Deficiența de fier și frisoanele, cauze și complicații

Fierul este un mineral esențial pentru multe procese biologice. Deficiența de fier este extrem de răspândită. Starea afectează întregul corp și poate duce la anemie dacă nu este tratată. Anemia este o afecțiune gravă care îți poate afecta abilitățile fizice și psihice. 

Recunoașterea semnelor precoce ale unei deficiențe poate fi dificilă, deoarece simptomele sunt vagi și pot corespunde altor condiții. Oboseala, slăbiciunea și frisoanele sunt doar câteva simptome comune care pot indica o deficiență de fier, notează Livestrong.

Frisoane

Persoanele cu deficiență de fier pot avea probleme cu căldura. S-ar putea să simtă frig chiar și când celorlalți le e cald. În plus, pot prezenta mâini și picioare reci, în absența vreunei cauze de mediu. Frisoanele pot fi cauzate și de expunerea la frig, hipotermie, febră și infecție.

Alte simptome

Alte semne ale unui nivel scăzut de fier includ oboseala, slăbiciunea și letargia. Pielea palidă, părul fragil, amețelile, respirația și durerile toracice sunt, de asemenea, simptome ale deficitului de fier. Unele persoane cu un nivel scăzut de fier dezvoltă, de asemenea, sindromul picioarelor neliniștite, o afecțiune care provoacă senzații de furnicături la nivelul picioarelor care sunt ameliorate de mișcare. Dacă nivelul de fier este scăzut, este posibil să întâmpinați dificultăți în a vă concentra asupra sarcinilor și a problemelor. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că chiar și o scădere modestă a nivelului de fier poate provoca deteriorarea performanței fizice.

Cauză

În corpul tău, fierul este o parte esențială a proteinei de hemoglobină. Aceasta este proteina primară din globulele roșii și servește la transportul moleculelor de oxigen din plămâni către alte părți ale corpului. Fără suficient fier, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a transporta oxigenul. Aceasta duce la simptomele obișnuite de oboseală, frisoane, slăbiciune și rezistență scăzută.

Tratament

Medicul dumneavoastră poate determina dacă aveți niveluri scăzute de fier utilizând mai multe analize de sânge simple. În funcție de cât de scăzute au devenit nivelurile de fier, medicul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente de fier sau modificări dietetice pentru a vă crește nivelul plasmatic de fier. O doză terapeutică tipică de fier constă din 50 până la 60 mg de fier elemental oral, luată de două ori pe zi. De asemenea, puteți adăuga alimente cu conținut ridicat de fier în alimentația dvs., precum carne slabă, spanac, stafide și cereale fortificate pentru micul dejun.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel