Ingredientul care previne infecțiile virale. Are proprietăți antibacteriene
Un ingredient comun poate preveni răspândirea infecțiilor. Are proprietăți antibcteriene. În plus, curăță și dezinfectează rănile.
Cercetările recente au adus la lumină un aspect interesant al luptei împotriva bolilor: potențialul neașteptat al unui ingredient aparent banal. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu un lichid simplu, dar eficient, timp de două săptămâni. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple care ilustrează cum un element cotidian poate juca un rol esențial în sănătatea noastră.
Sarea, eficientă împotriva bacteriilor

Sare - FOTO: Freepik@artemsh
Studiile arată că sarea poate opri creșterea bacteriilor și poate conserva alimentele, deci are sens că este utilă și în prevenirea infecțiilor și a bolilor. Un studiu prezentat la conferința American College of Allergy, Asthma, and Immunology din 2023 a arătat rate semnificativ mai mici de spitalizare pentru persoanele cu COVID-19 care și-au clătit gâtul și nasul cu apă sărată timp de două săptămâni, potrivit Mashed.
Mai mult, un studiu publicat în Scientific Reports a constatat că un strat de sare a ajutat la reducerea replicării virusului gripal pe măștile de față din pânză.
Sarea vindecă rănile
Un studiu din 2021 publicat în Gaceta Sanitaria a arătat că o soluție de sare de masă de 7% în apă a vindecat rănile la șoareci mai repede decât grupul de control. Curios, un studiu în Cell Metabolism indică faptul că pielea noastră colectează sare din corp pentru a ajuta celulele albe din sânge care lucrează în apropierea locului infecțiilor. Cercetătorii au reușit, de asemenea, să elimine infecțiile cutanate la șoareci cu o dietă bogată în sare.
Consumul excesiv de sare, nesănătos
Cu toate acestea, este important să știm că consumul de sare în dieta noastră are efectul opus în unele situații. Un studiu publicat în EMBO a arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare au avut funcția imună scăzută. Un alt studiu EMBO arată că aportul ridicat de sare reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva virusurilor.
O dietă săracă în sare poate fi mai valoroasă în timpul focarelor de boli virale. Știm de asemenea că dietele cu conținut ridicat de sodiu pot agrava hipertensiunea arterială și pot inhiba funcția organelor cheie precum rinichii și creierul.
Vezi și: Alimentele care vor dispărea din cauza schimbărilor climatice. Cum ne afectează
Simptomele consumului excesiv de sare
Din cauza alimentației zilnice este foarte ușor să depășim cantitatea recomandată de sare. O găsim în majoritatea alimentelor, iar asta înseamnă că poate fi destul de ușor să consumăm prea multă sare - fie că este vorba despre o masă, fie în decursul unei zile.
Există atât efecte pe termen scurt, cât și pe termen lung ale consumului excesiv de sare în dietă. Printre efectele pe termen scurt se numără balonarea, umflarea mâinilor și a picioarelor ca urmare a retenției de apă, sete intensă și, în cazuri extreme, hipernatremie.
Hipernatremia, ce este
Hipernatremia apare atunci când apa se deplasează din celulele tale în sânge pentru a compensa nivelurile crescute de sodiu. Poate fi fatală dacă nu este tratată. În cazurile în care se consumă prea multă sare pe o perioadă îndelungată, un individ poate crește riscul de a dezvolta cancer la stomac, deoarece consumul ridicat de sodiu poate afecta mucoasa stomacului prin ulcere și inflamații.
În cele din urmă, consumul excesiv de sare poate duce și la creșterea tensiunii arteriale - deși temporar, în special dacă organismul tău este mai sensibil la sare - indiferent dacă a fost consumată într-o singură masă sau în timp.
-
De ce să bei apă imediat după ce te trezești27.12.2025, 14:22
-
7 sfaturi să te pui pe primul loc27.12.2025, 12:58
-
Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat?27.12.2025, 11:52
-
-
Ceaiul de ghimbir: când ajută și când nu27.12.2025, 10:02
Ce este virusul Chikungunya. Fii atent la asta dacă te-a înțepat un țânțar. Atacă articulațiile!
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Epidemia de rujeolă se extinde în SUA. Autoritățile sanitare, în alertă
Cea mai contagioasă boală din lume se extinde cu repeziciune. Autoritățile sanitare, în alertă
Epidemie de rujeolă: cum să te ferești de boală. Trebuie să ne revaccinăm?
Epidemia de rujeolă face ravagii. Trebuie să ne revaccinăm? Ce spun experții despre pericolul real și cine este expus?
EXCLUSIV Gripa ucide și copii. Dr. Adrian Marinescu: Cum explică părinții antivacciniști moartea unui copil dintr-o boală prevenibilă
Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Boala pe care o ai și nu știi. E o complicație a COVID.
Stratus, noua variantă COVID care face ravagii. Specialiștii avertizează: Ar putea fi cea mai contagioasă de până acum
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Focare de gripă aviară H5N1. Care sunt riscurile să se transmită la oameni
Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO
Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.
Virus gripal nou: Subclada K a A(H3N2) detectată și în România
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Eșecul aplicării strategiei de suprimare a COVID-19 în Marea Britanie. Implicații epidemiologice și lecții pentru viitoarele pandemii
Cea mai mare greșeală din timpul pandemiei de COVID. A dus la sute de mii de decese.
Record de cazuri de boli transmise de ţânţari în Europa
Botulism: alimentele cu risc și semne de contaminare. La ce să te uiți când deschizi un borcan sau o conservă
Virusul comun care crește dramatic riscul de probleme cardiace potențial fatale
Candida auris: ciuperca agresivă rezistentă la medicamente. Ce se întâmplă dacă un pacient a fost infectat
Difteria revine în Europa. Adulții nevaccinați, în pericol mortal
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Primul caz de lepră confirmat în România după 44 de ani. Dr. Tudor Ciuhodaru, explicații
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID. Impactul pe termen lung
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
