Diabet, terapie cu ultrasunete. Acesta ar putea fi viitorul în controlul insulinei

Angela Sabău |
Data publicării:
Diabetul ar putea avea semne în sânge încă din copilărie
Diabetul ar putea avea semne în sânge încă din copilărie

Terapia cu ultrasunete ar putea fi viitorul în gestionarea diabetului. Cercetătorii au descoperit că nivelul insulinei poate fi crescut prin această metodă.

Terapia cu ultrasunete utilizată pentru declanșarea eliberării de insulină la șoareci arată promițător, în dezvoltarea unui tratament pentru diabetul zaharat. Aceasta este o boală clasificată de OMS printe cele mai frecvente cauze de deces din lume, scrie medicalxpress.com.

Tratamentele actuale pot ajuta organismul să utilizeze insulina în diferite stadii ale bolii, dar pot fi, de asemenea, costisitoare și supuse pacienților la regimuri de medicație pe toată durata vieții și la efecte secundare. Noua tehnologie terapeutică cu ultrasunete, pare o alternativă promițătoare în gestionarea diabetului de tip 2.

Insulina, stimulată cu ultrasunete

Un grup de cercetători de la Universitatea George Washington din Washington, D.C., a folosit terapia cu ultrasunete pentru a stimula eliberarea de insulină la șoareci. După expunerea pancreasului, organul care produce insulina, la pulsurile cu ultrasunete, cercetătorii au văzut creșteri măsurabile ale nivelelor de insulină din sânge.

Echipa și-a prezentat concluziile la cea de-a 177-a întâlnire a Societății Acustice a Americii, care a avut loc în perioada 13-17 mai, la Casa Galt din Louisville, Kentucky. "Lucrarea noastră este un prim pas important în stimularea țesutului endocrin", a declarat Tania Singh, autor al lucrării.

Deși ecografia a fost folosită în mod tradițional ca instrument de diagnosticare, cum ar fi în timpul sarcinii, progresul au dus la utilizarea acesteia pentru terapii, variind de la pietre la rinichi până la studii recente pentru boala Parkinson.

Este prima dată când ecografia a fost explorată ca o modalitate de a trata diabetul.

Cum „funcționează” diabetul

Pe măsură ce crește nivelul zahărului din sânge, celulele specializate din pancreas numite celule beta cresc producția de insulină pentru a contrabalansa nivelurile mai ridicate de zahăr decât se așteptau. La începutul bolii, celulele beta pot deveni copleșite, iar insulina se poate acumula în interiorul lor.

Pentru a preveni acumularea de celule beta și agravarea bolii, medicamentele pot ajuta celulele beta aflate în dificultate să elibereze insulina. Acestea sunt medicamentele pe care Singh și grupul ei speră să le imite cu ultrasunete - fără efecte secundare ale pastilelor.

Probele de sânge de la șoareci au prezentat creșteri semnificative ale nivelurilor de insulină după primirea terapiei cu ultrasunete.

Examinarea ulterioară nu a găsit încă vreo leziune făcută pancreasului sau organelor înconjurătoare prin ultrasunete.

Interesant este că, deși echipa a observat o creștere a insulinei, nu a văzut scăderea corespunzătoare a nivelului de glucoză la care s-ar fi așteptat. Singh speră să investigheze acest subiect mai curând. De asemenea, speră să-și extindă studiile la animale mai mari și să dezvolte, într-o bună zi, un dispozitiv care să funcționeze fără probleme cu monitorizarea glucozei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel