Depresie de iarnă, cum ne dăm seama că persoana de lângă noi suferă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Depresie de iarnă: Sezonul rece o fi prilej de bucurie pentru cei mici, dar pentru adulți aduce suficient de multe belele. Frig, umezeală și întuneric, pentru că ziua e mai scurtă și abia dacă apucăm să vedem lumina soarelui, la care se adaugă bilanțul de sfârșit de an, nebunia sărbătorilor și goana după cadouri, un tablou care, pe unii, îi cufundă în depresie. Cât de gravă e situația și cum ne dăm seama că cineva suferă de ea, ne spune dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

Iarna, zilele sunt mai scurte, cu lumină slabă, și avem din ce în ce mai puțin chef de ieșit la plimbări. În plus, se apropie sărbătorile și vine vremea bilanțului de peste an... Acesta este, în mare, tabloul sufletesc al majorității dintre noi în luna decembrie. Pe unii îi afectează, însă, mai mult decât pe ceilalți și e posibil să fi sesizat a sta la o persoan din vostru. V-ați întrebat, însă, de ce?

Unii dintre noi pur și simplu nu au structura necesară pentru a înfrunta intrarea în anotimpul rece și, încetul cu încetul, cad într-o stare cenușie și pesimistă, pe care noi, specialiștii, o numim depresie. În forma ei cea mai ușoară, cu simptomele ușor depresive enumerate mai sus, această stare poartă numele de tulburare afectivă sezonieră sau, mai bine spus, depresie sezonieră", a dezvăluit dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola" Iaşi.

Depresie de iarnă, de la ce pornește

Dar, cum ne dăm seama că persoana de lângă noi suferă de această formă de depresie?

Simptomele depresiei sunt obiectivate printr-o dispoziție manifestată prin disperare sau printr-o senzație de vid interior, o lipsă de reactivitate la stimulii de obicei plăcuți, însoțită de o stare de agitație sau chiar de o lentoare psihomotorie. În plus, trezirea matinală este cu cel puțin două ore mai devreme decât ora obișnuită de trezire, iar pe timpul zilei se remarcă o poftă de mâncare scăzută, urmată de o scădere în greutate. Sentimentele de vinovăție excesive își fac apariția odată cu toate semnele enumerate, fără a avea vreun motiv bine întemeiat. Toate acestea sunt acompaniate, în cele mai multe cazuri, de un disconfort anxios manifestat printr-un sentiment continuu de stat ca pe ghimpi și o neliniște permanentă, având teama că se poate întâmpla ceva rău. Deficitul de concentrare din cauza îngrijorării permanente și sentimentul de pierdere a autocontrolului complică și mai mult situația celui afectat", a explicat dr. Cozmin Mihai.

Lipsa luminii naturale deprimă

Dacă nu se iau măsuri terapeutice, depresia sezonieră poate îmbracă o simptomatologie mai severă, atrage atenia psihiatrul. Printre principalele cauze incriminate pentru aşa-numita depresie de iarnă se află insuficiența luminii naturale.

Din cauza faptului că organismul uman beneficiază de o cantitate redusă de lumină naturală, creşte sinteza de melatonină, hormon responsabil de apariţia stării de somnolenţă cu care ne putem confrunta în această perioadă", a mai spus medicul psihiatru de la Institutul „Socola". De asemenea, răcirea vremii și trecerea la ora de iarnă sunt cauze ale apariției acestei afecțiuni.

Tot în anotimpul rece s-a observat și scăderea nivelului de serotonină în organism", a explicat dr. Cozmin Mihai.

Cum se tratează

Începând cu fototerapia, în forma cea mai ușoară de depresie, și ajungând până la tratamentul psihofarmacologic, în forma severă, depresia trebuie tratată pentru a nu complica şi mai mult situația celui care o experimentează.

Prin semnele enumerate mai sus vă puteți da seama de starea în care se găsește persoana de lângă dumneavoastră. Nu ezitați să îi oferiți ajutorul și să îl îndreptați către un medic psihiatru. Cu ajutorul specialistului, îşi va recăpata starea de bine şi va reîntâlni razele soarelui!", a concluzionat dr. Cozmin Mihai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel