De ce poți să faci infarct când echipa ta de fotbal pierde acasă

Dana Lascu |
Data publicării:
Un meci cu adevărat de infarct
Un meci cu adevărat de infarct

Microbiștilor, atunci când echipa favorită de fotbal pierde un meci, mai ales acasă, pe propriul teren, supărarea le poate provoca un infarct, arată un studiu prezentat recent.

Pierderea unui meci de fotbal poate declanșa un infarct miocardic (atac de cord) la fanii bărbați, potrivit unui studiu prezentat recent pe EAPC Essentials 4 You, o platformă științifică a Societății Europene de Cardiologie (ESC).

„Studiul nostru arată că rezultatele slabe ale echipei locale de fotbal profesionist au coincis cu mai multe atacuri de cord la rezidenții de sex masculin", a declarat autorul studiului, Dr. Lukasz Kuzma, de la Universitatea Medicală din Bialystok, din Polonia. „Concluziile sugerează că stresul mental și emoțional al înfrângerii poate provoca evenimente cardiace", a arătat acesta, într-un material dat publicității.

Studiul a examinat legătura dintre performanțele echipei de fotbal Jagiellonia Bialystok și internările pentru sindrom acut coronarian. Clubul este cunoscut pentru grupul său mare de suporteri avizi - cu o medie de 17.174 pe meci în sezonul 2016/17 - care se identifică puternic cu echipa.

Studiul a inclus 10.529 de pacienți cu sindroame coronariene acute (atac de cord și angină instabilă) internați la Spitalul Clinic al Universității Medicale din Bialystok din 2007 până în 2018. Acesta a fost singurul centru din oraș cu servicii non-stop de cardiologie invazivă, în această perioadă. Vârsta medie a pacienților a fost de 66,6 ani și 62% au fost bărbați.

Citește și: Cum acorzi primul ajutor în caz de infarct

Echipa în cauză a jucat 451 de meciuri naționale și europene în perioada de studiu. A doua zi după ce echipa a pierdut un joc acasă, s-a înregistrat o creștere cu 27% a internărilor în rândul bărbaților, pentru sindroamele coronariene acute. Nu s-a găsit nicio astfel de asociere la femei.

„Emoțiile puternice pot induce infarct miocardic, iar studiul nostru indică faptul că pierderea unui joc de acasă poate afecta suporterii", a spus dr. Kuzma. „Fanii, în special bărbații cu stiluri de viață nesănătoase, ar trebui să facă un antrenament regulat și să evite fumatul și consumul excesiv de alcool. Acești pași sunt cheia pentru susținerea echipei preferate atât timp cât doriți, fără a vă deteriora propria sănătate", a mai arătat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel