Delirul postoperator: ce anume îl cauzează și ce efect are melatonina

Angela Sabău / 09 oct 2019 / 12:18
Cardiacii au un risc mai mare de a face cancer  FOTO: pexels.com
Cardiacii au un risc mai mare de a face cancer FOTO: pexels.com

Delirul postoperator apare la multe persoane care au suferit o intervenție chirurgicală majoră, în special când e vorba de persoane mai în vârstă. Cercetătorii au încercat să descopere ce anume îl cauzează și cum poate fi prevenit.

Delirul postoperator apare în special la vârstnicii care sufeeră intervenții chirirgucale majore și este definit ca o stare de confuzie, diminuarea atenției sau tulburări de gândire. 

Aproximativ 15% dintre adulții în vârstă spitalizați suferă de această stare și este mai frecvent la bolnavii critici și la cei care suferă o intervenție chirurgicală majoră, cum ar fi chirurgia cardiacă. Studiile au descoperit că nivelurile de melatonină din sânge, un hormon derivat din serotonină, scad în urma operației și sunt mai mici la pacienții chirurgicali care delirează.

Cu toate acestea un nou studiu publicat în Journal of the American Geriatric Society a descoperit că tratamentul cu melatonină nu a influențat riscul de delir ce survine în urma unei intervenții chirurgicale cardiace.

Studiul a inclus 210 adulți în vârstă de peste 50 de ani, care trebuiau supuși unei intervenții chirurgicale majore la inimă. Participanții au fost repartizați aleatoriu la șapte zile de tratament cu melatonină sau placebo, începând cu două zile înainte de operație. Pacienții au fost apoi evaluați pentru dezvoltarea delirului în șapte zile de la operație.

Proporția pacienților care au avut episoade severe de delir a fost similară, atât în grupul celor care au luat melatonină, cât și în grupul celor care au primit un placebo.

"Deși rezultatele negative sunt dezamăgitoare, probabil că nu este atât de neașteptat, având în vedere natura complexă a delirului", a declarat autorul principal Andrew Ford, de la Universitatea din Australia de Vest.

Mai trebuie menționat că delirul postoperator poate fi confundat cu demența, de aceea, înainte de diangosticare, trebuie verificată această posibilitate.

 

Sursa, aici.

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy