Deficitul de cupru, cauze și tratament. Semnele pot fi confundate cu alte boli

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
deficitul de cupru - FOTO: Freepik@DC Studio
deficitul de cupru - FOTO: Freepik@DC Studio

Deficitul de cupru poate apărea, în special la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală la stomac.

Deficitul de cupru se poate trata prin modificări alimentare, precum și suplimente de cupru. Dacă nivelul de cupru este foarte scăzut, discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune tratamente.

Cuprul este mai mult decât un metal folosit pentru a acoperi țevile. Este prezent în corpul uman în cantități mici și ajută organismul să îndeplinească funcțiile necesare ale creierului, sângelui și multe altele.

Cuprul, mineralul necesar în funcționarea organismului

În organism există cel puțin 12 enzime pe care medicii le numesc "cuproenzime". Acestea sunt dependente de cupru pentru a funcționa. Un exemplu este tirozinaza, pe care organismul o folosește pentru a face melanină, un compus prezent în celulele pielii. Organismul depinde, de asemenea, de cupru pentru a descompune fierul.

Medicii numesc o deficiență de cupru în sânge "hipocupremie". Potrivit British Medical Journal, afecțiunea este adesea subdiagnosticată, potrivit Healthline.

Vezi și: De ce nu avem acces la medicamentele inovatoare. Rafila: Țineți cont de posibilitățile din țara noastră

Deficiul de cupru, simptome

Deficitul de cupru poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele se aseamănă cu cele alte altor boli. De exemplu, simptomele asociate cu deficitul de cupru sunt similare cu cele ale deficitului de vitamina B-12.

Nivelurile scăzute de cupru pot afecta sistemul imunitar al unei persoane și nivelul de energie. Exemplele includ:

- Senzație constant de frig

- Fragilitatea oaselor

- Vânătăi ușoare

- Oboseală

- Îmbolnăvirea ușoară sau frecventă

- Piele palidă

- Creștere întârziată în cazul copiilor

- Inflamația pielii

- Răni ale pielii

- Dureri musculare inexplicabile

- Nivelurile foarte scăzute de cupru pot provoca probleme și cu mișcarea musculară.

Deficitul de cupru, cauze comune

Deoarece organismul absoarbe mai ales cuprul în stomac și apoi în intestinul subțire, problemele cu oricare dintre organe afectează adesea capacitatea unei persoane de a absorbi cuprul. De multe ori, deficitul de cupru este rezultatul unei intervenții chirurgicale la stomac care poate afecta absorbția.

Suplimentarea cu zinc este, de asemenea, o cauză comună a deficitului de cupru. Acest lucru este și din cauza faptului că zincul și cuprul concurează pentru absorbția în stomac, zincul fiind câștigătorul obișnuit. Ca urmare, cuprul nu este absorbit.

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Deficitul de cupru și părul

Deoarece cuprul joacă un rol important în formarea melaninei, lipsa cuprului poate afecta părul unei persoane. Melanina este importantă pentru pigmentarea (culoarea) părului unei persoane. Prin urmare, unii medici teoretizează că nivelurile scăzute de cupru ar putea afecta culoarea părului unei persoane, ceea ce ar putea duce la albirea prematură a părului.

Cu toate acestea, legăturile dintre cupru și schimbările de culoare a părului și căderea părului nu au fost studiate pe scară largă. Un studiu din 2013 nu a găsit nicio legătură între nivelurile de cupru din sânge și alopecia areata, o afecțiune care provoacă căderea părului. (Zincul, un alt oligo metal, a fost legat de faptul că ar putea duce la căderea părului.)

Deficitul de cupru, diagnostic

Pentru a diagnostica deficitul de cupru, un medic va consulta istoricul de sănătate și întreabă ce fel de medicamente și suplimente luați. Ei iau în considerare simptomele dumneavoastră atunci când vă evaluează pentru un deficit de cupru. Ei pot lua în considerare dacă aveți factori de risc.

Deficitul de cupru, factori de risc

- suplimentarea cu zinc în exces

- antecedente de chirurgie bariatrică, cum ar fi bypass gastric

- antecedente de gastrectomie (îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului stomac)

- antecedente de chirurgie gastro-intestinală superioară

- sindromul de malabsorbție, cum ar fi boala celiacă sau inflamatorie intestinală, în cazul în care o persoană nu poate absorbi pe deplin toate substanțele nutritive din alimente

Un medic poate comanda, de asemenea, un test de sânge pentru nivelurile plasmatice de cupru pentru a determina dacă nivelul de cupru din sânge sunt scăzute. Acest test nu este un test definitiv de diagnostic pentru deficitul de cupru, deoarece alți factori pot ridica în mod fals nivelurile de cupru din sânge ale unei persoane.

Medicii consideră, de obicei, nivelurile de cupru să fie grav deficitare în cazul în care acestea sunt mai puțin de 30 la sută din intervalul normal de așteptat.

Vezi și: Un ingredient din bucătărie previne diabetul. Află care este acesta

Deficitul de cupru, tratament

Tratamentul inițial al deficitului de cupru poate depinde de motivul pentru care nivelurile de cupru sunt scăzute în primul rând. De exemplu, dacă luați prea mult zinc, poate fi necesar doar să reduceți suplimentele de zinc. Medicii recomandă adesea un supliment de cupru ca tratament adecvat. Suplimente de cupru pe piață includ gluconat de cupru, sulfat de cupru, și clorură de cupru.

În cazul în care deficitul dumneavoastră este sever și medicul este îngrijorat de faptul că organismul dumneavoastră nu va absorbi suplimente de cupru, acesta poate prescrie tratament intravenos pe bază de cupru.

Deficitul de cupru, complicații posibile

Cele mai frecvente complicații ale deficiențelor de cupru sunt anemia, pancitopenia și ataxia.

Anemia este o afecțiune în care celulele roșii din sânge ale unei persoane sunt scăzute. Acest lucru afectează cantitatea de oxigen livrată organelor și țesuturilor.

Pancitopenia este o afecțiune în care toate cele trei părți celulare majore ale sângelui sunt scăzute. Acestea includ celule roșii din sânge, celule albe din sânge, și trombocite. Această condiție poate afecta sistemul imunitar al organismului și starea generală de sănătate.

Ataxia este pierderea controlului asupra mișcărilor corpului. Acest lucru se întâmplă cu niveluri scăzute de cupru, deoarece sistemul nervos al unei persoane este afectat.

Alte complicații mai puțin frecvente ale deficitului de cupru includ probleme cu dezvoltarea oaselor, pierderea pigmentului în păr și piele și creșterea afectată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel