De ce trebuie să mâncăm GRĂSIMI. Slăbești și previi bolile de inimă

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce trebuie sa mancam grasimi FOTO: Pexels @pexels yente van eynde
de ce trebuie sa mancam grasimi FOTO: Pexels @pexels yente van eynde

Care este rolul grăsimilor în alimentația noastră? Sunt grăsimile responsabile de kilogramele în plus sau în minus?

Lipidele (grăsimile), proteine și glucidele sunt macronutrienții din alimentația noastră, iar aportul lor suficient este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Din păcate, încă există persoane care vor să slăbească și cred că nu ar trebui să consume grăsimi. Acest lucru este FALS. Deși consumul de grăsimi trebuie să fie limitat, corpul noastru are nevoie de lipide, iar tipul de grăsime ales este cel mai important factor în menținerea sănătății.

Tipuri de grăsimi

Lipidele sunt de două feluri: lipide "bune" (nesaturate) și lipide "rele" (saturate). Grăsimile saturate trebuie consumate într-o cantitate mică deoarece contribuie la depunerea colesterolului pe vasele de sânge și la apariția bolilor cardiovasculare. Grăsimile "rele" sunt responsabile și de kilogramele în plus și sunt găsite în alimente precum: produse lactate, carnea= de porc sau orice carne cu grăsime, dulciuri și ulei de palmier.

Grăsimile nesaturate au efecte nemaipomenite asupra sănătății noastre. Alimentele care includ acest tip de grăsimi sunt de obicei produsele de origine vegetală (avocado, peștele, nucile, alunele, diverse semințe). În categoria produselor alimentare care conțin grăsimi nesaturate intră ouăle. Grăsimile nesaturate se împart și ele în: 

1. grăsimi mononesaturate

2. grăsimi polinesaturate

Grăsimile monosaturate sunt cele mai răspândite, iar grăsimile polinesaturate se referă la compușii Omega (Omega 3, Omega 6), care se găsesc în carnea de pește gras (somon, ton, macrou etc). Grăsimile nesaturate au un rol important în menținerea greutății normale și împiedică depunerea de colesterol pe vasele de sânge.

Rolul grăsimile

Atât grăsimile nesaturate, cât și cele saturate îndeplinesc anumite funcții în organism. Deși nu trebuie consumate în cantități mari, grăsimile saturate cresc absorbția anumitor elemente și intervin în funcționarea organelor interne.

Vitaminele liposolubile (solubile în grăsimi) au nevoie de lipide pentru a ajunge în țesuturi. Există 4 vitamine liposolubile: Vitamina A, Vitamina D, Vitamina E și Vitamina K, iar absorbția lor este dependentă de grăsimile din alimentație. Totodată, creșterea celulelor și producția de hormoni se face doar prin intermediul lipidelor. 

Grăsimile au rol major în funcționarea normală a sistemului nervos, în special Omega 3 și în procesele de vindecare și regenerare a pielii. 

În concluzie, grăsimile ne oferă energia de care avem nevoie și ajută și alte elemente benefice pentru corpul nostru să ajungă în țesuturi.

Vezi și: Criza de ulei, benefică pentru SĂNĂTATE. Ce este ACRILAMIDA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel