Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Cum să le incluzi în dieta ta

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cele 10 alimente foto:freepikyuliyafurman
cele 10 alimente foto:freepikyuliyafurman

Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Deși este adevărat că alimentele procesate bogate în zahăr și cerealele rafinate nu conțin vitaminele și mineralele esențiale, multe alimente bogate în nutrienți și fibre pot fi extrem de benefice pentru organism.

Cele 10 alimente sănătoase, bogate în carbohidrați. Carbohidrații au primit adesea o reputație negativă, asociată cu creșterea în greutate, diabetul de tip 2 și diverse alte afecțiuni de sănătate. Deși este adevărat că alimentele procesate, bogate în zahăr, și cerealele rafinate nu conțin vitaminele și mineralele esențiale, multe alimente bogate în nutrienți și fibre pot fi extrem de benefice pentru organism.

Vezi și: Primul semn că ai aritmie. Ce provoacă aritmia și cum o poți preveni. Riscurile pot fi fatale

1. Quinoa

Quinoa este o sămânță nutritivă care a câștigat popularitate printre consumatorii preocupați de sănătate. Este clasificată ca pseudocereală, o sămânță pregătită și consumată ca cerealele. Quinoa gătită conține 70% carbohidrați, fiind, totodată, o sursă bună de proteine ​​și fibre. Este bogată în minerale și compuși vegetali, fiind asociată cu beneficii pentru gestionarea zahărului din sânge și sănătatea inimii. De asemenea, nu conține gluten, fiind o alternativă populară la grâu pentru cei cu dietă fără gluten, conform Healthline.

2. Ovăz

Ovăzul este o cereală integrală, extrem de sănătoasă și o sursă excelentă de multe vitamine, minerale și antioxidanți. Ovăzul crud conține 70% carbohidrați și este deosebit de bogat într-un tip specific de fibră numit beta-glucan de ovăz. Consumul de ovăz poate reduce riscul de boală cardiacă, scăzând nivelul de colesterol și poate regla nivelurile de zahăr din sânge, mai ales la persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, este foarte sățios, fiind util în menținerea unei greutăți sănătoase și în susținerea sănătății intestinale.

3. Hrișcă

Similar cu quinoa, hrișca este considerată o pseudocereală și, spre deosebire de grâu, nu conține gluten. Este bogată în proteine și fibre, având mai multe minerale și antioxidanți decât multe alte cereale. Cercetările sugerează că poate fi deosebit de benefică pentru sănătatea inimii și reglarea zahărului din sânge.

4. Banane

Bananele sunt fructe populare, bogate în potasiu, vitaminele B6 și C, și conțin mai mulți compuși vegetali benefici. Potasiul din banane poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății inimii. Bananele mai puțin coapte conțin mai mult amidon, care se transformă în zahăr pe măsură ce se coc, devenind galbene. Bananele necoapte și cele mai puțin coapte conțin cantități decente de amidon rezistent și pectină, ambele susținând sănătatea digestivă și oferind nutrienți bacteriilor benefice din intestin.

5. Cartofi dulci

Cartofii dulci sunt tuberculi delicioși și nutritivi. Conțin, într-o jumătate de ceașcă (100 de grame), aproximativ 20,7 grame de carbohidrați, sub formă de amidon, zahăr și fibră. Sunt o sursă bogată de vitamina A, vitamina C și potasiu. De asemenea, sunt încărcați cu antioxidanți, care protejează împotriva radicalilor liberi dăunători din celule și contribuie la prevenirea bolilor cronice.

6. Sfeclă

Deși nu este considerată în mod general bogată în carbohidrați, comparativ cu alte legume, conține o cantitate considerabilă. Sfecla crudă și gătită conține aproximativ 10 grame de carbohidrați la 100 de grame, provenind în principal din zahăr și fibră. De asemenea, este bogată în vitamine, minerale și compuși vegetali puternici. Deține și cantități ridicate de nitrați inorganici, care se transformă în oxid nitric în corpul tău, scăzând tensiunea arterială și putând reduce riscul pentru mai multe boli.

7. Portocale

Portocalele sunt bogate în vitamina C și conțin aproximativ 15,5 grame de carbohidrați la 100 de grame. Acestea sunt, de asemenea, o bună sursă de fibre și conțin acid citric, împreună cu mai mul'i compuși vegetali și antioxidanți. Consumul de portocale poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. De asemenea, poate crește absorbția fierului din alte alimente, contribuind la protejarea împotriva anemiei cauzate de deficiențe de fier.

8. Afine

Afinele sunt adesea promovate ca superalimente datorită conținutului lor bogat de antioxidanți. Acestea sunt formate în cea mai mare parte din apă și conțin aproximativ 14,5 grame de carbohidrați la 100 de grame. De asemenea, conțin cantități ridicate de multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan. Studiile au arătat că afinele sunt o sursă bună de compuși antioxidanți, care pot proteja organismul împotriva radicalilor liberi dăunători. De asemenea, se sugerează că consumul de afine poate îmbunătăți memoria la adulții mai în vârstă.

9. Grapefruit

Grapefruitul este un fruct citric cu un gust dulce, acrișor și amar. Conține aproximativ 8% carbohidrați și este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Conform unor studii, grapefruitul ar putea îmbunătăți sănătatea inimii și gestionarea zahărului din sânge. Cercetările sugerează că anumiți compuși găsiți în grapefruit ar putea ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi, scăderea nivelurilor de colesterol și chiar la încetinirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. Totuși, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii în cazul oamenilor.

10. Mere

Merele sunt sunt disponibile în multe culori, dimensiuni și arome, având în general între 14 și 16 grame de carbohidrați la 100 de grame. Deși au o cantitate mai mică de vitamine și minerale, sunt o bună sursă de vitamina C, antioxidanți și fibră. Merele ar putea oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv o îmbunătățire a gestionării zahărului din sânge și a sănătății inimii. Cercetările preliminare sugerează că adăugarea merelor în dieta ta ar putea fi asociată cu un risc redus al anumitor tipuri de cancer, însă sunt necesare mai multe studii pentru confirmare.

Vezi și: Cum să ai un păr sănătos: cum îl speli corect și ce faci dacă ai părul gras. Sfaturi practice pentru un păr sănătos

Alimentele menționate, bogate în carbohidrați, sunt exemple clare ale modului în care carbohidrații pot face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. De la quinoa și ovăz la banane și mere, aceste alimente nu numai că oferă carbohidrați, ci sunt, de asemenea, surse bogate de nutrienți esențiali, fibre și antioxidanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel