Diabetul, cât de mult contează greutatea corporală, rasa sau etnia

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacienții pot fi monitorizati    Foto: pixabay.com
Pacienții pot fi monitorizati Foto: pixabay.com

Diabetul a fost întotdeauna asociat cu o greutate corporală mai mare, dar un nou studiu arată că sunt foarte importante și rasa și etnia, indiferent de greutate.

Obezitatea sau supraponderalitatea este frecvent asociată cu diabetul, dar un nou studiu constată că legătura diferă foarte mult în funcție de rasă sau etnie. Membrii unor grupuri rasiale sau etnice aveau un risc mai mare să facă diabet sau prediabet, chiar având o greutate mai mică, șichiar  la indicele de masă corporală normală sau sub-normală (IMC), conform cercetărilor publicate în Diabetes Care.

Analiza largă a cuprins peste 4,9 milioane de oameni din medii și regiuni geografice diverse și date despre peste 12 milioane de pacienți.

Locuitorii din Hawaii cu greutate normală și cei din insulele din Pacific au avut de trei ori mai mare riscul de a avea diabet, decât oamenii cu greutate normală. Prevalența diabetului la IMC normal a fost de 18% pentru locuitorii din Hawaii și Insulele Pacificului, față de doar 5% pentru albi; prevalența a fost, de asemenea, ridicată pentru negri (13,5%), hispanici (12,9%), asiatici (10,1%) și indieni americani sau locuitori din Alaska (9,6%).

Rezultatediferite, în funcție de etnie, dar și de alți factori

Disparități au fost, de asemenea, constatate în prediabete, dar nu au fost la fel de pronunțate. De asemenea, rezultatele diferă în funcție de sex. Asiaticii, hispanicii și Hawaienii sau locuitorii din insulele din Pacific au avut o prevalență mai mare de prediabet la IMC mai mici decât alte grupuri, în special în rândul femeilor.

Pentru clinicienii de asistență primară, descoperirile ar putea semnala o schimbare a modului în care depistează pacienții din minorități rasiale și etnice pentru diabet și prediabet, a declarat autorul principal Assiamira Ferrara, doctor în medicină, cercetător senior în Oakland, California. „Acest studiu sugerează că, împreună cu depistarea pacienților care sunt supraponderali și obezi, minoritățile ar trebui probabil să fie examinate chiar dacă au un IMC normal, în special pe măsură ce îmbătrânesc”, a spus Ferrara.

Acest studiu este unul dintre cele mai mari care a examinat relația dintre IMC și diabet și prevalența prediabetului. Studiul a inclus, de asemenea, probe destul de mari ale unor grupuri minoritare carea nu au fost suficient analizate, au spus autorii. Studiul oferă noi informații despre prevalența diabetului la toate categoriile de IMC în rândul asiaticilor, hawaiienilor, celor din insulele din Pacific, indienilor americani și indivizilor din Alaska din toată țara.

Acest studiu a luat în considerare valorile unor indici precum educație și venituri, dar niciuna dintre acestea nu s-a descoperit că ar putea explica pe deplin diferențele rasiale / etnice în prevalența diabetului, dincolo de IMC. Deși accesul la asistența primară este un factor major în disparitățile asistenței medicale, nu a fost considerat un contribuitor al acestui studiu, deoarece toți pacienții aveau o asigurare de sănătate și erau membri ai sistemelor integrate de sănătate.

Diferențele fiziologie, la etnii diferite 

Autorii au speculat că ar putea exista diferențe fiziologice între persoanele cu rase și etnii diferite legate de diabet, citând exemplul asiaticilor care au o pondere mai mare de grăsime corporală și grăsime viscerală, având același indice de masă corporală ca și alte grupuri, ceea ce ar putea duce la rezistență la insulină, prediabet și diabet.

Autorul principal Yeyi Zhu, doctorator, un om de știință, a solicitat o mai bună înțelegere a modului în care mecanismele fiziologice ale diabetului pot varia. „Cercetările viitoare s-ar putea concentra pe compoziția corpului, genetica și alți factori de stil de viață care ar putea contribui la disparități în sarcina bolii cronice”, a spus Zhu.

De asemenea, ea a menționat că analiza a identificat un grup de persoane cu risc care nu primesc la fel de multă atenție pentru riscul de diabet: cei care sunt subponderali. Studiul a constatat diferențe semnificative în prevalența diabetului la bărbații subponderali, variind de la 7,3% la albi până la 16,8% la indienii americani sau localnici din Alaska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel