De ce să renunți la diete. Cum știi când îți e foame și ce înseamnă mâncatul intuitiv

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
de ce sa renunti foto:freepik@vidistudio
de ce sa renunti foto:freepik@vidistudio

De ce să renunți la diete. Cum știi când și cât să mănânci.

De ce să renunți la diete. Mâncatul intuitiv reprezintă o abordare a alimentației care se concentrează pe ascultarea și respectarea semnalelor corpului în ceea ce privește nevoia sa de hrană și satisfacția acesteia. Acest concept încurajează o relație sănătoasă și echilibrată cu mâncarea, eliminând rigiditatea dietelor și promovând atenția la nevoile reale ale corpului.

Vezi și: Peste 5.000 de buncăre de protecție civilă în România. Lista acestora și harta interactivă. "Trebuie să avem grijă de liniștea noastră!"

Mâncatul intuitiv a apărut ca o alternativă revoluționară în domeniul nutriției și sănătății mintale. În 1995, două dieteticiene, Evelyn Tribole și Elyse Resch, au lansat cartea lor, "Intuitive Eating: A Revolutionary Diet Approach", definind mâncatul intuitiv ca fiind o abordare bazată pe dovezi, care încurajează oamenii să se conecteze cu semnalele interne ale corpului pentru a satisface nevoile psihologice și biologice, conform verywellhealth.

Principiile mâncatului intuitiv

Mâncatul intuitiv se bazează pe zece principii fundamentale, care transformă modul în care privim alimentația și relația cu corpul nostru:

Respingerea mentalitatății dietelor: Este recunoscut faptul că dietele rapide și drastice nu aduc rezultate durabile și reale.

Ascultarea semnalelor de foame: Corpul nostru are nevoie de hrană și nutrienți pentru a funcționa optim. Ascultarea semnalelor de foame este crucială pentru a ne simți satisfăcuți și energici.

Împăcarea cu mâncarea: Limitarea anumitor alimente duce la o relație nesănătoasă cu mâncarea și poate genera atractivitate excesivă către aceste alimente.

Eliminarea etichetelor de ”bun” și ”rău”: Eliminarea etichetelor de "bun" și "rău" legate de alegerile alimentare este esențială pentru a scăpa de sentimentul de vinovăție legat de mâncare.

Descoperirea factorului de satisfacție: Consumul de alimente care ne aduc plăcere și savoare, într-un mediu relaxat, ne poate aduce o satisfacție reală după masă.

Semnalele de sațietate: Ascultarea semnalelor corpului care ne indică când suntem sătui și oprirea atunci când suntem satisfăcuți este un aspect crucial al mâncatului intuitiv.

Gestionarea emoțiilor: Folosirea mâncării ca unică modalitate de a face față emoțiilor negative poate afecta negativ relația noastră cu mâncarea și corpul.

Respectă-ți corpul: Aprecierea și respectarea corpului nostru sunt cheia pentru o stima de sine sănătoasă și o relație pozitivă cu alimentația.

Mișcarea: Mișcarea și exercițiile fizice ar trebui să fie plăcute și să ne aducă bucurie, în loc să fie percepute ca o pedeapsă pentru alimentația noastră.

Respectă-ți sănătatea: Consumul alimentelor care ne fac să ne simțim bine este esențial. Nu există alimente interzise, ci doar alegeri care ne hrănesc și ne satisfac.

Beneficiile mâncatului intuitiv

Adoptarea acestui stil alimentar poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră mintală și fizică:

- Îmbunătățirea nivelurilor de colesterol

- Menținerea unei greutăți sănătoase și a unui IMC optim

- Îmbunătățirea satisfacției corporale

- Scăderea nivelurilor de depresie și anxietate

- Reducerea comportamentelor alimentare restrictive și dezordonate

Mâncatul intuitiv vs. Mâncatul conștient

Mâncatul conștient se axează pe atenția acordată experienței de a mânca fără judecată. Pe de altă parte, mâncatul intuitiv include mâncatul conștient, dar se concentrează și pe activitatea fizică pentru a ne simți bine, respingerea mentalității dietelor, consumul alimentelor care ne aduc plăcere și respectarea corpului nostru.

Mâncatul intuitiv nu este conceput pentru a ajuta la pierderea în greutate. Dacă încercați să slăbiți, înseamnă că nu vă acceptați corpul așa cum este, lucru care nu este în concordanță cu principiile mâncatului intuitiv. Cu toate acestea, mâncatul intuitiv vă poate ajuta să atingeți o greutate sănătoasă pentru tipul vostru de corp. Dacă veți pierde sau nu în greutate va depinde de cât de departe sunteți de greutatea naturală sau greutatea stabilă a corpului vostru.

Vezi și: Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Cum să le incluzi în dieta ta

Mâncatul intuitiv se concentrează pe onorarea foamei și respingerea mentalității dietelor, ajutându-ne să dezvoltăm o relație mai sănătoasă cu corpul și alimentația pentru a ne îmbunătăți starea generală de bine. Deși pare simplu să urmăm semnalele corpului, practicarea mâncatului intuitiv poate necesita timp pentru a ne elibera de diete și de mâncatul emoțional. Acordați-vă timp și acceptați-vă așa cum sunteți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel