Demență. Chiar sunt șanse serioase dacă fumezi?

Florina Pop |
Data publicării:
comportament riscant pentru sănătate
comportament riscant pentru sănătate

Nu ar exista nicio legătură între riscul apariției demenței și fumat, susține un studiu recent. Acesta contrazice multe cercetări anterioare.

Cercetătorii de la Universitatea Kentucky, SUA, susțin, într-un studiu că nu există nicio legătură cauzală între fumat și riscul apariției demenței. Ei contrazic astfel multe studii anterioare care leagă fumatul de Alzheimer.

Aceștia au folosit o metodă statistică în studiul lor și susțin că studiile anterioare nu au luat în seamă ideea riscului de mortalitate concurentă.

„În cazul cercetării noastre, dacă fumatul ucide pe cineva înainte de a-și manifesta semne de demență, cum puteți să numărați cu exactitate această persoană?", afirmă, pentru medicalnewstoday.com, autoarea principală a studiului, Erin Aabner, profesor asociat la Centrul Sanders-Brown pentru Îmbătrânire din cadrul Universității Kentucky.

Peste 500 de participanți la studiu

La cercetare au luat parte 531 de persoane în vârstă pentru o medie de 11,5 ani. La debutul studiului, niciun subiect nu suferea de nicio boală cognitivă. În prezent, 49 dintre subiecți sunt fumătoriii, iar 231 au declarat că au fumat.

În timpul studiului, 111 au fost diagnosticați cu demență, iar 242 au murit și nu au dezvoltat nicio boală cognitivă.

„Analiza a arătat o legătură între fumat și moarte timpurie. Cu toate acestea, autorii notau că, după ce au ajustat datele (...), fumatul nu a fost asociat cu demența", susțin autorii, potrivit sursei citate.

Autoarea studiului susține că rezultatul cercetării sale este în concordanță cu studiile patologice ale țesutului cerebral care au descoperit că semnele distinctive ale bolii Alzheimer nu sunt mai frecvente la persoanele cu antecedente de fumat. Aceasta a ținut să sublinieze: „nu promovăm în niciun fel fumatul. Spunem că fumatul nu pare să provoace demență".

Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că aproximativ 20 de milioane de oameni trăiesc cu demență pe glob și că numărul lor va ajunge la 152 de milioane până în 2050.

Informații despre studiul, AICI, în Jurnalul Bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel