De ce să consumi portocala cu totul. Ce beneficii au pielița și coaja. Bilic: Să fie mestecată și cu toate fibrele la pachet

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sa consumi portocala. FOTO: Freepik @Racool_studio
de ce sa consumi portocala. FOTO: Freepik @Racool_studio

Portocala este o sursă importantă de vitamine și minerale și se poate consuma cu totul, de la coajă până la semințe.

Portocala, pentru mulți este asociată cu mirosul sărbătorilor de iarnă, însă acum ea este foarte accesibilă și ne putem bucura de beneficiile sale în fiecare zi. De altfel, de la portocală nu trebuie aruncat nimic, nici măcar pielița albă ori semințele.

”Fructele se mestecă, nu se beau cu paiul. Mâncați portocala ca atare, cu tot cu pulpă, pentru că atunci când mestecăm, capul nostru înțelege că am mâncat.

Însă când bem un lichid, el crede că este apă și uită să numere caloriile.

Așa că, dați-l încolo de fresh. Plus că ne ia un pic mai mult timp să mestecăm portocala și cantitatea de fructoză care se absoarbe este mai mică.

Și mai am o recomandare, pielița asta albă, vă rog, nu o eliminați,. Consumați-o. 30% din conținutul de fibre al portocalei este în pielița asta și avem pectine, niște fibre care se umflă, se transformă în gel, cresc senzația de sațietate și scad colesterolul din sânge, deci e de bine.

Plus că are mult calciu. Deci portocala cu totul, mai puțin cu coaja portocalie, să fie mestecată și cu toate fibrele la pachet”, a explicat Mihaela Bilic într-un video postat pe contul său de Facebook.

Portocala, conținut nutrițional

O porție de 100 de grame de portocală conține:

-calorii 49

-carbohidrați 11,89 grame

-proteine 0,94 g

-grăsimi 0,3 g

-fibre 2,5 g

- folați  10% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- vitamina A 8% DZR

- vitamina B1 (tiamină) 7,5% DZR

- vitamina B2 (riboflavină) 3% DZR

- vitamina B3 (niacină)  2% DZR

- vitamina B5 (acid pantotenic) 5% DZR

- vitamina B6 (piridoxină) 4,5% DZR

- vitamina C 81% DZR

- potasiu 4% DZR

- calciu 4%DZR

- cupru 4% DZR

- fier 1% DZR

- mangan 1% DZR

- magneziu 2,5% DZR

- zinc 1% DZR, potrivit Nutrition&You.

Vezi și: Ce se întâmplă când folosești folia de aluminiu la gătit. De ce să NU o mai pui niciodată în frigider. Arhire: Dacă o aplicăm pe carne sau alimente acide e nocivă

Portocale, beneficii pentru sănătate

Portocalele, ca urmare a conținutului ridicat de vitamine, minerale, antioxidanți și fibre, au o multitudine de beneficii pentru sănătate.

Promovează sănătatea inimii. O serie de nutrienți și compuși vegetali care se găsesc în portocale, inclusiv vitamina C, flavonoide și carotenoide, pot contribui la promovarea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli de inimă dacă le consumați la niveluri optime.

O trecere în revistă a 10 studii de înaltă calitate a constatat că sucul de portocale a redus mai mulți factori de risc pentru bolile de inimă, inclusiv nivelurile de:

- zahăr din sânge

- colesterolul LDL (rău)

- markerul inflamator proteina C reactivă.

Protejează de bolile cronice. Consumul regulat de portocale și alte citrice poate contribui la reducerea riscului de apariție a altor afecțiuni, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și a diabetului.

Studiile sugerează că o dietă bogată în citrice poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer, printre care:

- cancer oral

- cancer la cap și gât

- cancer de stomac

- cancer de plămâni.

De asemenea, consumul de citrice poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta diabet de tip 2.

Susține sistemul imunitar. Consumul de fructe bogate în vitamine, minerale și compuși cu acțiune antioxidantă pot promova funcționarea sistemului imunitar. Vitamina C din portocale este antioxidant puternic și ajută la protejarea împotriva procesului de deteriorare oxidativă, care altfel poate afecta negativ sănătatea imunitară și crește riscul de îmbolnăvire.

Previne anemia. Consumul de alimente bogate în vitamina C pot ajuta la prevenirea anemiei, iar acest lucru se datorează faptului că vitamina C sprijină absorbția fierului.

Ajută sistemul digestiv. Fibrele din portocale ajută sistemul digestiv prin menținerea bacteriilor bune ale florei intestinale, iar o dietă bogată în fibre reduce riscul de boli de inimă, cancer de colon și obezitate.

Coaja de portocală, motive de a o consuma

Dacă pe vremuri nu ne puteam bucura de coaja de portocală, pentru că devenea ”răzuială” pentru prăjituri, acum prin faptul că avem un acces mai mare la aceste fructe putem să consumăm și coaja, însă trebuie să fim atenți la posibilele urme de pesticide, ori la faptul că poate fi ceva mai greu de digerat.

Astfel, coaja de portocală are și ea io multitudine de nutrienți, printre care fibre, vitamina C și polifenoli.

O linguriță de coajă de portocală (6 grame) asigură 14% din necesarul de vitamina C, de trei ori mai mult pulpa, respectiv de 4 ori mai multe fibre.

De asemenea, coaja de portocală conține provitamina A, vitamine din complexul B-urilor și calciu.

În plus, este bogată în polifenoli cate ajută la prevenirea și gestionarea bolilor cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea și boala Alzheimer.

Un studiu de laborator a arăta că în coajă conținutul total de polifenoli și activitatea acestora este semnificativ mai mare decât în fructul propriu-zis, notează Healthline.

Având în vedere gustul puțin amărui al cojii de portocală, dar și faptul că poate fi dificil de consumat, se recomandă tăierea acestea în bucăți  mai mici.

De asemenea, se poate curăța în suvițe foarte subțiri și adăuga în salate sau în smoothie-uri, în iaurt, ovăz, prăjituri sau marinade.

Dacă vreți ceva dulce, puteți să transformați coaja de portocală în marmeladă.

Însă indiferent de modul în care o consumați, spălați fructul foarte bine.

 Vezi și: Cardiopatia ischemică, factori de risc, simptome și tratament. Când se recomandă bypassul aortocoronarian. Rurac, despre standardul de aur: Aceste vase țin mai mult

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel