De ce pacienții din România NU au acces la noile tratamente și medicamente. Ce rol joacă Asia. Prisada: Suntem la coada Europei

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
De ce pacientii din Romania nu au acces la noile tratamente si medicamente - Foto: Freepick @jcomp @wirestock
De ce pacientii din Romania nu au acces la noile tratamente si medicamente - Foto: Freepick @jcomp @wirestock

Noile terapii sunt greu accesibile în România pentru tratamentul pacienților. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR, a precizat care sunt problemele cu care se confruntă țara noastră.

Noile terapii sunt greu accesibile la noi în țară. Farm. Răzvan Prisada, Președinte ANMDMR, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" care sunt barierele de care ne lovim. 

”Partea care implică agenția în zona medicamentului este accesul la terapii noi, inovative, dar și asigurarea continuității accesului la tratamentele standard, clasice. Începem să avem din ce în ce mai multe probleme și nu este doar o specificitate a pieții interne. Din păcate, accentuată de perioada post-pandemică și de condițiile economice pe care le traversăm, există din ce în ce mai multe probleme în a asigura continuitatea tratamentelor clasice pe piața mondială. 

Veste uriașă pentru bolnavii de cancer din România. Pauliuc: E un moment ISTORIC. Se poate vorbi de speranță și în România

Unele probleme sunt legate de dependența pe care regiunea din care facem parte o are față de furnizorii de materie primă, din Asia de Sud-Est. Atrag atenția că nu este vorba doar de substanțele medicamentoase. Există probleme în furnizarea excipienților și a materiilor conexe, hârtie, carton, blistere, folie de aluminiu și sticlă. Avem probleme legate de lipsa sticlei de calitate care poate fi utilizată pentru preparatele injectabile. 

În ceea ce privește accesul la tratamente noi, spun că, am făcut pași mari în ultimele 6 luni în ceea ce privește deblocarea situației autorizării studiilor clinice în România. Este prima poartă de acces la viitoarele tratamente de ultimă generație. Până în luna ianuarie nu ar trebui să avem niciun studiu clinic neautorizat, majoritatea sunt autorizabile. 

Avem acum primele studii clinice actualizate la 31 de zile de la momentul depunerii, actualizate real nu prin aprobare tacită. Se face o muncă susținută pentru ca situația să fie deblocată în condiții de maximă siguranță și calitate, ceea ce va încuraja dezvoltarea și mai mare a pieței studiilor clinice. Vor veni din ce în ce mai multe aplicații către România. 

În acest moment suntem la coada Europei în ceea ce privește numărul de aplicații raportat la numărul populației. Lucrul acesta va aduce beneficii palpabile și rapide pentru pacienții români”, a explicat farm. Răzvan Prisada, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".

Osteoporoza, cifrele ignoranței. Ce urmează până în 2050. Poiană: E îngrijorător! Lumea nu e speriată, până nu apare prima fractură. Și TUSEA poate provoca fractură

Noile terapii, costitoare

Noile terapii sunt costisitoare. Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România susține că trebuie identificate soluții pentru ca noile terapii să fie accesibile pentru pacienți. 

”Al doilea domeniu în care ANMDMR este evaluarea tehnologiilor de sănătate noi. Aici, întârzierile până la jumătatea anului viitor nu vom mai avea nimic în afara termenelor legale. S-a recuperat destul de mult. Dincolo de evaluarea propriu-zisă a tehnologiilor noi, trebuie să gândim și modalitatea în care vor putea fi susținute financiar. 

Vorbim despre terapii noi, terapii gândite pentru segmente din ce în ce mai înguste de populație, cu costuri mai mari și dacă nu avem în vedere sustenabilitatea financiară va fi din ce în ce mai dificil, iar la un moment dat va fi imposibil să susținem ca sistem intrarea inovației. Nu că nu am putea să o evaluăm în timp și să recunoaștem beneficiile pe care le produce, ci pentru că nu ne vom permite să le plătim”, a mai precizat sursa citată. 

Dieta anti-osteoporoză. Ingredientul CHEIE care te salvează de boală. Poiană: E interesant, o noutate. Bogat în calciu, ajută și la litiaza renală

Vezi mai multe în VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel