Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Dovleacul plăcintar, o legumă populară în sezonul de iarnă, oferă mai mult decât o gustare delicioasă. Acest dovleac în formă de pară, de culoare portocaliu-gălbui, este bogat în nutrienți și aduce multiple beneficii pentru sănătate. O singură cană de dovleac plăcintar fiert conține 6,6 grame de fibre, 4 grame de zahăr și 22 de grame de carbohidrați, conform WebMD.
Datorită conținutului său moderat de zaharuri și carbohidrați, dovleacul plăcintar are un indice glicemic de 51, ceea ce îl face o opțiune bună pentru cei care doresc să controleze fluctuațiile glicemiei.
Dovleacul plăcintar, alimentul cu indice glicemic scăzut
Alimentele cu un indice glicemic (IG) sub 55 sunt considerate cu indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă creșteri semnificative ale glicemiei. Dovleacul plăcintar se încadrează în această categorie, ceea ce este o veste bună pentru cei care sunt preocupați de fluctuațiile glicemiei.
"Este, de asemenea, grozav pentru persoanele cu rezistență la insulină sau diabet, deoarece, deși are un gust similar cu cel al cartofilor, nu provoacă creșteri ale glicemiei în același mod
Dovleacul plăcintar este bogat în fibre, ceea ce încetinește digestia", a explicat Destini Moody, dietetician înregistrat, conform Health Digest.

Dovleacul plăcintar - FOTO: Freepik@KamranAydinov
Dovleacul plăcintar, conținut de beta-caroten
Dovleacul plăcintar nu este doar benefic pentru controlul glicemiei; poate susține și sănătatea inimii. Fiind o legumă portocalie, acesta este bogat în beta-caroten, un antioxidant care a demonstrat că ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Conform lui Moody, beta-carotenul influențează genele care cresc riscul de probleme cardiace, oferind beneficii protective.
Studiile susțin aceste afirmații, o revizuire din 2021 din Heliyon constatând că beta-carotenul și alfa-carotenul pot ajuta la reducerea hipertensiunii, potențial reducând riscul de boli cardiovasculare.
Carotenoizii, efect asupra hipertensiunii arteriale
O revizuire din 2023 din Journal of the American Heart Association a evidențiat potențialele beneficii ale carotenoizilor, în special ale beta-carotenului, pentru persoanele hipertensive.
Cei cu concentrații mari de carotenoizi în dietă au avut un risc redus de a muri din cauza complicațiilor legate de hipertensiune. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina care carotenoid este cel mai eficient, este clar că acești antioxidanți joacă un rol important în gestionarea tensiunii arteriale.
Dovleacul plăcintar, conținut ridicat de potasiu
Un alt nutrient esențial în dovleacul plăcintar este potasiul. O cană de dovleac plăcintar fiert furnizează aproape 20% din necesarul zilnic de potasiu, care este esențial pentru menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase. Dieteticianul înregistrat Jenna Volpe a subliniat că consumul regulat de dovleac plăcintar poate ajuta la menținerea unui echilibru natural al tensiunii arteriale prin creșterea nivelului de potasiu din dietă.
Dovleacul plăcintar este de obicei în sezon în lunile reci, dar îl poți savura pe tot parcursul anului congelându-l. Conform unui studiu din 2024 publicat în Foods, congelarea dovleacului plăcintar nu reduce semnificativ nivelurile de beta-caroten, așa că îl poți depozita în sezon și îl poți consuma mai târziu.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
