Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Deficitul de vitamina D, alarmant. FOTO Pexels @ Maggie Zhan
Deficitul de vitamina D, alarmant. FOTO Pexels @ Maggie Zhan

Vitamina D este vitamina responsabilă cu imunitatea și metabolismul, dar ce se întâmplă când avem deficit de această vitamină. 

”Cu vitamina D este o întreagă 'aventură'. Eu o recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicina muncii”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador. 

”Statistica” pe care a realizat-o în ultima vreme, în privința vitaminei D - după seturi de analize în acest sens, a scos la iveală cifre alarmante, potrivit medicului. 

”Din clinică și din experiență, constat deficite grave și insuficiențe la aproximativ 80% din populația investigată. Este un procent foarte mare. Iar perioada pandemiei, ultimii doi ani, este o cauză a acestui deficit.

Vitamina D se sintetizează în prezența ultravioletelor, deci strict legat de expunerea la soare, dar o luăm și pe exogen, din alimente. Și probabil, nici nu s-au mai consumat alimentele bogate în vitamina D, și atunci, o să ajungem și noi ca nordicii și o să luăm zilnic supliment de vitamina D.

O recomand zilnic și cam acesta este trendul la nivelul societăților internaționale de pediatrie și de medicină de familie. Din păcate nu ne mai expunem la soare și suntem majoritatea cu deficit. Acesta este implicat în partea de imunitate, de metabolism, de dezvoltare armonioasă”, a mai spus medicul Valentina Boantă.

Care sunt analizele anuale obligatorii și importanța acestora. Boantă: Trebuie să ajutăm pacientul

Vitamina D3, vitamina SOARELUI, și creșterea imunității

Cercetătorii au investigat recent efectele genetice a vitaminei D, adică D2 și D3, și au descoperit că aceasta din urmă este responsabilă ci îmbunătățirea funcției imunitare, dar că efectele sale diferă în funcție de grupurile etnice.

De altfel, aceștia au afirmat că sunt necesare cercetări suplimentare pe un eșantion mai mare pentru a li se confirma rezultatele.

Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, a funcției celulare și a funcției imunitare. Mai multe studii arată că nivelurile scăzute din această vitamină sunt legate de un risc crescut de fracturi, precum și de dezvoltarea unor tipuri de cancer, precum și boli cardiovasculare sau boli inflamatorii.

Dintre cele două tipuri de vitamina, vitamina D2 (ergocalciferol), apare în mod natural în plante și ciuperci, în timp ce D3 (colecalciferol), apare în produsele de origine animală.

Spre deosebire de vitamina D2, organismul poate produce vitamina D3 în piele atunci când se expune la radiațiile UVB de la lumina soarelui. Nu se știe încă dacă vitamina D2 și vitamina D3 au același efect asupra fiziologiei umane.

Deși unele studii sugerează că suplimentarea pe termen lung cu vitamina D2 și D3 are efecte similare asupra concentrațiilor de vitamina D în sânge, altele raportează că suplimentele de D3 duc la concentrații mai mari decât cele de D2.  

De unde ne luăm vitamina D3

Pentru a trata și preveni deficitul de vitamina D3, este recomandat consumul de alimente bogate în vitamina D3: pește gras (somon, macrou, cod, hering, sardine), lactate, tofu, carne de vită (în special ficatul de vită), carne de porc, ciuperci, ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou și cereale fortificate cu vitamina D3; dar și statul la soare, însă fără a exagera, în jur de 10-15 minute de 2-3 ori pe săptămână.

De altfel, medicii recomandă ca în sezonul rece, din septembrie până în aprilie (adică lunile cu R), să fie suplimentat aportul de vitamina D3. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Vitamina D și Omega-3 SCAD riscul de boli autoimune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel