De ce este bine să asculți radio. Ce beneficii are asupra sănătății. Vârstnicii, cei mai avantajați

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce este bine sa asculti radio - FOTO: Freepik@a3pfamily
de ce este bine sa asculti radio - FOTO: Freepik@a3pfamily

De ce este bine să asculți radio. Ce beneficii are asupra întregului organism. 

De ce este bine să asculți radio. Studiile arată care este rolul și impactul practicilor de ascultare a radioului în viața de zi cu zi a persoanelor în vârstă și nu numai. 

Cercetările anterioare au indicat că adulții în vârstă apreciază ascultarea muzicii ca activitate de petrecere a timpului liber. Cu toate acestea, cercetările recente privind practicile de ascultare în general s-au concentrat adesea pe adulții mai tineri și pe utilizarea noilor tehnologii digitale de ascultare.

Cu toate acestea, radioul, care este familiar pentru persoanele în vârstă care au crescut cu el în prim-planul vieții de familie, este important de luat în considerare în ceea ce privește practicile de ascultare și potențialele beneficii de bunăstare asociate. Cercetarea publicată în National Library of Medicine a investigat practicile zilnice de ascultare a radioului de către adulții în vârstă, pentru a începe să înțeleagă cum se integrează radioul în viața lor de zi cu zi și cum ar putea influența sentimentul lor de bunăstare.

Douăzeci și cinci de rezidenți australieni (cu vârste cuprinse între 66 și 87 de ani; 56% femei, 44% bărbați) au participat la interviuri semi-structurate, individuale. Rezultatele unei analize tematice calitative au evidențiat teme referitoare la preferințele de ascultare, rutina de ascultare, accesul și motivațiile/rezultatele.

În timp ce preferințele personale (în ceea ce privește conținutul, posturile și prezentatorii) erau diverse, indivizii le-au comunicat în mod clar, precum și obiceiurile și rutinele lor de ascultare stabilite. Motivațiile ascultătorilor au variat: unele persoane s-au concentrat pe plăcerea pe care o creează ascultarea radioului, în timp ce altele au remarcat beneficiile pentru bunăstarea lor, cum ar fi relaxarea, modificarea stării de spirit și sentimente de confort și comunitate.

Practicile de ascultare a radioului pot fi definite în termeni de stiluri de implicare diferite, caracterizate prin utilizarea unor continuități care variază de la ascultarea pasivă la cea activă sau concentrată, precum și la ascultarea generalizată sau specifică. Pe baza experiențelor participanților, un model propus de spațiu de implicare face legătura între modul în care oamenii se implică cu radioul și posibilele rezultate menționate. Este important faptul că beneficiile pentru bunăstare pot rezulta din stiluri variate de implicare, arată National Library of Medicine.

Vezi și: Alzheimer, privire asupra terapiilor viitorului. Cât de aproape suntem de un tratament viabil. Medic: Este minunat. Ne face să mergem înainte

Cum te ajută ascultarea radioului să te integrezi în viața socială

Constatările prezentate oferă o înțelegere aprofundată a modului în care radioul se integrează în viața de zi cu zi a adulților în vârstă, cu implicații pentru a lua în considerare modul în care radioul ar putea fi utilizat ca un instrument accesibil pe scară largă și cu costuri reduse pentru menținerea și îmbunătățirea calității vieții la vârste înaintate.

Cercetările privind radioul comunitar sugerează că acesta poate spori bunăstarea. De exemplu, adulții în vârstă dobândesc un sentiment de scop și identitate prin voluntariat la posturile de radio.

În plus, radioul poate promova capitalul social, dezvoltarea comunității și coeziunea socială. Legând oamenii între ei și ajutând la relațiile sociale, radioul poate contribui la un sentiment de comunitate. De exemplu, voluntarii experimentează un sentiment de apartenență la posturile comunitare; și există dovezi că ascultătorii de radio comunitar care ascultă radioul devin adesea mai activi în comunitate și pot construi rețele prin participarea la evenimente sociale anunțate pe post.

Există unele dovezi suplimentare că radioul poate oferi companie persoanelor care sunt deconectate și izolate. Cu toate acestea, este necesară o analiză specifică a rolului ascultării radioului în viața de zi cu zi a adulților în vârstă.

Vezi și: Experiențele părinților, traumele transgeneraționale, reacție în viitor. Anca Maftei: Ne confruntăm cu efectele a ceea ce s-a întâmplat

Muzica, efecte asupra creierului

Atunci când se ia în considerare rolul radioului în viața de zi cu zi a adulților în vârstă, este, de asemenea, important să se ia în considerare impactul ascultării radioului asupra bunăstării persoanelor. Recunoscând că muzica reprezintă o mare parte din conținutul radiofonic difuzat, este posibil să ne inspirăm din lucrările efectuate în domeniul ascultării muzicii pentru a emite o ipoteză despre cum ar putea fi prezentă ascultarea radioului în viața de zi cu zi.

Ascultarea muzicii este una dintre cele mai frecvente activități de petrecere a timpului liber raportate în toate grupurile de vârstă, rasă, sex și cultură și este ferm încorporată în viața noastră de zi cu zi. Constatările cercetărilor indică faptul că adulții în vârstă ascultă adesea muzică și fac acest lucru pentru a regla stările de spirit, pentru a-și aminti, pentru a facilita conectarea socială, pentru a oferi plăcere și pentru a-și exprima identitatea.

Cercetări suplimentare indică faptul că adulții în vârstă se pot concentra pe diferite funcții ale ascultării muzicii decât adulții mai tineri, astfel încât pot exista diferențe în funcțiile de ascultare în funcție de vârstă. De exemplu, Groarke și Hogan au constatat că adulții mai în vârstă au acordat prioritate reglării stării de spirit și beneficiilor terapeutice ale ascultării. Mai mult, Laukka a constatat că strategiile de ascultare ale adulților în vârstă au fost corelate cu bunăstarea percepută.

Într-adevăr, un număr din ce în ce mai mare de cercetări oferă dovezi că artele - și muzica în special - pot sprijini bunăstarea la vârste înaintate, fiind identificate numeroase beneficii terapeutice, de sănătate și de bunăstare, inclusiv cele legate de starea de spirit, stima de sine, sociale, cognitive, fizice și calitatea vieții.

În domeniul bunăstării psihosociale, este recunoscut faptul că muzica îi ajută pe indivizi să formeze legături, favorizând o conexiune cu oamenii și comunitatea și oferă oportunități de interacțiune socială. Printre beneficiile suplimentare se numără reglarea stării de spirit, contracararea sentimentelor de depresie, anxietate și durere, producerea de emoții pozitive și oportunități de autoexprimare și consolidarea calității vieții.

Vezi și: Atacul de cord, provocat de gripă. Care este motivul: De 6 ori mai multe șanse să faci atac de cord în prima săptămână

Ascultarea radioului îmbunătățește concentrarea

Deoarece nu se va amesteca în starea dumneavoastră psihologică, melodiile liniștitoare vă vor ajuta să rămâneți concentrat și interesat de sarcina pe care o îndepliniți. Acest lucru este deosebit de util pentru a elimina zgomotele externe la locul de muncă sau la școală, ceea ce înseamnă că ați putea rămâne concentrat pe ceea ce trebuie să terminați.

Spuneți "adio" țiuitului urechilor

Dacă suferiți de o afecțiune relativ enervantă numită tinitus - care este un țiuit constant în una sau ambele urechi - puteți alege să ascultați acest gen de muzică pentru a amesteca sunetele. Melodiile liniștitoare care vin de la radio ar putea reuși să domine complet țiuitul pe care îl auziți, ceea ce înseamnă că puteți lupta cu succes împotriva acestei afecțiuni specifice.

Poate acoperi sunetele care te deranjează

Nu știu despre tine, dar, există unele sunete și zgomote care mă deranjează complet în timp ce lucrez, studiez sau termin un proiect. Cu toate acestea, muzica ambientală poate acoperi toate aceste sunete - indiferent unde vă aflați - ceea ce înseamnă că puteți rămâne calm și puteți continua să lucrați în liniște.

Vezi și: Menopauza, întârziată cu un medicament folosit pentru tratarea cancerului. Este considerat elixirul tinereții

Ameliorează stresul

Dacă sunteți foarte stresat sau dacă suferiți de anxietate sau de atacuri de panică, ascultarea unui radio ambiental vă poate ajuta să diminuați consecințele pe care stresul și anxietatea le au asupra dumneavoastră și este posibil să reduceți și șansele de a avea un atac de panică. Până la urmă, cu toții avem nevoie de timp pentru a ne relaxa și există o modalitate mai bună de a face acest lucru decât ascultând melodii liniștitoare.

Ajută persoanele vârstnice care suferă de demență

Persoanele în vârstă care suferă de demență sau de alte probleme de memorie devin de obicei mai repede agitate, ceea ce le face greu să se controleze în anumite situații. Potrivit unui studiu realizat în 2017, aceștia au stabilit că muzica ambientală are efecte calmante și liniștitoare asupra pacienților vârstnici, ceea ce înseamnă că aceștia au reușit să se calmeze.

Înainte de a încheia acest articol, merită să menționăm că ascultarea unui radio ambiental este complet ușoară, rapidă și, în cele mai multe cazuri, complet gratuită. Acest lucru înseamnă că puteți obține toate beneficiile menționate mai sus având la dispoziție căștile și un dispozitiv conectat la internet. Prin urmare, este o soluție relativ ieftină la unele probleme serioase.

Vezi și: Pancreatita alcoolică, influențată de sezon. Consumul de alcool din perioada sărbătorilor, factor favorizant

După cum puteți vedea, există o gamă largă de beneficii pentru sănătate pe care le puteți obține dacă alegeți să ascultați acest gen special. Nu numai că veți putea să vă relaxați mintea și corpul, dar, de asemenea, veți putea să vă îmbunătățiți somnul, vă poate ajuta să vă concentrați asupra sarcinilor care vă așteaptă și poate acoperi alte sunete pe care le-ați putea considera enervante.

Așadar, acum că știi toate lucrurile minunate pe care le poți câștiga, nu ar trebui să mai pierzi timp. În schimb, ar trebui să începeți să navigați pe internet pentru a găsi un radio online care să se potrivească nevoilor și preferințelor dumneavoastră, precum și unul care să vă ofere șansa de a asculta muzică ambientală, notează Bel India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel