Diabet și atac de cord, combinație letală în multe cazuri. Risc mare

Dana Lascu |
Data publicării:
Diabet
Diabet

Pacienții care au diabet, mai ales cei dependenți de insulină, care au supraviețuit unui infarct, au un risc mult mai mare ca, în decurs de un an de la respectivul atac de cord să facă insuficiență cardiacă și chiar să moară, arată un studiu prezentat astăzi, la Paris, la Congresul European și cel Mondial de Cardiologie.

După un atac de cord, pacienții cu diabet prezintă un risc mai mare de insuficiență cardiacă și deces ulterior decât cei fără diabet, conform rezultatelor din registrul FAST-MI prezentate astăzi la Congresul ESC 2019 și la Congresul Mondial de Cardiologie, care se desfășoară împreună la Paris. 

Diabetul trebuie prevenit

Cercetătorul principal prof. Dr. Nicolas Danchin, de la Spitalul European Georges Pompidou, Paris, Franța, a declarat că rezultatele acestui studiu „subliniază importanța prevenirii diabetului cu stiluri de viață mai bune, inclusiv evitarea obezității și a excesului de greutate cu o alimentație sănătoasă și a fi activ fizic. La pacienții cu diabet zaharat, și în special la cei cu boală coronariană sau atac de cord anterior, avem nevoie de tratamente care să reducă glicemia și să scadă riscul de insuficiență cardiacă".

Diabetul zaharat este o problemă în creștere de sănătate publică. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge atacă lent pereții arterelor și facilitează depunerile de colesterol. Placile bogate în lipide care pot apoi bloca arterele care duc sângele la inimă, creier și picioare, ridicând riscul de atac de cord (infarct), accident vascular cerebral și claudicație (afectare temporară a organelor) cu o posibilă amputație.

În teorie, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot afecta capacitatea celulelor inimii de a se contracta și propulsia sângelui în întregul corp, ceea ce duce la insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, posibilitatea ca pacienții cu diabet să prezinte un risc mai mare de a dezvolta insuficiență cardiacă după ce suferă un infarct nu a fost studiată pe larg.

Riscul de infarct dat de diabet

Studiul prezentat la Paris a utilizat date din sondajele la nivel național efectuate în Franța între 2005 și 2015, de la 12.660 de pacienți internați pentru un infarct. Cercetătorii au analizat dacă pacienții diabetici au o probabilitate mai mare decât pacienții non-diabetici să dezvolte insuficiență cardiacă în timpul internării lor în spital și în anul următor spitalizării. La pacienții cu diabet zaharat, ei au comparat mortalitatea la cinci ani la cei reinternați în spital pentru insuficiență cardiacă non-fatală în anul de după infarct cu pacienții care nu au dezvoltat insuficiență cardiacă.

Aproape 25% dintre pacienții internați pentru un infarct miocardic acut, în perioada de zece ani analizată, au avut diabet (3.114 din 12.660 pacienți).

„Această cifră este în concordanță cu ceea ce mulți cardiologi au identificat printre pacienții cu infarct și ilustrează cât de frecvent este diabetul", a spus prof. Danchin, într-un material postat pe site-ul Congresului European de Cardiologie.

Riscul de insuficiență cardiacă și deces

În timpul spitalizării pentru infarct miocardic, 32% dintre pacienții cu diabet au prezentat insuficiență cardiacă, comparativ cu 17% dintre pacienții fără diabet. După ajustarea datelor pentru alți factori care ar putea cauza insuficiență cardiacă, cei cu diabet au avut un risc cu 56% mai mare decât cei fără a dezvolta insuficiența cardiacă.

De asemenea, din rândul celor care au supraviețuit unui atac de cord, 5,1% dintre pacienții diabetici au fost spitalizați pentru insuficiență cardiacă non-fatală în anul următor infarctului, comparativ cu 1,8% dintre pacienții non-diabetici. După ajustare, aceasta a echivalat cu un risc crescut cu 44% de insuficiență cardiacă la persoanele cu diabet.

În cele din urmă, în rândul pacienților cu diabet care au fost în viață la un an după atacul de cord, 56% dintre pacienții care au fost spitalizați pentru insuficiență cardiacă în acel an au murit în următorii patru ani, comparativ cu 21% dintre cei fără insuficiență cardiacă. După ajustare, aceasta a reprezentat un risc cu 73% mai mare de mortalitate de cinci ani la persoanele cu insuficiență cardiacă. Riscul crescut a fost marcat în special pentru pacienții diabetici care necesită insulină.

„Studiul nostru arată că diabetul este asociat cu un risc considerabil crescut de a dezvolta insuficiență cardiacă după un atac de cord. Mai mult, pacienții diabetici care prezintă insuficiență cardiacă în anul după un atac de cord au un risc mult mai mare de a muri în anii următori", a spus Prof. Danchin.

„Sunt necesare mai multe eforturi pentru prevenirea diabetului. În plus, un management mai bun este necesar pentru pacienții diabetici care au un atac de cord pentru a evita insuficiența cardiacă și consecințele sale dăunătoare pe termen lung", a concluzionat expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel