Demență Alzheimer, RMN poate prezice cu 3 ani înainte de apariție

Examinarea prin RMN a creierului poate prezice demența cu 3 ani înainte de apariția bolii, potrivit unui studiu. Oamenii de știință au folosit scanările cerebrale RMN pentru a spune care dintre pacienții supuși investigației ar dezvolta demența în termen de trei ani. Surpriza a fost că prezicerile cercetătorilor au avut o exacitate de aproape 90 la sută.

Studiul derulat de Universitatea din California a inclus 10 persoane ale cărei abilități cognitive au scăzut pe o perioadă de doi ani. Acești pacienți aveau vârstă medie de 73 ani. Au mai fost introduși în studiu și 10 participanți cu abilități de gândire sănătoasă. Autorii au analizat RMN-urile la toți cei 20 de pacienți. Apoi au analizat și un grup independent de 61 de persoane. Oamenii de știință au putut prezice declinul cognitiv cu o precizie de 89%.

,,Acum este greu să spunem dacă o persoană în vârstă cu cogniție normală sau insuficiență cognitivă ușoară este probabil să dezvolte demență. Am arătat că o singură scanare RMN poate prezice demența, în medie, cu 2,6 ani înainte ca pierderea de memorie să fie detectabilă clinic, ceea ce ar putea ajuta medicii să consilieze și să aibă grijă de pacienții lor”, a declarat dr. Cyrus A. Raji, de la Institutul de Radiologie din St. Louis.

Oamenii de știință au observat că indivizii care au dezvoltat demență au înregistrat diferențe pe RMN în comparație cu persoanele normale cognitiv, ale căror abilități de memorie și gândire au rămas intacte, informează HealthImaging.com.

Cercetătorii au spus că e nevoie să dezvolte unelte computerizate care să poată compara mai fiabil scanările individuale ale pacienților cu standardele normale de bază. Astfel, medicii ar putea în curând să poată spune care sunt persoanele care ar putea dezvolta Alzheimer în următorii câțiva ani.

O echipă internațională de experți de la UCL a arătat cu puțin timp înainte că poate prezice declinul cognitiv și riscul de demență înainte de apariția simptomelor printr-o scanare cu ultrasunete care durează 5 minute. Detalii citiți aici

În general, boala Alzheimer este diagnosticată în jurul vârstei de 60 de ani, dar forma de debut precoce începe undeva în intervalul 40-50 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel