Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, care este adevărul despre consumul de lapte de...
„Mult timp, laptele de vacă a fost considerat o sursă importantă de macro și micronutrienti și a fost recomandat, în special, copiilor și bătrânilor. În ultima vreme, laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele, respectiv în acizi grași saturați, al căror consum este corelat cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, obezității, aterosclerozei precum și a diabetului.
Cel mai faimos și de durată studiu care a analizat și nepoții primilor subiecți participanți (Studiul Framingham - studiu început în 1948) cât și cercetările ulterioare care au susținut ipoteza acestuia, a raportat o puternică legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare.
Dovezile științifice dezechilibrează ipoteza relației directe dintre acizi grași saturați și bolile cardiovasculare
Rezultate mai multor trialuri randomizate controlate încep să dezechilibreze ipoteza potrivit căreia acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare. Diverse componente ale dietei cum ar fi carbohidrații rafinați sau zahărul având un rol mult mai mare în declanșarea bolilor vasculare comparativ cu acizii grași saturați.
Studiile recente au confirmat faptul că doar câțiva acizi grași sunt responsabili de consecințele negative asupra sănătății umane. Acizi grași trans precum și alți 3 acizi grași saturați (acid lauric, miristic și palmitic) sunt considerați responsabili pentru creșterea nivelului concentrației de colesterol în sânge și implicit apariția bolilor cardiovasculare. Un impact clar asupra creșterii incidenței bolilor cardiovasculare îl are însă doar acidul palmitic. Profilul acizilor grași și formule matematice speciale au condus la conceptul de indice de aterogenitate alimentară.
Indicele de aterogenitate alimentară reprezintă o cuantificare a capacității alimentelor de a promova creșterea plăcilor de aterom din vasele de sânge.
Citește mai departe pe Spectacola.ro
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.