De ce chimioterapia nu funcționează în toate cazurile. Care sunt șansele pacienților cu astfel de probleme

Monika Baciu |
Data publicării:
chimioterapia - FOTO: Freepik@metadark
chimioterapia - FOTO: Freepik@metadark

Chimioterapia nu este deplin eficientă în cazul tututor pacienților oncologici. La fel ca în cazul antibioticelor, și în cazul chimioterapiei, apare rezistența la tratament.

În cazul unor pacienți, chimioterapia nu este eficientă. Medicii vor să afle de ce se întâmplă acest lucru. Această întrebare stă la baza unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Purdue. Aceștia au pornit într-o misiune pentru a descifra misterele chimiorzistenței - fenomenul în care organismele pacienților cu cancer rezistă la efectele chimioterapiei.

Chimioterapia, pilon în tratamentul cancerului

Chimioterapia a fost un pilon în tratamentul cancerului, oferind speranță și prelungind speranța de viață a multor persoane. Cu toate acestea, umbra chimiorzistenței planează greu, unii pacienți constatând că tratamentele lor sunt ineficiente. Acest lucru nu doar costă timp prețios, ci poate duce și la efecte secundare inutile fără beneficiul încetinirii cancerului.

Oamenii de știință veterinari și fizicieni de la Purdue, care au propus o metodă inovatoare de a aborda această problemă. Abordarea lor este la fel de inovatoare ca și neașteptată: folosind ultrasunetele Doppler, o tehnică familiară pentru mulți din prognozele meteo și scanările de sarcină, pentru a detecta modul în care celulele canceroase răspund la chimioterapie.

"Deoarece mișcarea este rezultatul "mecanismelor" celulare, pacienții care vor răspunde pozitiv la chimioterapie prezintă răspunsuri mecanice diferite la medicamente decât pacienții care nu vor răspunde. Acest lucru are potențialul de a identifica pacienții pentru care chimioterapia nu va fi eficientă, astfel încât aceștia să poată fi direcționați către un tratament mai eficient", explică David Nolte, investigatorul principal al studiului, potrivit Study Finds.

Vezi și: Ingredientul care previne infecțiile și bolile virale. Are proprietăți antibacteriene

Tehnica inovatoare

Revelația principală a studiului constă în imagistica biodynamică (BDI), o tehnică dezvoltată pentru a observa mișcările mecanice interne ale celulelor canceroase. Această metodă a arătat că pacienții susceptibili să răspundă la chimioterapie prezintă diferite răspunsuri mecanice în celulele lor canceroase în comparație cu cei care nu o vor face.

Această descoperire deschide posibilitatea de a prezice chimiorzistența, oferind o rază de speranță pentru adaptarea tratamentelor la pacienții individuali.

Imagistica biodinamică funcționează măsurând mișcările din interiorul celulelor canceroase înainte și după expunerea la medicamente anticancerigene. Prin aceasta, cercetătorii au descoperit o modalitate fiabilă de a identifica cine ar putea beneficia de chimioterapie și cine ar putea avea nevoie de tratamente alternative.

Descoperirile lor, susținute de peste opt ani de cercetare, au fost consistente atât în cazul oamenilor, cât și al câinilor, făcând un caz puternic pentru eficacitatea BDI.

Vezi și: De ce este bine să mergem la biserică. Vlad Ciurea: O să vedeți că de undeva, de sus, din cupolă, încep să se coboare anumite gânduri, idei

"Cercetarea actuală arată că BDI este, de fapt, o tehnică generală și robustă. Arată rezultate similare între două specii (umană și canină) și două boli (limfom și cancer esofagian). Acest lucru oferă, pentru prima dată, dovezi solide că măsurarea mișcărilor mecanice în țesuturile canceroase vii este o abordare viabilă și promițătoare pentru a prezice chimiorzistența pacienților", spune dr. Nolte.

Punctele forte ale studiului stau în abordarea inovatoare și în rezultatele promițătoare atât ale studiilor la oameni, cât și la câini. Cu toate acestea, cercetătorii sunt primii care recunosc că mai este mult de învățat, în special în ceea ce privește aplicarea tehnicii în diferite tipuri și stadii de cancer.

Următorii pași implică "prospecțiuni" Faza 2, care își propun să prezică răspunsurile pacienților înainte de începerea chimioterapiei, revoluționând potențial modul în care sunt selectate tratamentele.

Vezi și: Testul care descoperă cancerul la plămâni. Dr. Ioan Cordoș: Foarte multe femei îl descoperă AȘA. 93% considerate curabile

Ce înseamnă acest lucru pentru pacienții cu cancer

Promisiunea medicinei personalizate este mai aproape ca niciodată. Prin identificarea timpurie a chimiorzistenței, medicii ar putea evita tratamentele ineficiente, economisind pacienții de efectele secundare și concentrându-se pe terapiile mai susceptibile să aibă succes. Această abordare nu ar economisi doar timp, ci ar putea și salva multe vieți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel