Diabetul zaharat, ce efect au exercițiile viguroase asupra inimii

Angela Sabău |
Data publicării:
Exercițiile fizice intense reduc pierderea funcției cardiace în diabetul zaharat
Exercițiile fizice intense reduc pierderea funcției cardiace în diabetul zaharat

Diabetul zaharat a fost tema unui studiu care a dovedit că exercițiile fizice viguroase au reușit să recupereze din funcția cardiacă deteriorată la diabetici.

Cercetătorii de la Universitatea Otago au descoperit că exercițiile de intensitate ridicată pot reduce sau chiar pot face reversibilă pierderea funcției cardiace cauzată de diabetul de tip 2.

Studiul a constatat că trei luni de antrenament de înaltă intensitate (HIIT) au îmbunătățit funcția cardiacă la adulți cu diabet de tip 2, fără nicio schimbare în medicamente sau dietă, scrie medicalxpress.com.

Fosta studentă doctorand Genevieve Wilson a efectuat studiul sub supravegherea unui cercetător științific de la Școala de Medicină Dunedin, Dr. Chris Baldi, împreună cu cardiologul și profesorul de Medicină, Gerry Wilkins. Studiul a fost publicat în jurnalul American Medicine of Sports Medicine, Medicine & Science in Sports & Exercise.

Wilson explică faptul că studiul este semnificativ deoarece, deși cercetările de până acum au arătat că îmbunătățirea controlului glicemic și a modificărilor stilului de viață poate îmbunătăți unele rezultate în diabetul zaharat, nu s-au înregistrat până aum reduceri ale bolilor cardiovasculare, care rămân principala cauză de deces la acești pacienți.

„Cercetarea noastră a constatat că exercițiile cu o intensitate suficient de mare pot oferi un mod ieftin de a inversa sau de a reduce deteriorarea funcției cardiace cauzate de diabet zaharat de tip 2”, a spus doamna Wilson.

Primul test care vizează recuprerea funcției cardiace

Exercițiile intensive implică intervale scurte de efort maxim (> 90% maxim), cum ar fi sprintul sau urcarea treptelor, separat de intervale de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi jogging-ul sau mersul rapid.

„Scopul a fost acela ca oamenii să petreacă 10 minute pentru a face o activitate intensă (viguroasă) în timpul unei ședințe de exerciții de 25 de minute.

Dr. Baldi spune că incidența diabetului de tip 2 continuă să crească, iar gestionarea prelungită a bolii paralizează sistemele de asistență medicală la nivel mondial. Creșterea capacității aerobice prin exerciții fizice este, fără îndoială, cea mai bună formă de prevenire a bolilor de inimă și exercițiul fizic este o piatră de temelie a tratamentului diabetic.

Cu toate acestea, funcția depreciată a inimii diabetice face de multe ori dificilă exersarea pentru persoanele cu diabet zaharat. Dar studiul a arătat că programul de exerciții de intensitate ridicată pentru adulții de vârstă mijlocie cu diabet zaharat de tip 2 a fost sigur și acceptabil, cu o rată de aderare mai mare de 80% pe parcursul celor trei luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel