Deshidratarea, două mari pericole pentru sănătate: umflarea ochilor și micșorarea creierului

Angela Sabău |
Data publicării:
Apa este foarte importantă în organism
Apa este foarte importantă în organism

Deshidratarea poate afecta două organe importante, precum ochii și creierul. Acestea însă nu sunt singurele efecte.

Stilul de viață aglomerat și alimentele și băuturile procesate fac ca aproape toți să ajungem să avem o lipsă cronică de apă și să fim supuși riscului deshidratării.

Deși nu sunt singurele organe afectate de lipsa de apă, creierul și ochii sunt deosebit de vulnerabili la următoarele condiții:

Obstrucția alimentării cu sânge a ochilor

Umflarea ochilor

Deficiență de vedere

Micșorarea corneei

Scăderea volumului creierului

Consum crescut de energie în creier

Funcția mentală afectată 

Oboseala.

Când sunt private de apă, celulele se micșorează și nu reușesc să transporte substanțe nutritive, folosească energia, să crească, să reproducă ADN sau comunice între ele. Din fericire, consumul de apă filtrată și non-fluorurată poate preveni și inversa aceste probleme care sunt tratate în mod obișnuit cu medicamente și intervenții chirurgicale.

Ochii suferă de lipsa apei

Deshidratarea poate provoca ocluzia venelor centrale ale retinei, care transportă sângele din ochi. Drept urmare, ochii nu pot primi un flux sanguin adecvat, iar acumularea de sânge care nu poate părăsi ochii îi face să se umfle. Acest lucru cauzează umflarea retinei și poate reduce vederea, creând deficiențe de vedere.

Mai mult, cheagurile de sânge se pot dezvolta în venele retiniene centrale din cauza deshidratării cronice. Deshidratarea provoacă, de asemenea, subțierea corneei, partea ochiului care îi permite să focalizeze lumina. Acest lucru ar putea explica starea misterioasă a keratoconusului, în care ochiul iese în formă de con și necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi corectat. Se crede că atunci când corneea devine prea subțire, nu reușește să reziste presiunii fluidelor din interiorul ochiului. Apoi iese și provoacă neclaritate și vedere dublă.

Deshidratarea micșorează creierul

Studiile folosind scanarea RMN au demonstrat că creierul se micșorează când se deshidratează.

La fel ca majoritatea celulelor, neuronii conțin peste 70% apă. Când conținutul de apă se diminuează, axonii și dendritele se micșorează și devin mai mici în diametru, ceea ce face mai dificilă trecerea semnalelor prin ele. Drept urmare, creierul trebuie să consume mai multă energie pentru a conecta semnale între celule, ceea ce duce la oboseală constantă și oboseală mentală.

Mai exact, această condiție cauzează următoarele:

Incapacitatea de a planifica

stare de spirit proastă

Concentrație mai mică

Dureri de cap

Dificultate crescută în îndeplinirea sarcinilor.

Se știe că atât substanța albă, cât și cea gri se micșorează în mai mult de patru regiuni diferite ale creierului, considerat a fi un factor care contribuie la afectarea cognitivă și chiar la boala Alzheimer.

Soluții pentru deshidratarea creierului și a ochilor

Aportul adecvat de apă poate inversa toate aceste probleme. Studiile indică faptul că rehidratarea elimină semnalele de durere din creier și îi restabilește nivelurile normale de activitate.

Oboseala și oboseala mentală sunt reduse atunci când creierului nu i se mai cere să cheltuiască cantități mai mari de energie pentru a transmite semnale.

Se arată, de asemenea, că dimensiunea creierului este restabilită atunci când sunt disponibile rezerve adecvate de apă.

Grosimea corneei poate fi, de asemenea, restabilită cu apă, dar dacă s-au dezvoltat cheaguri de sânge în venele centrale ale retinei, este posibil ca o hidratare adecvată să nu fie suficientă pentru reparare. Apa de cocos este un alt stimulent de hidratare foarte eficient.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel