Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Un nou studiu a ridicat îngrijorări serioase cu privire la prevalența ridicată a deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Publicat în revista BMJ Nutrition, Prevention & Health, studiul dezvăluie că aproape 45% dintre persoanele cu această afecțiune la nivel global suferă de niveluri insuficiente de vitamine și minerale esențiale.
Analiza, bazată pe 132 de studii ce implică peste 52.500 de participanți, subliniază o criză globală de sănătate care depășește gestionarea metabolismului energetic la pacienții diabetici.
Printre micronutrienții examinați, deficiența de vitamina D a fost cea mai răspândită, afectând mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet de tip 2. De asemenea, deficiența de magneziu a fost foarte larg răspândită, impactând 42% dintre indivizi, în timp ce deficiențele de fier și vitamina B12 au fost observate în 28%, respectiv 29% dintre participanți.
Interesant, deficiența de vitamina B12 a fost mai frecventă în rândul persoanelor care iau medicamentul pentru diabet metformină, ceea ce subliniază necesitatea unei monitorizări atente a efectelor pe termen lung ale medicației.
Studiul a arătat că femeile cu diabet de tip 2 sunt mai predispuse să sufere de deficiențe de micronutrienți decât bărbații, aproape 49% dintre femei fiind afectate comparativ cu 42% dintre bărbați.
De asemenea, prevalența deficiențelor a fost cea mai mare în America, unde mai mult de 54% dintre persoanele cu diabet de tip 2 au fost găsite a fi deficiente la cel puțin un micronutrient. Aceste constatări sugerează că factorii de stil de viață, obiceiurile alimentare și practicile culturale pot juca un rol semnificativ în severitatea deficiențelor.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților - FOTO: Freepik@evgeniiafreeman
Shane McAuliffe, asociat academic vizitator la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, subliniază că studiul evidențiază "dubla povară a malnutriției". Aceasta se referă la coexistența bolilor netransmisibile legate de dietă, precum diabetul de tip 2, cu deficiențele nutriționale, potrivit SciTechDaily.
Tratamentul diabetului de tip 2 se concentrează de obicei pe controlul metabolismului energetic, dar identificarea acestor deficiențe răspândite de micronutrienți indică faptul că nutriția generală trebuie să fie o prioritate și în gestionarea acestei afecțiuni.
Studiul solicită o cercetare suplimentară pentru a explora cauzele deficiențelor de micronutrienți în rândul persoanelor cu diabet de tip 2. Cercetătorii subliniază necesitatea unor intervenții țintite care să abordeze aceste deficiențe, mai ales având în vedere impactul pe termen lung pe care îl pot avea asupra sănătății generale.
Având în vedere disparitățile semnificative la nivel regional și de gen în ratele deficiențelor, inițiativele de sănătate publică ar trebui să ia în considerare abordări personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale diferitelor populații.
Pe măsură ce povara globală a diabetului de tip 2 continuă să crească, abordarea deficiențelor de micronutrienți devine un aspect tot mai important al tratamentului.
Cercetătorii speră că acest studiu va stimula un accent mai mare pe suplimentarea cu micronutrienți și strategii alimentare îmbunătățite în gestionarea diabetului, asigurându-se că persoanele nu doar că își controlează nivelul glicemiei, dar primesc și nutrienții esențiali pentru sănătatea lor generală.
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.