Diabet, simptome. Ce se întâmplă în corp când crește glicemia
Diabetul zaharat face ca nivelul glicemiei din sânge să crească necontrolat. Aceasta aduce o serie de simptome și modificări în organism.
Rinichii trebuie să muncească din greu pentru a procesa tot zahărul din sânge. Când nu pot să țină pasul, corpul tău se scapă de ea, împreună cu apa pe care corpul are nevoie.
Atunci poate apărea senzația de gură uscată și se poate să apară mici răni în colțurile gurii. Saliva mai puțină și mai mult zahăr în sânge favorizează apariția infecțiiilor. Gingiile s-ar putea umfla, iar petele de culoare albă pot apărea pe limba și pe interiorul obrajilor. Poate fi de ajutor să beți mai multă apă sau să mestecați gumă fără zahăr, potrivit medicinenet.com.
O serie de probleme de diferite categorii pot apărea atunci când corpul începe să fie afectat de nivelul ridicat al zahărului din sânge. O parte dintre ele sunt frecvente:
Probleme de piele
Corpul ia apa de peste tot pentru a scăpa de zahărul suplimentar din sânge. Acest lucru poate provoca piele uscată, mâncărime, piele crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot deteriora și nervii. Aceasta se numește neuropatie diabetică și poate provoca răni pe piele. Fără tratament, ele pot deveni probleme mai mari, cum ar fi pierderea unui picior, sau o parte a piciorului.
Probleme de vedere
Corpul dvs. poate trage lichid chiar din din cristalin, ceea ce va deeriora vederea. Iar zahărul din sânge ridicat poate deteriora vasele de sânge pe partea din spate a ochiului (retina). Aceasta poate cauza pierderea vederii pe termen lung și chiar orbirea.
Oboseală
Când aveți diabet zaharat de tip 2 și glicemia crește frecvent, devii mai puțin sensibil la insulină, ceea ce ajută la mutarea energiei în celule. Lipsa „combustibilului” vă poate face obosiți. Puteți avea aceeași oboseală cu diabetul zaharat de tip 1, deoarece organismul nu își poate face propria insulină. Dacă nu o tratați corect, nivelurile pot rămâne tot timpul ridicate. Medicul vă poate ajuta prin prescrierea medicamentelor și sugerând modificări ale stilului de viață.
Dacă aveți diabet zaharat, insulina este o modalitate de a scădea nivelul de zahăr din sânge atunci când crește. Dar dacă luați prea multă, s-ar putea elimina atât de mult glucoză și atât de repede, încât corpul dumneavoastră nu o poate înlocui suficient de repede. Asta vă va lăsa obosit. Alte afecțiuni și medicamente pot, de asemenea, să deranjeze acest ciclu.
Probleme digestive
În cazul în care zahărul din sânge este ridicat de prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mutarea alimentelor prin stomac și intestine. Puteți pierde în greutate pentru că nu sițiți atât de tare foame. S-ar putea să aveți probleme cu refluxul gastric, crampe, vărsături și constipație severă.
Bătăile inimii dereglate
Hormonii care vă ajută la creșterea nivelulului zahărului din sânge când este prea scăzut pot, de asemenea, să vă deregleze ritmul cardiac și să facă să se simtă ca și cum inima ar sări peste o bătaie. (Medicii o numesc aritmie.) Scăderea glucozei se întâmplă cel mai adesea ca efect secundar al unor medicamentel utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat.
Tremor
Glicemia scăzută poate tulbura sistemul nervos central, ceea ce controlează modul în care vă mișcați. Când se întâmplă acest lucru, corpul eliberează hormoni, cum ar fi adrenalina, pentru a vă ajuta să aduceți nivelurile înapoi. Dar aceleași substanțe pot face și mâinile și alte părți ale corpului să se agite sau să tremure.
Transpirații
Hormonii pe care corpul îi eliberează pentru a vă crește nivelul de zahăr din sânge, când devine prea scăzut, vă fac să transpirați mult. Este adesea unul dintre primele lucruri pe care le observați atunci când nivelul glucozei scade prea mult. Medicul vă poate ajuta să urmăriți nivelurile glucozei și să încercați să le mențineți într-o gamă sănătoasă cu medicamente, exerciții fizice și obiceiuri alimentare.
Foame
Foamea bruscă, intensă, chiar și după ce ați mâncat, poate fi un semn că organismul dumneavoastră nu convertește alimentele în glucoză din sânge, în mod corect. Dacă aveți diabet zaharat, medicul dumneavoastră ar putea să vă ajusteze medicamentul, care este adesea sursa problemei.
Greață
De fapt, nu este cauzată de scăderea zahărului din sânge. Atunci când nivelurile glicemiei ajung fie foarte mari, fie foarte scăzute, pot provoca un efect de rebound. Zahărul din sânge trece de la o extremă la alta, face sistemul digestiv confuz și vă face să simțiți rău la stomac.
Amețeli
Celulele creierului au nevoie de glucoză pentru a funcționa corect. Când nu au destulă, s-ar putea să începeți să vă simțiți obosit, slab și amețit. De asemenea, ați putea avea o durere de cap.
Confuzie
Când zahărul din sânge devine foarte scăzut (hipoglicemie), începeți să vă pierdeți coerența. Vă puteți siți slăbit, puteți vorbi fără sens sau puteți uita unde vă aflați. Uneori se întâmplă atât de brusc, încât este posibil să nu realizați că acționați ciudat. În cazuri grave, ați putea avea o cădere în comă.
Pentru a scăpa de zahărul suplimentar, corpul dvs. folosește apa din propriile țesuturi. Pentru că aveți nevoie de acel fluid pentru a avea energie, a transfera substanțe nutritive și a scăpa de toxine, un „comutator” din creier vă spune că sunteți însetat și terebuie să beți mai mult lichid.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
EXCLUSIV Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
