Demență, primul robot care ajută persoanele în vârstă

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Robotul RAS care ingrijeste batranii
Robotul RAS care ingrijeste batranii

Primul robot, care ar putea ajuta persoanele în vârstă cu demență și alte limitări să trăiască independent în propriile lor case, a fost creat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington și testat. În prezent, aproximativ 50% dintre adulții cu vârsta peste 85 de ani au nevoie de asistență în activități zilnice, cum ar fi pregătirea meselor și administrarea de medicamente și se pare că robotul, poreclit RAS, ar putea ajuta în îndeplinirea acestor nevoi.

 

Sistemul de susținere a activității robotului utilizează senzori încorporați într-o locuință inteligentă pentru a determina unde sunt locuitorii casei, ce fac și când au nevoie de asistență în activitățile zilnice. RAS navighează prin camere și în jurul obstacolelor, oferă instrucțiuni video despre cum pot face sarcini simple oamenii și chiar poate conduce proprietarul lor la obiecte ca medicamentele sau o gustare în bucătărie.

,,RAS combină confortul unui robot mobil cu tehnologia de detectare a activității unei locuințe inteligente pentru a oferi asistență în acest moment, deoarece nevoia de ajutor este detectată", a declarat Bryan Minor, cercetător postdoctoral la Școala de Inginerie Electrică WSU Informatică.

În ultimul deceniu, cercetătorii s-au axat pe dezvoltarea tehnologiilor inteligente de acasă care ar putea permite adulților în vârstă cu probleme de memorie și alte deficiențe să trăiască independent. RAS este primul robot CASAS pe care oamenii de știință au încercat să-l integreze în mediul inteligent de acasă.

În studiu, cercetătorii CASAS au recrutat 26 de studenți și absolvenți pentru a vedea dacă robotul finalizează trei activități într-o casă inteligentă. Activitățile erau: să pună lesa câinelui, să ia medicamente, alimente și apă din bucătărie și să ude plante de uz casnic.

Când senzorii inteligenți de acasă au detectat că un om nu a reușit să inițieze una dintre sarcini, RAS a primit un mesaj de ajutor. Robotul a folosit camera de cartografiere și de navigare, senzori și software pentru a găsi persoana și pentru a oferi asistență. Persoana putea apoi cu ajutorul unei tablete să-i ceară robotului s-o conducă la obiectele necesare.

Ulterior, participanții la studiu au fost rugați să evalueze performanța robotului. Majoritatea participanților a evaluat favorabil performanța RAS și a descoperit că interfața robotului este ușor de utilizat.

,,Suntem încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, dar rezultatele noastre inițiale cu RAS au fost promițătoare. Următorul pas în cercetare va fi de a testa performanța RAS cu un grup de adulți în vârstă. Peste 90% dintre adulții mai în vârstă preferă să îmbătrânească acasă decât să se mute într-o casă de îngrijire. Vrem ca în loc să aducem un îngrijitor sau să-i trimitem pe acești oameni într-o casă de îngrijire, să putem folosi tehnologia pentru a-i ajuta să trăiască independent", a spus Cook, unul dintre cercetători, potrivit ScienceDaily.com.

 

Având în vedere că numărul adulților peste 85 de ani se așteaptă să se tripleze până în 2050, Cook și Schmitter-Edgecombe, cei care au dezvoltat tehnologiile precum RAS și casa inteligentă WSU, speră că acestea vor atenua o parte din presiunea financiară asupra sistemului de sănătate, ajutându-i pe bâtrâni să trăiască mai ușor singuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel