Deficitul de vitamine și burnout-ul, cauze pentru apariția cearcănelor. Cum poți scăpa de ele

Sonia Baciu |
Data publicării:
deficitul de vitamine si burnout. FOTO: Freepik @Alessandro_Grand
deficitul de vitamine si burnout. FOTO: Freepik @Alessandro_Grand

Deficitul de vitamine se află printre cauzele apariției cearcănelor. Cum poți scăpa de aspectul inestetic pe care îl au pungile de sub ochi.

Cearcănele sunt, de cele mai multe ori, semnul oboselii prelungite, a somnului în exces, însă apar și în situații care nu țin de stilul de viață, din ce în ce mai agitat în ultima vreme.

Dermatologul Iulia Panțuru a explicat, la Antena 1, care sunt cauzele apariției cearcănelor, dar și cum se pot trata acestea, uneori chiar și numai prin îndepărtarea factorilor declanșatori.

”Tindem să introducem în lumea cearcănelor mai multe patologii și cauzele sunt diferite, în funcție de cum arată zona intraorbitală. Adică în zona aceasta putem vorbi despre pungi, acele zone mai umflate de sub ochi, putem vorbi de cearcăne hiperpigmentare maronii, dark circles, care apar de mici, din copilărie, de fapt, putem vorbi de cearcănele albăstrui, care într-adevăr sunt semne de oboseală, putem vorbi de deficitul de substanță, adică niște șanțuri care practic se produc în zona infraorbitală”, a declarat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog.

Cearcăne, cauzele apariției

Potrivit specialistului, cea mai frecventă cauză pentru apariția cearcănelor este oboseala excesivă. ”Fie că nu dormim suficient, fie că dormim prea mult, ca urmare a burnout-ului sau a depresiei, fie când vorbim de extenuare”.

Alte cauze pentru apariția cearcănelor sunt:

- deshidratarea din zona perioculară. ”Fie că nu bem apă, fie că bem alcool în exces, cu 2 ore înainte de culcare, fie că avem un regim foarte bogat în sare sau cafeină, toate pot duce la deshidratarea din jurul ochilor”, mai spune dermatologul.

- alergiile din jurul ochilor;

- deficitul de fier și anemia, în special la femeile tinere;

- anumite tulburări ale tiroidei;

- suprasolicitarea ochilor. ”Dacă stăm foarte mult la calculator și nu ne luăm pauze de relaxare oculară sau dacă ar trebui să purtăm ochelari și nu îi purtăm, pot și acestea agrava cearcănele”, a mai spus medicul.

Cearcănele - tratament

”De principiu putem să ne ajutăm și noi singurei, și e bine să facem asta, în orice timp de problemă din zona ochilor. Ce ar trebui să facem? În primul rând să ne asigurăm un somn de calitate, în al doilea rând, să dormim cu capul puțin mai ridicat, în special dacă avem retenție de apă sau pungi sub ochi.

Să fim foarte atenți la rutina de îngrijire din jurul ochilor, să demachiem corespunzător, să hidratăm suficient de bine cu produse, să alegem creme specifice cu ingrediente active pentru patologia de care suferim”, a explicat dermatologul câteva dintre metodele prin care putem să tratăm cearcănele.

În ceea ce privește conținutul cremelor, medicul a subliniat că acestea trebuie să conțină ”retinol, care este una dintre cele mai eficiente substanțe anti-aging și ne ajută își în cearcănele de culoarea albăstruie, alături de acidul hialuronic, alături de cafeină, care face vasoconstricție și de peptide, pentru a stimula colagenul.

Putem folosi, dacă avem cearcăne maronii, hiperpigmentară, produse pe bază de vitamina C, vitamina K, arbutină, practic produse pe care le folosim în general pentru a decolora zona, inclusiv hidrochinonă, dar mai puțin concentrat.

Dacă, de exemplu, cearcănele noastre sunt date de înaintarea în vârstă, când orbita noastră se lărgește și țesutul grăsos se resoarbe, respectiv pielea se subțiază, și toate structurile de dedesubt devin mult mai vizibile, atunci putem apela la aceste proceduri pe care noi le facem în cabinet, respectiv injectări cu acid hialuronic”, a mai spus medicul.

De asemenea, dermatologul a mai spus că ”metoda chirurgicală se poate face în pungile de sub ochi”, dar cu o precizare foarte importantă. ”Doar cele prin exces de piele sau de grăsime, nu dacă ele apar și dispar, adică acele pungi date de edem. Dacă avem dimineți în care ele sunt mai pronunțate, ori dimineți în care se resorb, intervenția chirurgicală nu este o opțiune”.

Deficitul de vitamine poate duce la cearcăne

Potrivit medicului, atât excesul, cât și deficitul de vitamine și nutrienți poate duce la apariția cearcănelor. Așa cum am precizat deja, excesul de sodiu, ceea ce reprezintă un deficit de potasiu, este factor important în apariția cearcănelor. De asemenea, deficitul de fier, vitamina E, D sau K.

”Cearcănele sunt de multiple tipuri, ar fi bine să facem un consult dermatologic, înainte să începem orice fel de tratament pentru a vedea care sunt nevoile și procedurile cele mai potrivite și să alegem să facem aceste proceduri dacă sunt necesare doar la persoanele specializate în acest domeniu”, a concluzionat medicul.

Dependența de acidul hialuronic, MIT demontat. Dr. Panțuru: Este una emoțională

”Acidul hialuronic este o substanță de umplere, el se găsește sub două forme, în afară de cel din creme, cel pentru mezoterapie, care se injectează în derm pentru a menține hidratarea, pentru a stimula colagenul, care într-adevăr, nu are rezultate imediate, respectiv cel mai dens, mai consistent, care se folosește pentru a reface volumul, pentru a umple ridurile, acolo rezultatele sunt vizibile imediat, în cabinet”, a explicat dr. Iulia Panțuru, medic specialist dermatolog, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Mituri și adevăruri despre acidul hialuronic

Astfel, în cadrul emisiunii, medicul a spulberat câteva dintre miturile legate de acidul hialuronic, susținând că acesta creează doar o dependență emoțională, nicidecum una fizică. Și totul pentru că folosirea lui. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cearcănele, cauze și tratament. Medic. NU apelaţi la soluţii „definitive”. Efectele adverse sunt frecvente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel