Adevărul despre asocierea dintre LAPTE și BOLILE cardiovasculare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Laptele și bolile cardio. FOTO Pexels @ Anastasia Shuraeva
Laptele și bolile cardio. FOTO Pexels @ Anastasia Shuraeva

Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru cititorii Spectacola, care este adevărul despre consumul de lapte de vacă. 

„Mult timp, laptele de vacă a fost considerat o sursă importantă de macro și micronutrienti și a fost recomandat, în special, copiilor și bătrânilor. În ultima vreme, laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele, respectiv în acizi grași saturați, al căror consum este corelat cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, obezității, aterosclerozei precum și a diabetului.

Epoca grăsimilor saturate

Cel mai faimos și de durată studiu care a analizat și nepoții primilor subiecți participanți (Studiul Framingham - studiu început în 1948) cât și cercetările ulterioare care au susținut ipoteza acestuia, a raportat o puternică legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare.

Dovezile științifice dezechilibrează ipoteza relației directe dintre acizi grași saturați și bolile cardiovasculare


Rezultate mai multor trialuri randomizate controlate încep să dezechilibreze ipoteza potrivit căreia acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare. Diverse componente ale dietei cum ar fi carbohidrații rafinați sau zahărul având un rol mult mai mare în declanșarea bolilor vasculare comparativ cu acizii grași saturați.

Marea întrebare: toți acizii grași saturați favorizează apariția bolilor cardiovasculare


Studiile recente au confirmat faptul că doar câțiva acizi grași sunt responsabili de consecințele negative asupra sănătății umane.  Acizi grași trans precum și alți 3 acizi grași saturați (acid lauric, miristic și palmitic)  sunt considerați responsabili pentru creșterea nivelului concentrației de colesterol în sânge și implicit apariția bolilor cardiovasculare. Un impact clar asupra creșterii incidenței bolilor cardiovasculare  îl are însă doar acidul palmitic. Profilul acizilor grași și  formule matematice speciale au condus la conceptul de indice de aterogenitate alimentară.

Indicele de aterogenitate alimentară reprezintă o cuantificare a capacității alimentelor de a promova creșterea plăcilor de aterom din vasele de sânge.

Citește mai departe pe Spectacola.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel