De ce ne pierdem auzul odată cu vârsta. "Stria vascularis", VINOVATA

Monika Baciu |
Data publicării:
pierderea auzului - FOTO: Freepick
pierderea auzului - FOTO: Freepick

Pierderea auzului poate fi determinată de mai mulți factori. Cercetătorii au realizat un studiu care arată că cauzele genetice pot juca un rol.

Pierderea auzului este o problemă cu care se confruntă persoanele la vârsta bătrâneții. O meta-analiză recent publicată a descoperit 10 noi variante genetice care contribuie la pierderea auzului legată de vârstă, deschizând noi ținte pentru dezvoltarea medicamentelor și potențial terapia genetică.

Cercetătorii au descoperit cu ajutorul unui studiu 10 noi variante genetice care contribuie la pierderea auzului legată de vârstă. Constatările indică o parte a urechii cunoscută sub numele de ”stria vascularis” poate juca un rol în afectarea auzului.

Vezi și: Oboseala combătută cu aromaterapie. Cum ne ajută uleiurile să devenim energici

Vârsta și pierderea auzului

Pierderea auzului legată de vârstă este atât de răspândită majoritatea oamenilor încât aceștia consideră că este un factor normal. De cealaltă parte, mulți cercetători cred că nu trebuie să fie așa, iar studii recente au indicat modalități noi de a preveni pierderea auzului sau chiar de a restabili auzul după ce s-a deteriorat.

O mare parte din cercetările actuale privind tratarea pierderii auzului legate de vârstă s-au concentrat pe restaurarea acelor celule senzoriale ale părului urechii care aliniază urechea internă. Cea mai frecventă ipoteză care explică pierderea auzului care vine odată cu bătrânețea este degenerarea acestor celule de păr ale urechii.

În interiorul cohleei se află o structură numită ”stria vascularis”. Această structură joacă un rol major în auzul nostru și unii cercetători au suspectat de mult timp că degenerarea legată de vârstă a stria vascularis ar putea influența pierderea auzului.

"S-a emis ipoteza încă din anii 1970 că stria vascularis ar putea juca un rol în pierderea auzului la om, dar dovezile moleculare pentru acest lucru lipseau până în prezent", a declarat coautorul principal al noului studiu, Christopher Cederroth.

Vezi și: Avocado, beneficii pentru sănătate. Ce se întâmplă când îl mănânci. Bolile pe care le ține departe

700.000 de participanți la studii

Aceste noi dovezi provin dintr-o meta-analiză care cuprinde 17 studii și peste 700.000 de persoane. Cercetătorii căutau legături genetice cu pierderea auzului și au găzduit 48 de variante semnificative asociate cu deficiențe, dintre care 10 erau complet noi.

Multe dintre genele asociate cu afectarea auzului sunt exprimate în părți ale unei cohlee legate de ”stria vascularis”. Acest lucru oferă dovezi bune că această structură în ureche joacă un rol în pierderea auzului legate de vârstă.

Se crede că genetica este responsabilă pentru oriunde de la 36 la 70 la sută din deficiențele de auz legate de vârstă ale unei persoane, iar factorii de mediu sau de stil de viață reprezintă restul.

Studiul oferă dovezi  că degenerarea ”stria vascularis” joacă un rol, iar această concluzie îi ajută pe cercetători să definească noi ținte pentru medicamente sau terapii genice care pot preveni pierderea auzului în viitor.

"Descoperirile noastre identifică 10 gene recent legate de pierderea auzului", a explicat coautorul Frances Williams. "Acest studiu indică genele pe care le-am putea viza în scopuri de screening, dezvoltare de medicamente și chiar terapie genică în viitor. Acest studiu oferă o bază solidă pentru îmbunătățirea în cele din urmă a terapiilor împotriva pierderii auzului."

Vezi și: Metastazele hepatice și cancerul colorectal. Medic: Rată de supraviețuire de 5-10 LUNI în lipsa tratamentului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel