De ce unii pacienți în sevraj sunt violenți, explicațiile psihiatrului Petru Stan. EXCLUSIV

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Consumul de alcool
Consumul de alcool

Unii pacienți cu probleme cauzate de alcool intră în sevraj, alții nu. Medicul primar psihiatru Petru Stan a explicat de ce are loc această manifestare și de ce unii sunt agresivi, iar alții nu. De asemenea, el a vorbit despre imprevizibilitatea pacienților intoxicați cu aclool. 

Pacientul care a ucis patru bolnavi și a rănit alții nouă la Buzău era în sevraj etilic. Petru Stan, medic primar psihiatru de la Spitalul Municipal din Sighetu Marmației – Maramureș și șeful secției de Psihiatrie I, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical ce se întâmplă în organism atunci când apare sevrajul etilic și de ce a devenit bărbatul atât de agresiv.

El a arătat că există persoane care consumă alcool, dar organismul lor îl metabolizează foarte bine și nu intră în sevraj. Altele, însă, nu. „Sevrajul este o chestie forte ciudată. Se produce în general la băutorii de alcool tare, care exfoliază organismul de vitamine. Și atunci, creierul nu mai poate metaboliza glucoza, în lipsa vitaminei B1 în special, și atunci apar sevrajul, cu consecințele pe care le știm”, explică el.

De asemenea, continuă medicul psihiatru un pacient în faze de delirium este imprevizbil, iar reacția la calmante este, de asemenea, imprevizibilă.  „Chiar dacă s-a respectat protocolul, să spunem că pacientul e beat și i se dă diazepam. Unii reacționează foarte bine, dar alții se agită, într-o primă fază, la diazepam. Am văzut și protocoale excesive, în care se dau unele medicamente intravenos, dar bolnavul poate intra în comă și să moară. În spital nu omorâm bolnavii, ci încercăm să-i tratăm”, a mai menționat medicul psihiatru.

Medicul nu crede că s-ar fi greșit la diagnostic, dar crede că este posibil ca unii pacienți să necesite doze mai mari de calmante. „La delirium se dă de obicei diazepam și mai avem acum un medicament, care are efect de 6-8 ore. Dar, fiind pacientul un pic mai solid, poate putea fi mărită un pic doza, pentru că potrivit protocolului, se dă o doză medie. Și nu toți reacționează la fel, pentru că unii, la o doză de diazepam sunt mai agitați, în mod paradoxal”, a mai arătat el.

Pe de altă parte, el mai invocă și lipsa unor medicamente potrivite pentru pacienții cu probleme cauzate de alcool. El a mai arătat că există un produs de origine americană, care interferează cel mai puțin cu alcoolul și care ar fi cel mai eficient calmant în cazuri de acest fel, însă acesta nu se mai găsește în România, medicamentul fiind reexportat.

Medic psihiatru: „Problema este că nu se recomandă contenție la intoxicația alcoolică”

În cazul de la Buzău, medicul psihiatru consideră că imprevizibilitatea pacienților cu problemele cauzate de alcool a fost de vină. „Persoana foarte violentă, în mod normal, se contenționează (imobilizează, n.r.). Contenția se face la recomandarea medicului de gardă, care-l internează sau medicul curant. Dar poate veni un bolnav cu intoxiație alcoolică acută, care este mort de beat și care nu prezintă vreun semn că ar fi violent. Acest pacient nu trebuie contenționat, în mod normal, dar peste noapte intră în sevraj și începe să vadă șerpi, șobolani, pe ceilalți pacienți îi vede diavoli, și atunci acționează extrem de violent, în fracțiune de secundă. Prolema este că nu se recomandă contenție la intoxicație alcoolică acută”, mai explică medicul psihiatru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel