Diabetul gestațional, dieta și exercițiile fizice nu sunt așa eficiente

Factorii de risc individuali ar putea fi cei care declanșează diabetul gestațional, iar dieta echilibrată și exercițiile fizice s-ar putea să nu poată împiedica declanșarea afecțiunii, arată un nou...
Un nou studiu aduce dovezi că strategia „de primă linie" pentru prevenirea diabetului gestațional ar putea să nu funcționeze așa bine cum se crede. În ultimii cinci ani, mai mult de 5.000 de femei însărcinate au luat parte la mai multe studii clinice axate pe limitarea creșterii în greutate pentru a preveni diabetul gestațional. Gravidele care au ales să-și îmbunătățească calitatea dietei, au mâncat mai puțin și au crescut activitatea fizică. Cu toate acestea, ele au dezvoltat diabet gestațional la aproximativ aceleași rate ca femeile care nu și-au schimbat dieta sau nivelurile de activitate fizică.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat Louisiana, care au realizat un nou studiu, publicat în revista Cell Metabolism, spun că poate că este timpul să fie reconsiderată „înțelepciunea” convențională pentru prevenirea diabetului gestațional.
Nu pleacă de la mâncare
„Datele noastre sugerează că, în timpul sarcinii, echilibrul energetic - caloriile consumate comparativ cu caloriile arse - nu poate determina dezvoltarea diabetului gestațional", a declarat dr. Leanne Redman, doctor în medicină, director al Laboratorului de Cercetare în Endocrinologie Reproductivă și Sănătate a Femeii de la Centrul medical de cercetare Pennington al Universității de Stat Louisiana
„Noi și alți cercetători credem că exista tipuri diferite de diabet gestațional care justifică abordări diferite de tratament și de prevenire", mai spune ea.
„Prevenirea diabetului gestațional nu este la fel de simplă ca reducerea creșterii în greutate" a spus dr. Jasper Most, doctor în medicină, co-autor al studiului. „Poate necesita abordări mai individualizate bazate pe factorii de risc ai fiecarei persoane".
De ce fac diabet gestațional
Unele femei pot dezvolta diabet gestațional deoarece pancreasul lor nu se adaptează în mod adecvat la producerea de insulină suplimentară pentru a se potrivi cererii crescute din timmpul sarcinii, a spus dr. Most. Alte femei pot dezvolta diabet gestațional, deoarece mușchii și ficatul lor devin mai rezistenți la insulină.
Studiul în cauză, și are a durat âcinci ani, a analizat 62 de femei gravide care erau și obeze. Nouă dintre ele au dezvoltat diabet gestațional.
Cercetătorii au constatat că:
- Principalii factori de risc pentru diabetul gestațional, cum ar fi excesul de grăsime și rezistența la insulină, au fost evidențiați la începutul sarcinii.
- Femeile care au dezvoltat diabet gestațional au avut tendința de a fi mai grele. Ele au cântărit cu între 4,5 kilograme până la 15 kilograme mai mult decât restul femeilor din studiu. De asemenea, au avut mai multă grăsime corporală, de la 3 kilograme la 11 kilograme și cu mult mai multă grăsime în jurul taliei.
- Femeile în cauză aveau, de asemenea, mai multe rude cu diabet zaharat, niveluri semnificativ mai ridicate ale zahărului din sânge și o prevalență mai mare a prediabetului.
Nu trebuie să abadonaăm dieta, ci să ne gândim și la alți factori
Dr. Redman a afirmat că studiul nu înseamnă că femeile însărcinate ar trebui să-și abandoneze eforturile de a mânca o dietă mai sănătosă și de a fi fizic active.
„Dar rezultatele subliniază nevoia de a înțelege mai bine modul în care diabetul gestațional se dezvoltă la femeile cu obezitate", a spus dr. Redman.
Sunt necesare noi cercetări asupra altor factori care duc la rezistența la insulină în timpul sarcinii, a atras atenția dr. Redman. În următorul lor studiu, oamenii de știință speră să clasifice mai bine diferitele tipuri de diabet gestațional și să studieze echilibrul energetic în plus față de secreția de insulină.
Diabetul gestațional duce la probleme de sănătate pentru mamă și copil, probleme care se pot extinde mult dincolo de sarcină. Printre altele, în jur de 50% dintre femeile cu diabet gestațional continuă aibă diabet de tip 2, în conformitate cu datele Centrului Federale pentru Controlul Bolilor (CDC). Bebelușii expuși diabetului gestațional au mai multe șanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la rândul lor și au un risc mai mare de a fi supraponderali sau obezi.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Somnul de frumusețe nu e un mit! Explicația uimitoare a unui neurolog13.09.2025, 17:50
-
-
-
-
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.