De ce bărbații chelesc și femeile nu. Cauzele pot fi mai mult decât hormonale

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce barbatii chelesc foto:freepik
de ce barbatii chelesc foto:freepik

De ce bărbații chelesc și femeile nu. Cum se poate trata alopecia androgenetică.

În procesul evolutiv al vieții, pierderea părului a devenit un subiect de interes, iar diferențele dintre modul în care afectează bărbații și femeile au fost subiectul a numeroase studii și discuții. Deși fenomenul de chelie este cunoscut de mult timp, mecanismele exacte și motivele pentru care bărbații devin cheli mai des decât femeile au fost adesea subiectul unor dezbateri interesante.

Vezi și: De ce se produce refluxul gastroesofagian. Diferența dintre arsura la stomac și atac de cord

Pierderea părului, cunoscută și sub numele de alopecie androgenetică, este o problemă care afectează atât bărbații, cât și femeile, dar cu o manifestare diferită. La bărbați, este adesea denumită chelie de tip masculin, iar la femei, chelia de tip feminin.

Această condiție duce la pierderea permanentă a părului în anumite zone ale scalpului și este considerată a fi ereditară. Asta înseamnă că în ciuda multor încercări de a găsi tratamente eficiente, părul pierdut nu va crește înapoi natural.

Bărbații care suferă de chelie de tip masculin prezintă adesea o retragere a liniei părului și subțierea coroanei. Deși unele tratamente topice pot fi încercate pentru a încetini procesul, acesta va evolua în timp și va conduce adesea la un aspect de linie în formă de "M", potrivit HarleyStreet.

foto:freepik

Pe de altă parte, femeile cu chelie de tip feminin au o subțiere a părului pe partea de sus a capului, iar această zonă lipsită de păr se extinde treptat odată cu înaintarea în vârstă.

Statisticile arată că chelia de tip masculin este mult mai răspândită în rândul bărbaților decât chelia de tip feminin. În Marea Britanie, de exemplu, se estimează că 66% dintre bărbați se confruntă la un moment dat cu pierderea părului, în timp ce numai jumătate dintre femei trec prin aceeași experiență. Aceste date arată o diferență semnificativă în modul în care această problemă afectează cele două sexe.

Unul dintre factorii principali care contribuie la această discrepanță este legat de factorii genetici și hormonali. La bărbați, producția mai mare de dihidrotestosteron (DHT), un hormon derivat din testosteron, este responsabilă pentru subțierea părului și retragerea liniei acestuia. Bărbații, în general, au niveluri mai ridicate de testosteron și, implicit, de DHT, comparativ cu femeile, ceea ce poate explica de ce pierderea părului este mai frecventă și apare mai devreme în viață.

De asemenea, modul în care această problemă este percepută și gestionată social poate juca un rol. Bărbații sunt adesea mai expuși din punct de vedere vizual și mai puțin predispuși să își ascundă pierderea părului, spre deosebire de femei, care pot opta pentru coafuri mai lungi pentru a masca subțierea părului sau petele chelioase.

În ceea ce privește gestionarea acestei probleme, există diverse tratamente disponibile pentru încetinirea procesului de pierdere a părului, cum ar fi Minoxidilul sau Finasteridul. Cu toate acestea, acestea pot oferi doar rezultate mixte și nu vor duce la creșterea părului nou.

Pentru cazuri mai severe, transplantul de păr este o opțiune, reprezentând singurul mod de a restabili complet linia părului și densitatea în zona afectată. Tehnica modernă FUE (Extracția de Unități Foliculare) s-a dovedit eficientă pentru bărbați și femei în tratarea acestei afecțiuni.

Vezi și: De unde poți lua vitamina D iarna. De ce are nevoie corpul de această vitamină

Chelia afectează bărbații într-o măsură mai mare decât femeile, dar există multipli factori și abordări care diferă între sexe în ceea ce privește modul în care această problemă este experimentată și gestionată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel