De ce sunt lacrimile sărate. Ce rol au pentru funcționarea ochilor și cum se schimbă odată cu vârsta

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce sunt lacrimile sarate - FOTO: Freepik@goffkein
de ce sunt lacrimile sarate - FOTO: Freepik@goffkein

De ce sunt lacrimile sărate. Află care este rolul lor. Nu ai să crezi ce cantitate de lacrimi produc ochii într-un an.

Dacă ai avut vreodată lacrimi care îți curg de pe obraji în gură, probabil ai observat că au o aromă deosebit de sărată.Deci, de ce sunt lacrimile sărate? Răspunsul la această întrebare este destul de simplu. Lacrimile noastre sunt în mare parte făcute din apa din corpul nostru, iar această apă conține ioni de sare (electroliți).

Desigur, există mai multe explicații pentru care lacrimile au un gust sărat. Continuați să citiți pentru a afla din ce sunt făcute lacrimile, de unde provin, cum ne protejează și lubrifiază ochii, arată Healthline.

Din ce sunt compuse lacrimile

Lacrimile sunt un amestec complex. Potrivit Institutului Național al Ochilor (NEI), acestea sunt alcătuite din:

- apă

- mucus

- uleiuri grase

- peste 1.500 de proteine diferite

Vezi și: Boabele de muștar, beneficii pentru sănătate. Cum să le consumi

Cum ne ung lacrimile ochii

Lacrimile se formează în trei straturi care lucrează pentru a lubrifia, hrăni și proteja ochii noștri:

Stratul exterior. Stratul exterior uleios este produs de glandele meibomiene. Acest strat ajută lacrimile să rămână în ochi și împiedică lacrimile să se evapore prea repede.

Strat de mijloc. Stratul mijlociu apos include proteine solubile în apă. Este produs de glanda lacrimală principală și glandele lacrimale accesorii. Acest strat protejează și hrănește corneea și conjunctiva, care este membrana mucoasă care acoperă interiorul pleoapelor și partea din față a ochiului.

Strat interior. Stratul interior mucus este produs de celulele goblet. Acesta leagă apa din stratul mijlociu, permițându-i să se răspândească uniform pentru a menține ochiul lubrifiat.

Vezi și: Mierea de mană, elixirul pentru ficat și imunitate. Bogdan Pașcu: E un cocktail mineral. Are de 20 de ori mai multe vitamine, Calciu și Magneziu

De unde vin lacrimile

Lacrimile sunt produse de glandele situate deasupra ochilor și sub pleoape. Lacrimile s-au răspândit din glande și de pe suprafața ochiului. Unele dintre lacrimi se scurg prin canale lacrimogene, care sunt găuri mici în apropierea colțurilor pleoapelor. De acolo, lacrimile călătoresc până la nasul tău.

Într-un an obișnuit, o persoană va produce 56  până la 112 de litri de lacrimi, potrivit Academiei Americane de Oftalmologie (AAO).

Tipuri de lacrimi

Lacrimi bazale. Lacrimile bazale sunt în ochii tăi în orice moment pentru a lubrifia, proteja, și hrăni corneea ta.

Lacrimi reflexe. Lacrimile reflexe sunt produse ca răspuns la iritații, cum ar fi fumul, vântul sau praful. Lacrimile reflexe sunt ceea ce producem atunci când ne confruntăm cu oxidul syn-propanethial-S din felierea cepei.

Lacrimi emoționale. Lacrimile emoționale sunt produse ca răspuns la durere, inclusiv durere fizică, durere empatică, durere sentimentală, precum și stări emoționale, cum ar fi tristețea, fericirea, frica și alte stări emoționale.

Vezi și: Laptele matern, contaminat cu microplastic. Medic: Face expunerea umană inevitabilă

Lacrimi în timpul somnului

Trezirea cu crustă în colțurile ochilor este destul de comună. Potrivit Universității din Utah,acestea sunt un amestec de:

- lacrimi

- mucus

- uleiuri

- celule exfoliate ale pielii

În timpul somnului ochii sunt închiși și nu există nici o clipire. Gravitația ajută să se adune și să se întărească în colțuri și la marginile ochilor.

Vezi și: Ridurile, când apar și cum se pot estompa. Medic: Este foarte important să prevenim decât să tratăm. Vârsta este doar un număr

Compoziția lacrimilor pe măsură ce îmbătrânești

Potrivit unui studiu din 2018, pe măsură ce îmbătrânești, profilurile proteice ale lacrimilor tale se pot schimba. De asemenea, potrivit Institutului Național de Îmbătrânire, ochiul uscat - o afecțiune cauzată de glandele lacrimogene care nu funcționează la un nivel optim - este mai frecventă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special pentru femeile după menopauză.

Plânsul, 9 beneficii pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă când PLÂNGI și cât de mult ar trebui să plângi

Este în regulă să plângi și s-ar putea chiar să fie benefic pentru sănătatea ta. Plânsul este o acțiune umană comună și poate fi declanșat de multe emoții diferite. Dar de ce plâng oamenii? Cât de mult sau puțin putem plânge?

Deci, dacă simți nevoia să plângi, nu te opri, pentru că lacrimile sunt un mod normal și sănătos de a exprima emoțiile.

Cât de mult ar trebui să plângi?

Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au pus plânsul sub microscop și au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America se află la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună.

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel