Dieta care ameliorează disfuncția erectilă. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Bărbat
Bărbat

Un nou studiu arată că o anume dietă poate ameliora disfuncția erectilă, pentru că îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. 

O dietă mediteraneană este asociată cu ameliorare a disfuncției erectile, arată un nou studiu prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie – ESC 2021.

Bărbații cu hipertensiune au o probabilitate de două ori mai mare de a avea disfuncție erectilă decât omologii lor cu tensiune arterială normală. Disfuncția erectilă este considerată în primul rând o tulburare a arterelor mici, care își pierd capacitatea de a se dilata și a mări fluxul. Scăderea nivelului de testosteron la vârsta mijlocie contribuie și el la apariția acestuia. Cercetările anterioare au arătat că fitnessul este legat de supraviețuirea îmbunătățită la bărbații cu hipertensiune, în timp ce dieta mediteraneană scade tensiunea arterială și previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale la persoanele cu risc cardiovascular ridicat.
Noul studiu a evaluat aderența la dieta mediteraneană la bărbații de vârstă mijlocie cu hipertensiune arterială și disfuncție erectilă. Acest model dietetic pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale și ulei de măsline, consumul modest de produse lactate și limitarea cărnii roșii. Cercetătorii au examinat apoi dacă obiceiurile alimentare au fost legate de fitness, nivelurile de testosteron, fluxul sanguin, rigiditatea arterială și performanța erectilă.

Studiul a inclus 250 de bărbați cu hipertensiune arterială și disfuncție erectilă. Vârsta medie a fost de 56 de ani. Consumul de dietă mediteraneană a fost evaluat prin chestionar și participanții au primit un scor de la 0 la 55, cu valori mai mari care indică o aderență mai mare. Capacitatea de exercițiu a fost evaluată cu un test de bandă de alergare și testosteronul a fost măsurat în probele de sânge prelevate înainte de ora 09:00.

În ceea ce privește sănătatea vasculară, o ecocardiografie a fost efectuată pentru a evalua rezerva de flux coronarian, ceea ce indică capacitatea de a crește fluxul sanguin atunci când este necesar. Valorile de 2 sau mai mari sunt considerate normale și indică o funcție vasculară mai bună. Cercetătorii au examinat rigiditatea arterială folosind două măsuri: indicele de augmentare și presiunea pulsului central. Valorile mai mari indică arterele mai rigide, care sunt asociate cu un risc mai mare de evenimente cardiace adverse la bărbații cu disfuncție erectilă.

Severitatea disfuncției erectile a fost evaluată utilizând Inventarul sănătății sexuale pentru bărbați (SHIM), care folosește cinci întrebări despre capacitatea erectilă de a aloca un scor de la 0 la 25, cu valori mai mari corelate cu o performanță erectilă mai bună.

Cercetătorii au descoperit că bărbații cu un scor mai mare al dietei mediteraneene (peste 29) au avut, de asemenea, o rezerva de flux coronarian și testosteron mai mare, o performanță erectilă mai bună (scor SHIM peste 14) și o rigiditate arterială mai mică.

Când relațiile au fost analizate în funcție de condiția fizică, cercetătorii au descoperit că pacienții cu capacitate de exercițiu mai mare (peste 10 MET) aveau o rezerva de flux coronarian mai mare, testosteron, scor dietetic mediteranean (peste 25) și scor SHIM (peste 12) și rigiditate arterială inferioară.

„În studiul nostru, consumul unei diete mediteraneene a fost legat de o capacitate mai bună de exercițiu, de artere și flux sanguin mai sănătoase, de niveluri mai ridicate de testosteron și de o performanță erectilă mai bună. În timp ce nu am examinat mecanismele, pare plauzibil ca acest tipar dietetic să îmbunătățească starea de fitness și performanța erectilă prin îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și limitarea căderii testosteronului care apare la vârsta mijlocie”, a declarat autorul studiului Dr. Athanasios Angelis, de la Universitatea din Atena, Grecia.

„Constatările noastre sugerează că dieta mediteraneană ar putea juca un rol în menținerea mai multor parametri ai sănătății vasculare și a calității vieții și la bărbații de vârstă mijlocie cu hipertensiune și disfuncție erectilă”, a concluzionat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel