Diabet? Ce efect au exercițiile cardio

Angela Sabău |
Data publicării:
Exerciții fizice
Exerciții fizice

Diabetul zaharat se pare că este direct legat de exercițiile cardio. Oamenii de știință au descoperit o legătură strânsă între ele.

Există o legătură puternică între diabet și fitness. Multe studii au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2, în timp, pierd mai multă masă musculară și rezistență, în timp, decât persoanele cu glicemie normală. Aceasta se consideră a fi o problemă majoră a diabetului zaharat, asociată cu limitarea funcțională, mobilitatea afectată și pierderea independenței.

Studiile au arătat, de asemenea, că o combinare a exercițiilor aerobice cu cele pentru rezistență (cardio), nu numai că poate îmbunătăți glicemia la persoanele care suferă de diabet, dar poate preveni și dezvoltarea diabetului. Din aceste motive, oamenii de știință sunt foarte interesați de conexiunea dintre diabet și fitness, scrie Harvard Medical Scool.

Într-un studiu din 2019 publicat în revista Mayo Clinic Proceedings, cercetătorii au analizat 4.681 de adulți și au măsurat forța musculară și capacitatea cardiovasculară. Ei au urmărit datele timp de aproximativ opt ani. Atât forța musculară superioară, cât și cea inferioară a corpului au fost măsurate, iar participanții au fost evaluați ca având rezistență scăzută, medie sau ridicată.

Forța musculară medie, cele mai bune rezultate

Ei au descoperit că cei cu rezistență medie au avut probabilitatea de a reduce diabetul zaharat cu 32% mai mult decât cei cu rezistență redusă. Asta e bine și în concordanță cu cercetarea anterioară. Cu toate acestea, ei nu au remarcat dacă cei cu forță mai mare au avut o reducere suplimentară a riscului de diabet. De fapt, nu a existat nicio asociere.

Autorii se concentrează, în mare măsură, pe factorul cardiorespirator, care este foarte important. Ei subliniază faptul că acei participanți cu putere medie aveau tendința de a avea o bună capacitate cardiorespiratorie și o corelație bună între cele două. Cu toate acestea, în grupurile cu rezistență mică și mare, lucrurile au fost un pic amestecate: unii oameni din grupul cu rezistență scăzută aveau o capacitate cardiorespiratorie ridicată și invers.

Cercetătorii subliniază faptul că o bună forță musculară  ar putea aduce un beneficiu suplimentar, și anume o capacitate cardiorespiratorie bună.

Glicemia, legătură cu forța mâinilor

Dar o altă considerație este modul în care sunt măsurate forța musculară și capacitatea cardiorespiratorie. Este important că aproape fiecare studiu privind forța musculară utilizează o metodă diferită față de acest studiu.

Un studiu mare de 2018 care a analizat date de la 8.208 de adulți coreeni a constatat faptul că puterea mâinii a fost semnificativ asociată cu nivelurile scăzute de zahăr din sânge, nivelurile de HbA1c și cu nivelurile de insulină de repaus (toate markerii prediabetelor și diabetului).

Exercițiile cardio ar putea fi cel mai important factor, în cele din urmă. Acest lucru s-a dovedit a fi deosebit de important în prevenirea diabetului.

Un alt studiu mare din 2018 din Japonia a analizat în mod special exercițiile cardio, (măsurat prin consumul de oxigen în timp ce exersa) la 7.804 de bărbați și i-a urmărit timp de aproximativ 20 de ani, verificând de mai multe ori pentru a vedea dacă cineva a dezvoltat diabet.

Ei au descoperit că o mai mare capacitate cardiorespiratorie a fost semnificativ asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet la toate perioadele de urmărire. Aceasta este o asociere destul de puternică, deși ar fi bine ca acest studiu să fie făcut la femei și în alte grupuri etnice.

Fiind în formă generală bună, adică având atât forță musculară decentă și exerciții cardio, este bine pentru oricine. Ambele pot, foarte probabil, să scadă riscul de apariție a diabetului zaharat și, chiar dacă aveți diabet zaharat, pot să vă îmbunătățiească nivelul glicemiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel