De ce să mănânci lactate. Care sunt alimentele ce trebuie reduse din dietă

Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi sunt recomandate pentru persoanele predispuse la diabet de tip 2. Care sunt alimentele ce trebuie excluse sau limitate din...
Lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2, în timp ce carnea roșie și cea procesată au crescut riscul de a dezvolta această afecțiune metabolică, potrivit unui studiu.
Diabetul este o afecțiune cronică, iar numărul de cazuri este în creștere continuă, fiind o consecință directă a stilului de viață modern, sedentar, cu o alimentație formată în mare parte din produse procesate. De altfel, diabetul este o cauză a bolilor cardiovasculare.
Potrivit Centrului de Control al Bolilor (CDC), unul din 10 americani trăiește cu diabet, iar unul din trei are prediabet. Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, se dezvoltă atunci când organismul devine rezistent la insulina produsă de pancreas sau când pancreasul nu mai produce suficientă insulină, hormonul care reglează nivelul de glucoză din sânge.
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli (Italia) au adunat dovezi care arată că anumite alimente pot reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, notează Medical News Today.
Lactatele reduc riscul de diabet de tip 2
În acest studiu au fost analizate 10 alimente de origine animală care pot crește sau reduce riscul de a dezvolta diabetul de tip 2. Acestea au inclus:
Carnea totală
- roșie
- albă
- procesată
Lactatele totale
- produse lactate cu grăsime integrală
- produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
Peștele
Laptele
Brânza
Iaurtul
Ouăle
Potrivit datelor, consumul zilnic de 100 de grame de carne totală a fost asociat cu un risc cu 20% mai mare, în timp ce aceeași cantitate de carne roșie a arătat o creștere a riscului cu 22%.
Jumătate din carnea procesată, cum ar fi mezelurile, șunca sau cârnații, ar fi putut contribui la o creștere de 30% a riscului de diabet de tip 2.
”Carnea, în special carnea roșie și carnea procesată, este o sursă relevantă de acizi grași saturați, colesterol, produse avansate și fier heme, despre care se știe că favorizează inflamația cronică subclinică și afectează sensibilitatea la insulină - capacitatea celulelor de a răspunde în mod corespunzător la stimularea insulinei prin absorbția glucozei din sânge, reducând astfel nivelul glicemiei”, a declarat Annalisa Giosue, autorul studiului.
În același timp, consumul a 200 g de lapte a fost asociat cu o scădere cu 10% a riscului, iar 100 g de iaurt cu o scădere cu 6% a riscului de diabet.
”Din punct de vedere nutrițional, produsele lactate sunt o sursă de nutrienți, vitamine și alte componente (calciu, proteine, peptide) cu potenșie efecte benefice asupra metabolismului glucozei.
De exemplu, proteinele din zer au un efect bine cunoscut asupra modulării creșterii nivelului de glucoză în sânge după mese, precum și asupra controlului apetitului și a greutății”, mai spune Giosue, adăugând că ”efecte protectoare în ceea ce privește creșterea greutății și a obezității - factori de dezvoltare a diabetului de tip 2 - au fost raportate pentru probiotice, are pot fi găsite în iaurt, care de asemenea a fost asociat cu un risc redus de diabet de tip 2”.
Diabetul de tip 2, manifestări și simptome
În diabetul de tip 2, organismul nu poate să utilizeze eficient insulina pentru a aduce glucoza în celule. Din aceasta cauza, corpul este nevoit să folosească surse alternative de energie, cum ar fi țesuturile, mușchii și organele.
În urma acestei reacții în lanț pot apărea o mulțime de simptome.
Diabetul de tip 2 se poate dezvolta lent. La început, semnele pot fi ușoare, cum ar fi:
- foame constantă
- sete excesivă
- urinare frecventă
- oboseală
- lipsă de energie
- vedere încețoșată
- durere, furnicături sau amorțeala în mâini sau picioare
Pe măsură ce boala avansează, simptomele se agravează și pot provoca unele complicații potențial periculoase. Dacă nivelul glicemiei se menține ridicat pentru prea mult timp, pot apărea complicații precum:
- probleme oculare (retinopatie diabetică)
- boli renale (nefropatie)
- atac de cord sau accident vascular cerebral
- senzații de amorțeală la nivelul extremităților (neuropatie)
- infecții gingivale.
Vezi și: Cum știu dacă am DIABET. Care e diferența dintre diabetul de TIP 1 și TIP 2, SIMPTOME
-
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.