocierea dintre LAPTE și BOLILE cardiovasculare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel